Pravilan doručak – Za idealan početak dana

Doručak je jedan od najvažnijih obroka u danu: Djetetu osigurava potrebnu energiju za dan pun novih avantura. Također osigurava opskrbu Vašeg mališana s hranjivim tvarima.

Ovdje smo naveli nekoliko savjeta kako možete pripremiti zdrav i vitaminima bogat doručak.

Što uključuje zdrav doručak?

 • Žitarice
  Žitarice trebaju biti osnova svakog doručka. Sadrže škrob, koji je važan izvor energije. Pritom najbolji izbor predstavljaju muesli ili pahuljice od žitarica bez dodanog šećera – cjelovite žitarice su posebno dobar izbor zbog nutritivnih sastojaka.
 • Mlijeko i mliječni proizvodi
  Mliječni su proizvodi također  važni za početak dana. Sadrže kalcij koji je građevna tvar  kostiju. Čaša mlijeka ili jogurta dobra su opcija. Kriška integralnog kruha sa sirom zdrava je opcija koja će se svakako svidjeti Vašem
 • Voće i povrće 
  Porcija voća ili povrća za doručak osigurava Vašem djetetu mnoštvo vitamina od ranog jutra. Osim  što su izvrsnog okusa , jačaju imunološki  sistem. Nekoliko kriški jabuke ili komadići banane mogu se koristiti kao dodatak muesliju ili jogurtu kako bi poboljšali okus, jednako kao i  krastavaci ili paprika u sendviču. Mnoštvo je načina kako uključiti voće i povrće u doručak.   
 • Piće
  Svaki obrok trebao bi sadržavati i  neki napitak. Čaša vode je naravno osvježavajuća ali postoje i alternative: Vaše maleno uživalo bi u nezašećerenom čaju od komorača, voćnom čaju ili naprosto u kombinaciji soka iz voća i vode (1 dio soka iz voća i 2 dijela vode).

Planirajte dovoljno vremena za doručak

Jutra su često kaotična, mama ili tata moraju na posao ali prije toga moraju  dijete ostaviti u vrtiću ili jaslicama. Unatoč tome, vrlo je važno odvojiti dovoljno vremena za doručak s Vašim djetetom. Doručak bi trebao biti dio rutine. Veća djeca primjerice mogu pomoći tako da postavljaju stol ili pripremaju doručak. Čak će biti uzbuđeniji ukoliko su sudjelovali u pripremi. Zato odvojite vrijeme ujutro za ovu korisnu rutinu.