Izbornik

HA mliječna hrana

Ako netko od članova obitelji pati od alergija i alergija je utvrđena kod roditelja ili braće i sestara (npr. peludna groznica, alergije na hranu, neurodermatitis ili alergijska astma), djeca iz takvih obitelji su u povećanom riziku za razvoj alergija. Majke djece s povećanim rizikom za razvoj alergije trebale bi ako je ikako moguće dojiti prvih 4 do 6 mjeseci jer je za dojenčad majčino mlijeko najbolja zaštita od alergija. Ako dojenje nije moguće ili majka radije želi hraniti dojenče mliječnom hranom za dojenčad, tada treba izabrati HA mliječnu hranu. Kratica HA označava hipoalergenu mliječnu hranu. U HA mliječnoj hrani proteini/bjelančevine kravljeg mlijeka koji igraju presudnu ulogu u izazivanju alergija, posebnim tehnološkim procesima rascjepkani su na male sastavne dijelove proteina. Na taj način se može smanjiti rizik od razvoja alergija. Proteini/bjelančevine koji nisu rascjepkani na manje dijelove, poput onih u kravljem mlijeku ili standardnoj mliječnoj hrani za dojenčad imunološki sustav djeteta može prepoznati kao stranu tvar, što kod neke djece može dovesti do alergijske reakcije. Imunološki sustav rjeđe alergijski reagira na manje rascjepkane dijelove proteina. Najnovija istraživanja ukazuju na to da crijevna mikroflora djeteta također može imati značajnu ulogu u prevenciji alergija. To je razlog zbog kojega se u neku HA mliječnu hranu dodaju prebiotička prehrambena vlakana poput galaktooligosaharida (GOS) i/ili prirodne kulture bakterija mliječne kiseline u količinama sličnima onim koje nalazimo u majčinom mlijeku. Zbog rascjepkanih proteina, HA mliječna hrana ima pomalo gorak okus. Stolica nakon hranjenja ovom formulom može biti zelenkasta. To je normalno i nije razlog za brigu.