Bjelančevine ili Proteini-smanjeni udio proteina

Bjelančevine ili proteini se sastoje od aminokiselina i u tijelu imaju mnogo funkcija. Na primjer, oni su važni za izgradnju tkiva, enzima, hormona odnosno sudjeluju u rastu i razvoju svih tjelesnih tkiva i stanica organizma.

Proteini se mogu naći u gotovo svim namirnicama i važan su dio naše prehrane. Važno je osigurati dovoljan unos proteina. Međutim, previše proteina u preranoj dobi može imati negativan učinak na kasnije zdravlje. Nova znanstvena saznanja upućuju na to da veliki unos proteina u dojenačkoj dobi i ranom djetinjstvu može povećati rizik od prekomjerne tjelesne težine. Za prehranu dojenčadi stručnjaci preporučuju upotrebu mliječne hrane sa smanjenim udjelom proteina koja je zbog toga sličnija majčinom mlijeku, a za malu djecu od 1 do 3 godine Kinder mlijeko sa udjelom proteina smanjenim do količine koja je za njih adekvatna. Neadaptirano kravlje mlijeko ne bi se trebalo davati djeci mlađoj od godine dana zbog toga što sadrži preveliki udio proteina.

Proteini

Koju ulogu igraju proteini u razvoju dojenčadi? Što treba uzeti u obzir kada je riječ o proteinima u adaptiranom mlijeku za dojenčad?
U prvoj godini života dojenče utrostruči svoju porođajnu težinu i raste nevjerojatnom brzinom. Proteini su pokretač zdravog rasta jer su ključna komponenta svih stanica i stoga igraju ključnu ulogu u razvoju u cjelini.

Proteini se unose s hranom. Stoga je važno da djeca dobivaju dovoljno visokokvalitetnih proteina koji podržavaju njihov brzi rast na zdrav i primjeren način.

Majčino mlijeko pruža idealnu količinu najkvalitetnijih proteina koji su prilagođeni potrebama vašeg djeteta.

Za djecu koja nisu dojena, postoje visokokvalitetne mliječne hrane za dojenčad koje također osiguravaju zdravu prehranu vašeg djeteta. Ako hranite svoje dijete adaptiranom mliječnom hranom, trebali biste biti sigurni da sadrži odgovarajuću količinu visokokvalitetnih proteina.

"Kvaliteta i količina proteina presudni su za kvalitetu adaptiranog mlijeka za dojenčad", kaže prof. Berthold Koletzko iz Münchena.