Prekretnice u razvoju mliječnih formula

Upoznajte se s najvažnijim koracima razvoja mliječnih formula u posljednjih 60 godina i otkrijte posebnosti HiPP mliječnih formula.

To nas čini toliko jedinstvenima da je u posljednjih 60 godina pripremljeno više od 2 milijarde bočica naše mliječne prehrane.

1964: Adaptirana mliječna formula

Sastav proteina sličan majčinom mlijeku.
Sastav proteina majčinog mlijeka razlikuje se od sastava kravljeg mlijeka. Dok kravlje mlijeko sadrži 80% kazeina i 20% proteina sirutke, omjer u majčinom mlijeku je gotovo obrnut. Majčino mlijeko sadrži samo 40% kazeina i 60% proteina sirutke.

Prilagođavanje sastava proteina u formulama za dojenčad dodavanjem proteina sirutke bio je prvi važan korak u stvaranju početnih formula koje su sastavom slične majčinom mlijeku i lakše podnošljivije za dojenče.

1992: LCP masne kiseline

Majčino mlijeko sadrži masne kiseline posebno prilagođene tijelu dojenčeta, koje su važne za razvoj mozga i živčanih stanica, kao i vida. Ove omega-3 i 6 masne kiseline nazivaju se "dugolančane polinezasićene masne kiseline".

Kratica LCP ili LCPUFA označava " dugolančane polinezasićene masne kiseline". Prva imitacija ovih LCP-ova sastojala se od ulja od jaja i ribljeg ulja. Danas se uz riblje ulje koriste i visokokvalitetna biljna ulja, koja imaju ugodniji okus.

LCP-ovi su važni za razvoj dojenčadi, posebno u prvim mjesecima života, jer ih u toj dobi tijelo još ne može samostalno proizvoditi. Stoga, pri odabiru mliječnih formula potražite formule u koje je dodan LCP.

1998: Probiotici

Posebne kulture za crijeva dojenčadi.
Majčino mlijeko sadrži razne probiotičke kulture, koje se mogu razlikovati od osobe do osobe. Probiotici u majčinom mlijeku prenose se na dojenče tijekom dojenja, vežu se za crijevnu stijenku, uklanjaju neželjene klice i tako osiguravaju zdravu crijevnu floru i snažnu imunološku obranu kod dojenčadi. Zato su dojenčad posebno dobro zaštićena.

Od 1998. godine na tržištu su dostupne formule za dojenčad koje oponašaju ovaj princip zaštite majčinog mlijeka tako što sadrže i probiotike. Godine 2002. HiPP je bio prvi brend koji je koristio prirodne kulture mliječne kiseline izolirane iz majčinog mlijeka, koje se stoga ubrajaju među prirodne kolonizatore ljudskog crijeva.

2002: Prebiotici

Vlakna koja služe kao hrana za probiotike.
Majčino mlijeko sadrži velike količine prebiotičkih oligosaharida. Oni potiču rast korisnih probiotika, omogućujući im da se još učinkovitije razmnožavaju i tako izgrade zaštitni sloj u crijevima dojenčadi.

Od 2002. godine, vrijedni galaktooligosaharidi (GOS), dobiveni iz laktoze i slični vlaknima koja se nalaze u majčinom mlijeku, također se koriste u nekim formulama za dojenčad. Neke marke također koriste fruktooligosaharide (FOS), dobivene iz cikorije.

2011: Probiotici i prebiotici

Majčino mlijeko uvijek sadrži kombinaciju različitih probiotika i prebiotika, koji se međusobno podržavaju u svojoj funkciji imunološke obrane dojene djece. Majčino mlijeko stoga dojenčadi ne pruža samo zaštitne probiotičke kulture ili prebiotička vlakna, već uvijek kombinaciju koja doprinosi posebnoj "zaštiti gnijezda" dojene djece.

Nakon godina istraživanja, HiPP je 2010. godine postao prvi brend koji je uspješno lansirao novu generaciju adaptiranog mlijeka za dojenčad koja također sadrži kombinaciju prirodnih kultura mliječne kiseline i galaktooligosaharida.

Od ožujka 2011. ova kombinacija dostupna je i u svim HiPP BIO COMBIOTIK® i HA COMBIOTIK® formulama za dojenčad.

HiPP sada nudi kompletnu paletu početnih i prijelaznih mliječnih formula s prirodnim kulturama mliječne kiseline i galaktooligosaharidima za djecu koja nisu dojena.

2021: Metafolin®

Vrhunski izvor folata po uzoru na majčino mlijeko. Folna kiselina, hranjiva tvar, igra bitnu ulogu u zdravom razvoju nerođenog djeteta od samog početka. Ovaj vitamin B skupine potreban je tijekom trudnoće i nakon poroda za važne razvojne korake u tijelu, posebno tijekom stanične diobe i procesa rasta, što ga čini ključnim gradivnim elementom za zdrav rast djeteta. Od 2021. godine, HiPP BIO COMBIOTIK® sadrži i izvor folata Metafolin®. Ovo je daljnji razvoj klasične folne kiseline po uzoru na majčino mlijeko. Sintetsku folnu kiselinu tijelo prvo mora metabolizirati prije nego što može stupiti na snagu. S druge strane, tijelo djeteta može izravno koristiti Metafolin® bez dodatnog metabolizma.

*Metafolin® registrirani je zaštitni znak tvrtke Merck KGaA, Darmstadt, Njemačka. HiPP COMBIOTIK® je jedini brend mliječne hrane s Metafolin®-om.