Najčešća pitanja iz prakse dermatologa

Odgovorila
Dr. med. Christina Schnopp

Odjel za dermatologiju i alergije, Techničko sveučilište München

2. Pitanje

Koliko često je potrebno dijete kupati? Da li je dovoljna čista voda ili je potrebno nešto i dodati?

Navike kupanja i pranje djece se razlikuju od zemlje do zemlje. U Francuskoj je poželjno svakodnevno kupanje dječice dok u Njemačkoj učestalo prebrisavanje djece sa mokrim maramicama.

Potrebno je dijete dva puta tjedno kupati.

Pri kupanju potrebno je paziti na adekvatnu temperaturu vode i prostorije. Temperatura vode trebala bi biti između 36 i 38 °C ( izjednačeno sa tjelesnom temperaturom). Temperatura prostorije trebala bi biti 23-25°C. Tijekom prvih nekoliko mjeseci ne bi trebalo djecu kupati dulje od 5-7 minuta.

Kod kupanja je potrebno paziti na pupak. Zbog očuvanja zdravlja najbolje je da se posavjetujete sa Vašom patronažnom sestrom.

Kupke  pomažu u čišćenju kože i smanjuju iritaciju kože. Valja napomenuti da kupanje u čistoj vodi također može utjecati na barijeru kože. Idealne kupke za djecu su one koje nježno čiste kožu, koje imaju neutralni ili blago kiseli pH te ukoliko dođu u kontakt sa očima ne smiju  iritirati oko. (7)

Pri uspoređivanju kože djece koja su prana samo sa čistom vodom i onih koja su prana u vodi i kupki,pokazalo se da nema negativnih utjecaja kupke na zdravlje kože. Dapače ta djeca su imala i kvalitetnije vrijednosti kože od onih koja su prana samo sa čistom vodom. (8)

Iz stoga se vidi da je poželjno dodati kupku u pranje djece.

6) Garcia Bartels N, Mleczko A, Schink T et al. Influence of bathing or washing on skin barrier function in newborns during the first four weeks of life. Skin Pharmacol Physiol 2009; 22: 248-57.

7) Blume-Peytavi U, Cork MJ, Faergemann J et al. Bathing and cleansing in newborns from day 1 to first year of life: recommendations from a European round table meeting. J Eur Acad Dermatol Venereol 2009; 23: 751-9.

8) Garcia Bartels N, Scheufele R, Prosch F et al. Effect of standardized skin care regimens on neonatal skin barrier function in different body areas. Pediatr Dermatol 2010; 27: 1-8.