Recepti i jela za 2. tromjesečje
Od drugog tromjesečja, potreba za kalorijama se povećava za 250 kalorija dnevno. Čak i ako je to u prosjeku još samo jedna šnita crnog kruha sa sirom, vjerojatno ćete brzo primijetiti povećanu potrebu kroz blagi osjećaj gladi u neobično vrijeme. Jela i recepti za drugo tromjesečje sada se uvelike oslanjaju na kalcij, vitamin D, magnezij, omega-3 masne kiseline, vitamine B6 i B12 i željezo.
Ukusan doručak za drugo tromjesečje trudnoće
Imamo tri različite opcije za doručak u drugom tromjesečju: palačinke od integralnog brašna s bogatim nadjevom nisu rezervirane samo za vikend već i kada ste jako gladni i želite ujutro puno energije. Integralni kruh s namazom od kokosa i banane brzi je doručak za sve one koji ujutro imaju malo vremena i malo apetita. Kao treću varijantu imamo hrskavi müsli s voćem što je odlično za pripremiti kod kuće i ponijeti na posao.
Za nadjev od povrća može se koristiti i drugo povrće po želji. Najbolje je koristiti sezonsko i BIO povrće.
Domaći namaz sadrži manje šećera od slatkog gotovog namaza. Budući da sadrži samo šećer iz banane, razina šećera u krvi ne raste kao kod rafiniranog šećera. Umjesto druge banane na kruhu možete koristiti i drugo voće, primjerice jagode.
Ovisno o sezoni i ukusu, müsli se može obogatiti i drugim voćem, poput bobičastog voća, krušaka, šljiva ili nektarina.
Pahuljice od cjelovitog zrna i amarant dobri su biljni izvori željeza. U kombinaciji s vitaminom C iz voća tijelo može bolje apsorbirati biljno željezo.
Ukusan ručak i večera u drugom tromjesečju
Budući da hormonske iritacije okusa i mirisa iz prvog tromjesečja trudnoće sada polako nestaju, drugo je tromjesečje idealno vrijeme za vraćanje više ribe na jelovnik. Integralni špageti i losos s vrhnjem i špinatom osiguravaju potrebne omega-3 masne kiseline, a ujedno i vlakna te folnu kiselinu. Ako više volite laganije obroke ili vam je potrebna ideja za večeru u 2. tromjesečju, uz slanutak sa špinatom sigurno ćete pronaći ono što tražite. Ovo je također odlična veganska alternativa.
Integralni špageti s lososom, vrhnjem i špinatom
- s vitaminom C, vitaminom E, željezom, omega 3 masnim kiselinama, folnom kiselinom, jodom
- oko 856 kcal po porciji
- vrijeme pripreme: 45 minuta
- težina pripreme: lako
Sastojci za 2 osobe:
- 400 g krem špinata
- 250 g integralnih špageta
- sol
- ½ vezice peršina
- 4 male rajčice
- 25 g pinjola
- ½ žlice biljnog ulja
- file lososa
- papar
Priprema:
- Kremu od špinata pripremite u loncu ili tavi prema uputama na pakiranju.
- Zakuhajte vodu u velikom loncu s malo soli.
- Skuhajte špagete al dente prema uputama na pakiranju.
- Peršin operite, osušite i vrlo sitno nasjeckajte.
- Cherry rajčice operite i narežite na četvrtine. Pinjole tostirajte u tavi bez masnoće.
- U većoj visokoj tavi zagrijte ulje, duboko smrznutu ribu u potpunosti pecite na srednje jakoj vatri oko 12 minuta. Posolite i popaprite te narežite na komade veličine zalogaja.
- Ocijedite špagete, no sačuvajte 2 žlice vode od kuhanja. Stavite špagete u tavu s lososom, špinatom u kremi, vodom od tjestenine i polovicama rajčice. Sve pažljivo izmiješajte na srednjoj vatri, začinite solju i paprom po ukusu.
- Rasporedite na tanjure i pospite pinjolima i nasjeckanim peršinom.
Losos je dobar izvor omega 3 masnih kiselina. Oni su važni za razvoj mozga i živčanih stanica. Najbolje je izabrati divlji losos iz održivog ribolova, koji se može prepoznati po MSC znaku na pakiranju.
Jela koja sadrže špinat ne smiju se podgrijavati tijekom trudnoće jer se kod podgrijavanja špinata stvaraju nitriti. Trudnice i dojenčad trebaju unositi što manje nitrita.
Međuobroci i deserti za drugo tromjesečje
Zbog povećanih potreba za kalorijama, trudnice sada mogu jesti više međuobroka nego prije. I to je u redu, sve dok pazite da ne konzumirate previše masti i šećera. Probajte našu čokoladnu kremu s avokadom! Krema je slatka, ali u isto vrijeme daje važne minerale.
Avokado ima prilično visok udio masti. Ipak, to su uglavnom zdrave nezasićene masne kiseline. Avokado je u idealnoj zrelosti kada malo popusti pod pritiskom, ali nije previše mekan. Čvrsti avokado će sazrjeti za dan ili dva na sobnoj temperaturi.