Alergije

Alergija je pojačana obrambena reakcija našeg imunosnog sustava na strane, ali zapravo bezopasne tvari koje su pogrešno prepoznate kao štetne - takozvani alergeni.
Alergije su sve češća pojava koja pogađa oko 3% dojenčadi u Europi. Alergije mogu rezultirati osipom (atopijski dermatitis), oticanjem oko usana i proljevom. Djeca često "prerastu" alergije na hranu iz djetinjstva, ali ponekad su to tek prve od mnogih drugih alergijskih bolesti, poput peludne groznice i astme.
Kako možete ojačati imunosni sustav djece i tako ih zaštititi od alergija?
Snažan imunosni sustav koji je dobro pripremljen za borbu protiv alergena ovisi, između ostalog, o zdravoj i funkcionalnoj crijevnoj flori. Zdrava crijevna flora sastoji se od brojnih korisnih bakterija, poput laktobacila i bifidobakterija (bakterija mliječne kiseline). One čine svojevrsnu zaštitnu barijeru u crijevima i pomažu u odbacivanju patogena. Zbog toga je potpora razvoju zdrave crijevne flore od rođenja ključ učinkovite prevencije alergija kod djece.
Više informacija o alergijama

Jeste li znali? Djeca rođena carskim rezom imaju povećani rizik od razvoja alergija. Razlog tome je drugačija crijevna flora: kod djece rođene carskim rezom, crijevna flora vrlo je slična flori majčine kože. S druge strane, crijevna flora djece koja prolaze kroz prirodni porođajni kanal sličnija je vaginalnoj flori njihove majke i stoga sadrži više laktobacila i bifidobakterija.