Banane iz Kostarika džungle

Bio i osvješteno

Stara, izvrsna sorta banane “Gros Michel” raste pod optimalnim uvijetima u središtu džungle u Kostarici. Jako je aromatična i sadrži optimalnu količinu šećera potrebnu za dječju hranu te se ne može naći na velikim plantažama. Autohtono stanovništvo motiviramo da ustraju u svojim tradicionalnim metodama uzgoja štiteći jedinstvenu bioraznolikost džungle.

HiPP je sklopio dugoročne ugovore s lokalnim uzgajivačima. Oko 1000 malih poljoprivrednika ima osiguranu prodaju po povoljnim cijenama. Da bi osigurali izvrsnu kvalitetu sirovina, za HiPP dječju hranu, HiPP-ov zaposlenik radi sa uzgajivačima na plantažama. Tijekom dva desetljeća, razvilo se duboko međusobno povjerenje između HiPP-ovog zaposlenika i malih proizvođača. Njemački proizvođač dječje hrane preuzeo je veliku društvenu odgovornost, omogućuju im da dovoljno zarade za život što je prije bilo nemoguće.

Pokretačka sila projekta banana su prije svega žene, od čega više od 10 000 ljudi u regiji direktno ili indirektno ima dobiti. Osim socijalnih naknada, dobivaju i naknadu za zaštitu okoliša:  za razliku od plantažnog uzgoja, ovdje stabla banana rastu zasebno, dovoljno razmaknuta jedna od druge. Ako je jedna biljka bolesna ili je zaražena gljivicama ona se može ukloniti kako bi se spriječilo širenje. Za razliku od konvencionalnih metoda uzgoja, ne koriste se pesticidi i druge kemikalije. Tako da je prirodno staniše ljudi, biljaka i životinja zaštićeno kao i njihova biološka raznolikost.