Kako započeti s dohranom djeteta?

Ovisno o individualnom razvoju djeteta, ne prije 4. mjeseca i ne nakon 6. mjeseca samo mlijeko / mliječna formula više nisu dovoljni. Nutricionisti preporučuju u periodu nakon 4. do 6. mjeseca proširenje prehrane na povrtne i mesne obroke. Meso je bogato bjelančevinama i prirodan je izvor željeza.

Prvi tjedan dohrane započinje ne prije 4. mjeseca i ne poslije 6. mjeseca

Doručak Dojenje ili mliječna formula (1 BIO, PRE BIO COMBIOTIK®, 1 BIO COMBIOTIK®)*
Jutarnji međuobrok Dojenje ili mliječna formula (1 BIO, PRE BIO COMBIOTIK®, 1 BIO COMBIOTIK®)*
Ručak HiPP Povrće (npr. Prva mrkvica za dojenče, Prva muškatna bundeva za dojenče, Prva brokula za dojenče), nakon toga dojenje/mliječna formula
Popodnevni međuobrok Dojenje ili mliječna formula (1 BIO, PRE BIO COMBIOTIK®, 1 BIO COMBIOTIK® )*
Večera Dojenje ili mliječna formula (1 BIO, PRE BIO COMBIOTIK®, 1 BIO COMBIOTIK®)*
Tekućina između obroka kroz cijeli dan Ako je potrebno : HiPP Baby voda, HiPP čajevi prikladni dobi djeteta, BIO čaj i sok, razrijeđeni sokovi

*Važna napomena: Dojenje je najbolje za Vaše dijete. Konzultirajte se s pedijatrom ili patronažnom sestrom ako želite koristiti mliječne formule.

Započnite s dopunskom prehranom ne prije 17. tjedna i ne poslije 26. tjedna starosti djeteta

  • Započnite u doba ručka s 4-6 žličica HiPP Povrća, npr. "Prva mrkvica za dojenče", "Prva muškatna bundeva za dojenče","Prva brokula za dojenče".
  • Nakon toga djetetu dajte uobičajeni mliječni podnevni obrok (dojenje ili mliječna formula) dok nije sito.
  • Dnevno povećavajte broj žličica povrća u vrijeme ručka.
  • Ako Vaše dijete odmah ne prihvati povrće: Budite strpljivi. Pokušavajte još tijekom par dana, prije mliječnog obroka dok je dijete gladno.
  • Koristite malu plastičnu žličicu oblih rubova.

Drugi tjedan od početka dohrane

  • Sada možete početi uvoditi povrtne kašice s više sastojka kao npr. "HiPP Mlada povrće s rižom" ili "HiPP Mlado povrće".

Sljedeći koraci

  • Kako se Vaše dijete navikava na povrće, možete mu također ponuditi mesne obroke, kao npr. HiPP Mrkva s rižom i teletinom.
  • Obrok s mesom važan je za opskrbu organizma željezom.
  • Kada Vaše dijete već kao popodnevni obrok jede cijelu jednu kašicu iz staklenke (190 g), mliječni obrok možete odgoditi do navečer.
  • Uz HiPP obrok nakon 4. mjeseca ponudite djetetu sok ili nekoliko žličica HiPP voća ili HiPP voće i žitarice kao desert. Jer su HiPP sokovi i voće važan izvor vitamina C koji pospješuje apsorpciju željeza iz obroka.
  • Uz dojenje, za miran san možete kao večernji obrok djetetu ponuditi HiPP mliječnu kašicu. HiPP u asortimanu ima Kašice za laku noć u staklenki ili HiPP Gotove mliječne kašice za laku noć koje se pripremaju s vodom, i bez dodanog šećera.
  • Kao poslijepodnevni međuobrok u zamjenu za jedan mliječni obrok možete ponuditi djetetu HiPP kašicu od integralnih žitarica i voća.
  • Nakon što Vaše dijete prihvati dva obroka dopunske prehrane (npr. obrok za ručak i mliječnu kašicu za večernji obrok, možete nakon 6.mjeseca prijeći s HiPP Pre ili HiPP 1 početne mliječne formule na HiPP 2 BIO, HiPP 2 BIO COMBIOTIK® prijelaznu mliječnu formulu*. Dojena djeca trebala bi nastaviti s dojenjem. Nakon što Vaše dijete pojede jedan cijeli obrok (od 190g) ne trebate mu više davati uz taj obrok mlijeko.

 *Ako želite prije 6.mjeseca  starosti Vašeg djeteta prijeći na prijelaznu mliječnu formulu (HiPP 2), molimo Vas da se posavjetujete s Vašim pedijatrom.

Savjet: Što više krute hrane dijete jede, to je veća važnost dodatnog unosa tekućine. Ponudite svom djetetu tekućinu, ne prisiljavajte ga da pije. Posebno pogodni su HiPP Prirodna negazirana mineralna voda, HiPP čajevi bez šećera ili HiPP voćni napitci (u omjeru 1 dio soka i 2 dijela vode).

Važno: Ne dopustite djetetu da neprestano pije iz bočice i da mu bočica služi kao zamjena za dudu varalicu. Ako vaše dijete ne želi piti tekućinu, ali ima mekanu i obilnu stolicu, nema potrebe da se brinete jer je to znak da dobiva dovoljno tekućine preko hrane.