Postporođajno razdoblje nakon carskog reza – 10 korisnih savjeta

Postporođajno razdoblje je malo drugačije za žene koje su imale carski rez u usporedbi s vaginalnim porodom, jer se moraju oporaviti i od samog poroda i od velike operacije abdomena koja uključuje anesteziju. Pripremili smo nekoliko savjeta za Vas kako što lakše proći kroz ovo razdoblje.

Mirno kroz postporođajno razdoblje - 10 savjeta za vrijeme nakon carskog reza

1. Pokrenite se što je ranije moguće

Što ranije ustajanje nakon carskog reza je važno kako biste izbjegli trombozu. To će također pokrenuti Vašu cirkulaciju koja je usporena zbog anestezije. Pitajte Vašeg liječnika koji lijek protiv bolova smijete koristiti prvih nekoliko dana, a da nema utjecaj na dojenje i majčino mlijeko. Trebate ga uzeti 30-60 minuta prije ustajanja.

2. Prehrana dojenčadi

Dojenje je najbolje za djecu rođenu carskim rezom. Međutim, ovisno o vrsti anestezije, početak dojenja može biti odgođen nakon carskog reza jer Vi i Vaše dijete možete biti pospani odmah nakon poroda. Nemojte zbog toga stvarati sebi i svojoj bebi pritisak, nego pričekajte s dojenjem sve dok Vaša beba ne počne sama micati usnama. Tijekom slijedećih nekoliko dana, imat ćete dovoljno vremena da naučite dojiti.

Ako ne želite ili niste u mogućnosti dojiti svoju bebu, osigurajte njezine potrebe hraneći je mliječnom formulom koja sadrži probiotike i prebiotke. Ova kombinacija osigurava uravnoteženu crijevnu mikrobiotu.

3. Postporođajni grčevi

Postporođajni grčevi nastaju zbog kontrakcija Vaše maternice koja se vraća na veličinu prije trudnoće. Te kontrakcije mogu se djelomično primijetiti tijekom dojenja jer ono potiče stvaranje oksitocina, hormona koji također stimuliraju maternicu. Rana od carskog reza može dodatno bolove učiniti još intenzivnijima.

4. Vaša udobnost je na prvom mjestu

Pazite da Vam odjeća ne pritišće ili nadražuje rez. Tijekom prvih nekoliko dana nakon poroda, preporučujemo Vam nošenje laganog ogrtača ili haljine, trudničkih tajica i slično. Što se tiče donjeg rublja, za prvih nekoliko dana preporučujemo Vam jednokratne gaćice, a nakon toga gaćice visokog struka. Gaćice visokog struka su udobne za nošenje jer rub ne ide izravno preko reza.

5. Odmorite se

Vaše tijelo je puno toga napravilo tijekom trudnoće i poroda. Dajte mu dovoljno vremena da se oporavi. Ne biste trebali podizati ništa teško ili vježbati šest tjedana kako bi rez zacijelio, a trbušni mišići i dno zdjelice se stabilizirali.

6. Zatražite pomoć

Svima nam tu i tamo dobro dođe pomoć. Nakon poroda, više nego ikada, je vrijeme kad trebate zatražiti pomoć. Nedostatak odmora može utjecati na oporavak. Ako Vaš partner ne može dobiti slobodne dane ili godišnji odmor, pokušajte zamoliti nekoga od članova obitelji ili prijatelja da Vam bude podrška i pomoć prvih nekoliko dana.

7. Da za postporođajno vježbanje i sport – ali umjereno

Oporavak nakon poroda carskim rezom individualan je te se vježbanje preporučuje izvoditi isključivo uz preporuku i savjete liječnika ili fizioterapeuta. Četiri do šest tjedana nakon poroda i uz stručne savjete možete početi raditi lagane postporođajne vježbe da pomognete pri regeneraciji Vaših mišića i njihovom vraćanju u stanje prije trudnoće. Važno je da su to vježbe laganih pokreta te da nisu previše intenzivne. Odmah prekinite vježbanje ako osjetite bilo kakvu bol. Tek nakon otprilike dvanaest tjedana, Vaše tijelo je spremno za određene sportske aktivnosti kao što je lagani trening izdržljivosti. Također, još uvijek biste trebali izbjegavati sportove koji stvaraju veliki pritisak na dno zdjelice. To uključuje bilo koji sport koji zahtjeva trzajne pokrete, skakanje ili podizanje tereta.

8. Oprezno s njegom ožiljaka

Plavo-ljubičaste do žućkasto-zelene modrice oko ožiljka mogu biti vidljive na početku, ali obično nestaju za nekoliko dana. Ako primijetite oteklinu, crvenilo ili izbočene rubove, zamolite svoju patronažnu sestru ili liječnika da Vas pregleda. Čim ožiljak krene zacjeljivati, možete započeti s njegom i uklopiti ožiljak u sliku svoga tijela kao vidljiv znak rođenja Vašeg djeteta. Tijekom carskog reza mišićna vlakna i živčani završeci su prekinuti ili oštećeni, zbog čega možete osjetiti obamrlost ili trnce oko ožiljka. Ciljana stimulacija ovog područja može poboljšati regeneraciju osjetila.

9. Prihvaćanje iskustva porođaja

Postporođajni period nije definiran samo kao fizički oporavak već i kao mentalni oporavak. Ako carski rez nije izabran samovoljno kao oblik poroda, nego je napravljen kao rezultat akutne hitne situacije, često je jako stresan za rodilje. Ukoliko se osjećate potišteno, razgovarajte o svojim osjećajima s nekom Vama bliskom osobom ili ako je potrebno, zatražite stručnu pomoć.

10. Spolni odnos nakon carskog reza

Ako ste imali carski rez, trebali biste odgađati spolni odnos sve dok Vaš rez u potpunosti ne zacijeli. To je obično nakon 4 do 6 tjedana. Područje oko ožiljka i sam ožiljak mogu biti jako osjetljivi duži period. Može biti bolno, svrbiti ili žariti. Također možete osjećati i obamrlost kože u tom području i nakon što je rez u potpunosti zacijelio. To može dodir učiniti neugodnim i može privremeno smetati zadovoljstvu.