Skip to main content

Kalendar razvoja

Bebin 5. mjesec

Prva 4 mjeseca s Vašom bebom prošla su tako brzo! Do sada se Vaša beba već može aktivno kretati po podu i živahno "čavrljati" s Vama.

Razvoj Vaše bebe

Vaša beba već može držati glavicu vrlo sigurno i možda već može sama sjediti uspravno na Vašoj ruci ili u krilu. Sada Vas znatiželjne oči prate po sobi i uživaju u pogledu na okolinu. Bebe su sada primjetno aktivnije i jasno pokazuju kada žele aktivnost ili blizinu.

Tjelesne promjene Vaše bebe

Stalnim vježbanjem, mišići Vašeg malog istraživača postaju sve jači i jači: u potrbušnom položaju Vaša beba sada može poduprijeti gornji dio tijela na svojim podlakticama ili čak na rukama. Vrlo brzo će pokušati dodatno ispraviti glavu i ramena. Može se čak povući iz ležećeg položaja kako bi sjela kada ispružite ruku. U svakom slučaju, sada morate dobro paziti i ne ispuštati bebu iz vida jer čim postane pokretljivija i počne se kotrljati naprijed-natrag, povećava se rizik od nezgoda, npr. kada leži na stolu za prematanje.

Rast i razvoj Vaše bebe

Težina porođajna težina je skoro ili potpuno udvostručena
Duljina otprilike 2,5 cm mjesečno
Izrazi lica izražajan izraz lica, raširene oči i otvorena usta za glasan smijeh
Zvukovi glasan smijeh, vikanje i gugutanje
Motorika svjesno hvatanje predmeta (reflex hvatanja je do sada nestao)

Emocionalne i motoričke promjene kod Vaše bebe

Prepoznaje mamu i tatu ne videći im lica – samo po glasu! Vaša beba svladava ovaj skok u svom senzornom razvoju u svom petom mjesecu. Veselit će Vam se i prije nego im dođete u vidno polje.

Ako ste svoju bebu vodili sa sobom posvuda u svom domu, sada možete pokušati sljedeće: napustite sobu dok nastavljate razgovarati s bebom. Za neke bebe to je još uvijek pomalo izazovno – mogu početi plakati i smiriti se tek kada je njihov voljeni roditelj ponovno u blizini. Drugim bebama kratkotrajni nestanak iz vidnog polja nije nikakav problem. Ako im u isto vrijeme kažete što radite, beba će pokupiti riječi zajedno sa zvukovima, a to pospješuje njihovo usvajanje govora.

U petom mjesecu bebe se sve češće podižu u potrbuški položaj i vjerojatno su u stanju podići i gornji dio tijela. Sada se sve uspješnije okreću iz potrbušnog u ležeći položaj, a uvijek se drže ravno u rukama. Neke su bebe već došle u fazu da mogu sjediti naslonjene na mamino ili tatino krilo.

Ukratko: bebe se ne bi trebale prerano dizati u sjedeći položaj, pogotovo ne bez odgovarajuće potpore. Bolje je pričekati dok Vaša beba ne bude spremna. Međutim, dok je naslonjena na roditeljsko krilo, kratka razdoblja sjedenja uz potporu su u redu.

Potaknite bebu kroz igru

Pričanje besmislica je pravi put u ovoj fazi. Nižite smiješne riječi ili pjevajte kratke pjesmice. Uz igre prstima i dodirivanje, Vaša će beba sigurno jako uživati u ovim kratkim igrama.

U petom mjesecu bebu zanima gotovo sve što se može uhvatiti. Dajte joj različite predmete za držanje kako biste potaknuli vještine hvatanja:

 • čvrste kartonske role (toaletni ili kuhinjski papir)
 • igračke za hvatanje od drveta ili tkanine
 • čvrste i mekane tkanine
 • drvene žlice ili kuhinjski pribor
 • mekani valjci
 • zgužvane papirnate kuglice

Imajte na umu: Vaša će beba sve stavljati u usta. Nakratko provjerite da se nijedan komadić ne trga ili zamijenite kartonske ili papirnate role ako su mokre od sline i počinju se raspadati.

Vaša je beba sada budna malo duži period u danu i ima puno ideja za igru. Međutim, također biste trebali osigurati dovoljno vremena za odmor! Nekim je bebama dovoljno ležati uz Vas na podu, na kauču ili gledati kako kuhate, samo da se malo isključe. Stalna zabava rijetko je potrebna. Blizina mame i tate ili braće i sestara i dalje je najvažnija stvar koju bebe trebaju u ovoj dobi.

Prehrana bebe

Prema trenutnim preporukama, bebu možete početi hraniti krutom hranom nakon 4. mjeseca života, odnosno kada navrši puna četiri mjeseca. Ali je li Vaša beba spremna na to?

Kako bismo osigurali da početak dohrane bude što je više moguće bez stresa za sve koji su uključeni, sljedeći znakovi mogu pomoći u procjeni je li Vaša beba zrela za dohranu:

 • može sjediti uspravno uz potporu potporu
 • može samostalni držati glavu
 • pokazuje intenzivan interes za jelo
 • može uzeti hranu i staviti je u usta
 • nestao je refleks guranja jezika, kojim se u početku sve što uđe u usta odmah ponovno izgura van.

Učenje od uzora

Dojenčad i mala djeca također razvijaju sklonosti prema hrani gledajući i oponašajući roditelje, braću i sestre. Veća je vjerojatnost da će prihvatiti novu hranu ako ukućani jedu isto. Stoga bi bebe trebale biti prisutne za obiteljskim stolom od faze uvođenja dohrane nadalje, gdje im se također nudi odgovarajuća hrana u opuštenoj atmosferi.

Ukratko: ako su znakovi jasni da je Vaša beba dovoljno zrela za uvođenje dohrane, ne biste ju trebali uskratiti djetetu. To je zato što oko 7. mjeseca bebina života pojedine hranjive tvari u majčinom mlijeku mogu postati oskudne, poput željeza. Uvođenje krute hrane nazivamo dohranom jer se uvodi uz dojenje ili mliječnu formulu. Stoga nema potrebe što brže zamijeniti mliječni obrok. Svrha uvođenja krute hrane je voditi Vašu bebu korak po korak do zajedničkog jela za obiteljskim stolom. Stoga slobodno u potpunosti iskoristite raspoloživi vremenski okvir između 17. i 26. tjedna.

Zapažanje koje osobito mogu primijetiti roditelji s drugom djecom: djecu koja su spremna jesti čvrstu hranu teško je držati podalje od tanjura roditelja ili braće i sestara.

Dojenje

Ukoliko dojite, dojite već puna četiri mjeseca. Sada ste iskusna dojilja koja se također odlično nosi s naglim rastom. Budući je Vaša beba oko petog mjeseca sve više svjesna svoje okoline i smatra je uzbudljivom, stvorite mirno okruženje za oboje tijekom dojenja i isprobajte sljedeće savjete:

 • dojenje u blago zamračenim prostorijama
 • dojenje u tihim sobama bez braće i sestara, TV-a ili radija
 • dojenje ležeći umjesto sjedeći
 • dojenje tako da ste okrenuti od sobe (ljudi, glasova ili smiješnih predmeta)

Jeste li znali …? Klaster hranjenje odnosi se na razdoblje u kojem beba želi biti hranjena prilično često i puno. Ne čini se da se zasiti i zadovolji dojci tijekom dojenja. Ako se Vaša beba inače dobro razvija, to nije razlog za brigu.

Najbolji savjet za ovu pojavu: napravite si “gnijezdo” na kauču ili u krevetu, udobno se smjestite uz nešto za čitanje, grickalice i piće te dignite noge. Zbog povećane potražnje, Vaša beba očekuje hranu za sljedeći dan. Oboje imate priliku procesuirati uzbudljiv dan mazeći se.

Prehrana beba koje nisu isključivo dojene

S pristupom uvođenja krute hrane možda ste već razmišljali o tome kako organizirati buduću opskrbu majčinim mlijekom ili mliječnom formulom.

Čim se uvedu jedan ili dva čvrsta obroka, količina mlijeka koju beba dnevno treba obično se smanjuje. U ovom trenutku možete odlučiti:

 1. nastaviti s dojenjem i smanjiti dodatnu količinu bočica s mlijekom
 2. namjerno i polako nastaviti hraniti na bočicu uz hranjenje krutom hranom.


Najbolje je ne prekidati dojenje odmah na početku uvođenja krute hrane: lako probavljivo majčino mlijeko pomaže Vašoj bebi da bolje probavi novu hranu. Uz to djeluje i na regulaciju stolice, što u početku pomaže u sprječavanju češćih reakcija probavnih organa zbog prelaska na novu hranu. Ako Vaša beba do kraja petog mjeseca redovito jede manje porcije, tada bi bio pravi trenutak da smanjite hranjenje izdajanim mlijekom ili broj obroka.

Ukratko: proizvodnja mlijeka prilagođava se količini koju dijete traži. Iz tog razloga je bolje lagano odvikavanje – ne samo za Vašu bebu, već i za Vas. Stoga, ako je moguće, krenite polako.

Mliječne formule

Isto vrijedi i ovdje: nastavite s hranjenjem prema potrebi i prilagodite količinu formule individualnim potrebama Vaše bebe.

Ako ste već napravili prve korake s dohranom, smanjenje količine mliječnih obroka obično nije potrebno jer su prve žlice pirea ili prvi zalogaji s obiteljskog stola više istraživanje hrane u ovoj dobi.

Dohrana 

Zajednički obroci dobar su uvod u nadolazeće razdoblje uvođenja krute hrane. Do sada ste vjerojatno namjerno jeli dok je beba spavala kako bi Vam ruke bile slobodne za opuštenije jelo?

Kao priprema za kasnije zajedničke obroke, Vaša beba može redovito sjediti s Vama za stolom tijekom obroka. Najbolje je nasloniti se na mamino ili tatino krilo ili, ako se već može sama stabilno držati, na prikladnu dječju stolicu. Ukoliko želite bebi ponuditi prvu dohranu, izbor je slijedeći:

 1. Dječja hrana u staklenci
  Za prve pokušaje često se ne isplati prerađivati velike količine svježeg povrća i pasirati ga. Zapravo je lakše i brže odabrati gotovu dječju hranu u staklenci. Gotove kašice također su praktičnije kada ste van kuće. Najveća prednost gotove dječje hrane je ta što je to najstrože kontrolirana skupina namirnica, a time i najsigurnija hrana za malu bebu. 

  Budući da je organizam dojenčadi još nezreo i osjetljiv, za dječju hranu vrijede posebno strogi zakonski zahtjevi. To se prije svega odnosi na sadržaj zagađivača kao što su pesticidi i nitrati. 

  Na žalost, sastojci koji se prerađuju u vlastitoj kuhinji ne pokazuju svoju kvalitetu. To jednako vrijedi za hranjive i nepoželjne tvari. Nisu ispitani i praćeni u istoj mjeri kao HiPP BIO sastojci. 

 2. Domaći pire
  Svježi domaći pire možete pripremiti u većim količinama i podijeliti na manje porcije. Popularni klasici su pirei od mrkve i voća.

 3. Beba vođa dohrane (BLW = beba vođa dohrane, beba sama jede komadiće meko kuhanih namirnica). BLW metodom bebi se nude komadići termički obrađenih namirnica kao na primjer tikvica, mrkve, jabuke i slično. Bebe mogu same birati i same posezati za tim komadima – nisu hranjene.

Trebate li konkretan plan? Onda bi naš vodič o dohrani nakon 4. do 6. mjeseca mogao biti pravi za Vas.

Vaša beba ne treba nikakva dodatna pića kada počne jesti krutu hranu. Svoje kompletne potrebe za tekućinom pokrivaju majčino mlijeko ili mliječna formula. Ishrana i razvoj bebe postavljaju mnoga pitanja. Saznajte više o dohrani.

Posjet pedijatru

Slijedeći pregled kod pedijatra nije na redu prije 6. ili 7. mjeseca života Vaše bebe. Ako u međuvremenu budete imali bilo kakvih pitanja o zdravlju Vašeg djeteta, uvijek se možete dogovoriti za dodatni termin kod svog pedijatra. U slučaju da još ima cijepljenja, peti mjesec Vaše bebe je dobar za to jer za to vrijeme nisu planirani drugi liječnički pregledi.

Ritam spavanja

U petom mjesecu bebe u prosjeku spavaju:

 • 2 do 3 puta od pola sata do sat vremena tijekom dana  
 • između 9 i 14 sati noću, isprekidano kratkim fazama buđenja

Spavanje tijekom cijele noći još nije u rasporedu za većinu beba. Spavanje cijele noći znači šest sati ili više, bez prekida kao što su umirivanje, hranjenje, davanje dude ili namještanje vreće za spavanje.

Ono što stvarno pomaže da prespavate cijelu noć je uigran tim: što su mama, tata i beba bliži dok spavaju, to je vjerojatnije da će trenutke nemira otkloniti dok su još u polusnu. Iskusne majke doje direktno u ležećem položaju i ponovno zaspu ili već imaju pripremljenu toplu vodu i prah mliječne formule pri ruci, pored kreveta, kako bi noćne bočice bile spremne odmah.

Vaša će beba i dalje trebati majčino mlijeko ili formulu noću kako bi mali organizam mogao održati svoj brzi rast. Kada bebe dođu do točke u kojoj više ne trebaju hranu noću, obično to vrlo jasno pokazuju.

Nicanje zubića

Bebe u 5. mjesecu muče prvi mliječni zubići koji se polako, ali sigurno probijaju kroz zubno meso. Iako se većina zubića pojavljuje tek oko bebinog 6. mjeseca, obično se u ovom mjesecu naziru.

Promatrajte svoju bebu kada otvara usta dok se smije: svjetluca li područje za žvakanje jako ili su manji dijelovi crveni i natečeni?

Također možete čistim prstom vrlo nježno prijeći preko područja žvakanja – zube koji niču obično je lako osjetiti ispod desni. Najbolja pomoć u vrijeme nicanja zubića:

 • tvrdi, čvrsti predmeti, kao što su igračke za hvatanje ili čak mamini i tatini prsti za žvakanje
 • ponudite hladne predmete (hladne obruče za zube I hladni gel za zube); pri kupnji tražite provjerenu kvalitetu, bebi najbolje odgovaraju artikli bez PVC-a od polietilena (PE) ili polipropilena (PP) bez omekšivača i ftalata
 • puno kontakta kožom i blizine

Kao odrasli, teško možemo zamisliti kakav je osjećaj boli pri nicanju zubića. Za Vašu bebu, iznenadna nelagoda u području usta predstavlja potpuno iznenađenje. Zato je razdražljiva, nemirna i sve više traži bliskost s Vama.

Kako su mama i tata?

Vašem mališanu već niču zubići? Onda ste vjerojatno trenutno jako umorni. U bebinom petom mjesecu toliko se toga događa odjednom da neke bebe opet malo lošije spavaju. Za mamu i tatu to neizbježno znači: nedostatak sna! No trenuci sreće tim su veći gledajući svaki uspješan okret, prve klečeće stavove ili igru sa zvečkama. Proslavite ove male trenutke!

Biti roditelji pet mjeseci može promijeniti Vaš promijeniti. Sad kad Vaša beba polako postaje pokretljivija, pravo je vrijeme da to riješite. Nazovite to nekom vrstom popravljanja stanja:

 • Koliko vremena imamo kao par – i je li to OK za oboje?
 • Želimo li nešto promijeniti – ili je jednostavno dobro kako jest?
 • Jesmo li imali iste ideje o roditeljstvu – i ako nismo, je li to dobro ili loše?

Ako Vam kao paru nedostaje vremena: integrirajte male znakove ljubavi u svoju svakodnevicu. To može biti poruka "Volim te" u torbi za tatu ili buket cvijeća za mamu. Čak i HVALA od srca nakon čišćenja definitivno prolazi kao briga puna ljubavi. Važno je samo razgovarati o tome što vam trenutno nedostaje i koje želje imate.

Naši najbolji savjeti za bebin 5. mjesec

Peti mjesec – posebno uzbudljiv mjesec! Za Vas imamo sljedeće savjete:

 • Kupite vesele,glazbene igračke i slikovnice koje sviraju, trebat će vam sljedećih mjeseci.
 • Fotografirajte prve pokušaje hranjenja krutom hranom (ako je već vrijeme).
 • Stavite više igračaka na pod: igračke za hvatanje, prostirke za puzanje i baby gym su hit!
 • Odmorite se: kratko duboko udahnite dok beba vježba sljedeći okret na podu.

Važna pitanja o bebinom 5. mjesecu

Kako mogu zaokupiti svoju bebu u 5. mjesecu?

Igre pokreta, pjevanja i rima dobra su pomoć za bebe u ovoj dobi, kao i sve što je prikladno za vježbe hvatanja. Ponudite svojoj bebi različite materijale koje može opipati rukama i ustima:

 • knjige dodira i osjeta
 • zvečke
 • igračke za hvatanje i prstenovi za zube od različitih materijala
 • odjeća i tkanine
 • zgužvane papirne ili čvrste kartonske role

Koliko su velike bebe u 5. mjesecu?

Vaša je beba u prosjeku duga oko 63 do 68 centimetara i vjerojatno je veličine 68. Neke su bebe još malo manje, druge su već malo veće. Opseg glave im je između 41 i 43 centimetra.

Prosječna težina je između 6.900 i 7.500 grama, ali su moguća odstupanja na više i na niže. Kao grubo pravilo, porođajna težina bi se trebala udvostručiti do 5. mjeseca.

Kada je Vaša beba spremna za dohranu?

Službene preporuke zagovaraju početak uvođenja dohrane nakon 4. mjeseca bebe. Krutu hranu treba uvesti najkasnije do početka 7. mjeseca. Unutar tog vremenskog okvira ključni su znakovi bebine zrelosti za krutu hranu:

 • beba može sjediti uspravno, lagano naslonjena na nešto,
 • više ne gura jezikom pire ili krutu hranu van iz usta,
 • aktivno poseže za hranom i prinosi je ustima,
 • zainteresirana je jesti hranu mame, tate ili svoje braće i sestara.

Također, pogledajte naš vodič na temu dohrane.

Kada bebe mogu sjediti same?

U svom 5. mjesecu bebe se često već mogu držati uspravno u Vašim rukama ili u krilu. Međutim, te su faze obično još uvijek kratke. U prosjeku, bebe mogu samostalno samostalno sjediti tek kasnije.

Kako ne bi prenaprezali svoje mišiće i kostur, bebe ne treba već u ovoj dobi svjesno stavljati u sjedeći položaj.

Podaci o autoru:

Sabrina Sailer volonterka je savjetnica za dojenje i educirana savjetnica za nošenje beba od 2010. godine. Radi kao reklamni copywriter i urednik, a također vodi i razne radionice koje se tiču kompatibilnosti obitelji i posla.
Tehnički savjeti i uređivanje: Birgit Laue, primalja i medicinska edukatorica, kvalificirana PR stručnjakinja, autorica

Postanite član HiPP BabyCluba!

Kao član, redovito ćete primati novosti na svoj e-mail!

 • važne informacije o trudnoći, porodu i razvoju djeteta
 • važni popisi za provjeru
 • poklon i još mnogo toga za Vas!

Učlanite se