Recepti i jela za 1. tromjesečje
U prvom tromjesečju trudnoće ne povećavaju se potrebe za kalorijama, ali rastu potrebe za hranjivim tvarima. Zato bi trudnice trebale započeti dan s velikim udjelom hranjivih tvari za doručak. Tu su posebno važni folna kiselina, željezo, vitamini B1, B2 i B6, magnezij, željezo i omega-3 masne kiseline. Zbog hormonalnih promjena, vlakna su također neophodna za sprječavanje zatvora. Naši se recepti za prvo tromjesečje stoga temelje na cjelovitim žitaricama i puno voća i povrća.
Ovisno o sezoni i Vašem ukusu, kašu možete oplemeniti drugim voćem, poput bobičastog voća, jabuke, kruške, šljive ili nektarine. Orašasti plodovi, kikiriki maslac, sojin, kokosov ili prirodni jogurt također zaokružuju okus zobene kaše.
Nemojte guliti voće, jer kora sadrži važne vitamine i vlakna. Zato je važno da odaberete BIO voće.
Integralna tjestenina sadrži više vlakana i dulje vas drži sitima. Ako vam se ne sviđa okus, pokušajte s mješavinom integralne i obične tjestenine i polako povećavajte udio integralne tjestenine.
Plodovi mora se mogu polako odmrzavati u hladnjaku za još bolji okus. Važno je samo da se prerade odmah nakon odmrzavanja i da se ne zamrzavaju ponovno.
Dajte prednost BIO jagodama. One nisu onečišćene zagađivačima kao što su pesticidi. Integralno pšenično brašno pruža veći udio zdravih vitamina B skupine i vlakana od pšeničnog brašna. Pokušajte zamijeniti brašno u receptima nekim integralnim brašnom, npr. 2/3 integralnog brašna i 1/3 bijelog brašna.