Skip to main content

Kalendar razvoja

Djetetov 18. mjesec

Djeca u 18. mjesecu skaču, trče unatrag i vrte se u krug – bez padanja! Već se mogu nositi s raznim svakodnevnim zadacima, poput jedenja žlicom ili pijenja iz šalice ili čašice. Neki sada počinju koristiti i svoje ime! Ovdje pročitajte što možete očekivati u 18. mjesecu s malim djetetom.

Razvoj Vašeg djeteta

Govorne vještine, dijete počinje sebe nazivati svojim imenom u dobi od godinu i pol. Iako još ne mogu izgovoriti riječ "ja", već se mogu percipirati kao osoba. Ako vidi sebe u ogledalu, već može uskladiti svoj odraz sa svojom predodžbom sebe. Važna prekretnica u razvoju ega na kognitivnoj razini je prijeđena.

Ukratko: ovaj razvojni skok znanstveno je istražen tzv. testom samoprepoznavanja u zrcalu (Rouge testom) kako bi se dokazala svijest o egu, prvo kod životinja, a kasnije i kod djece. Da bi to istražili, djetetu je na nos stavljena boja (crvena) i stavljeno je u sobu s ogledalom da se igra. Čim je otkrio odraz, istraživači su promatrali dodiruje li nos navodnog "djeteta u zrcalu" ili sebe. Većina beba i male djece mlađe od 18 mjeseci još uvijek je sretna zbog nepoznatog djeteta preko puta njih, i ne primjećuje boju na nosu. No, djeca u dobi od 18 do 24 mjeseca najčešće prepoznaju da je boja na njihovom licu – razvili su svijest o sebi i svom izgledu.

Sa 17 mjeseci mala djeca obično mogu:

 • sigurno hodati, a ponekad čak i trčati,
 • penjati se stepenicama uz pomoć,
 • govoriti oko 50 riječi ili više,
 • skok s obje noge,
 • gradite stabilne kule.


Tjelesne promjene kod Vašeg djeteta

Sada možete reći da je Vaše dijete staro skoro godinu i pol: sada sigurno hoda i rjeđe pada. Može se sagnuti iz stajaćeg položaja i ponovo ustati bez pomoći. Osim toga, može lako hodati unatrag i u krug. Možda ste već jednom ili dvaput morali ošišali dijete. Kod neke djece, međutim, kosa tek sada počinje rasti.

Rast i razvoj djeteta

Težina oko 10,2 kg do 10,9 kg
Visina oko 76 – 88 cm opseg glave oko 44 – 50 cm
Govor aktivni vokabular do oko 50 riječi pasivni vokabular nastavlja se proširivati sve više koristi vlastito ime za imenovanje
Motorika uglavnom sigurno korištenje žlice i šalice/čaše uglavnom sigurno trče dvonožno skakanje

Djevojčice su u prosjeku nešto lakše i manje od dječaka iste dobi. Ali genetska predispozicija i već postojeća obiteljska povijest također igraju važnu ulogu u tome kako visina i težina napreduju. Sve dok se Vaše dijete razvija u skladu sa svojim percentilima i izgleda vedro i sretno, ne morate brinuti o visini ili težini.

Emocionalne i motoričke promjene kod Vašeg djeteta

Djeca u dobi od 17 mjeseci počinju koristiti svoje ime. Iako o sebi još uvijek govore prvenstveno u trećem licu, ponosno se nazivaju svojim imenom.

Ono što se mami i tati čini tako očiglednim, veliki je razvojni korak za dijete. Oni su postigli kognitivno postignuće razumijevanja sebe kao osobe. Međutim, ipak treba još malo vremena za komunikaciju u prvom licu. Većina male djece svlada ovu sljedeću fazu oko 2. godine života. Ubuduće će Vaš mališan još više pokazivati da ima vlastiti stav. To također znači da može jasno komunicirati svoje potrebe i želje!

Sa 17 mjeseci djeca već prepoznaju da se tijela razlikuju. S jedne strane, počinju detaljno ispitivati vlastito tijelo, osobito u kadi ili kad mijenjate pelene. S druge strane, mališani sa 17 mjeseci također komentiraju mamu, tatu ili nepoznate osobe kada uoče posebnosti koje ih razlikuju od drugih ljudi. Budući da je vokabular još uvijek prilično ograničen, Vaš mališan obično koristi već poznate riječi u višestrukim ili sveobuhvatnim značenjima. Naglasak i kontekst ovdje su presudni kako biste dijete ispravno razumjeli.

Puno se događa i na motoričkom planu u djetetovom 18. mjesecu. Uostalom, Vaš je mališan intenzivno trenirao kako bi sada hodao puno sigurnije. To je ponekad moguće čak i na većim udaljenostima. Ako je Vaše dijete tek nedavno prohodalo, njegova će izdržljivost u šetnji biti još uvijek mala.

Savjet: na izletima ili šetnjama ne očekujte da Vaše dijete može hodati velike udaljenosti potpuno samo. U 18. mjesecu mališani se još uvijek dosta brzo umaraju. Budite spremni i planirajte ponijeti kolica, nosiljku za dijete ili vozilo poput tricikla ili bicikla na odguravanje nogama.

Potaknite dijete kroz igru

Kockice za slaganje, početne puzzle ili jednostavne drvene slagalice od samo nekoliko dijelova sada su idealna igračka za poticanje Vašeg mališana na igru. Možda još uvijek imate slagalicu s različitim geometrijskim oblicima iz vlastitog djetinjstva? Sada je najbolje vrijeme da skinete prašinu i pustite svog malog istraživača da pokuša staviti oblike u odgovarajuće otvore.

Do 18. mjeseca mališani često mogu bacati loptu bez gubitka ravnoteže. Saznajte bi li Vaše dijete željelo isprobati svoja prva bacanja - ili možda čak i šutnuti loptu! Na taj način trenirate njegov osjećaj za udaljenost, motoriku i preciznost gađanja.

Kad ste vani na svježem zraku, ljuljanje, poskakivanje, klizanje i ravnoteža idealne su vježbe na otvorenom. Vaš će mališan vjerojatno zahtijevati da mu se dopusti održavanje ravnoteže na rubnjacima ili niskim kamenim zidovima. Ako vrijeme ne bude na vašoj strani, male poligone s preprekama možete postaviti i u stanu. Daske za ravnotežu ili čvrsti mali jastuci na podu zabavni su za penjanje ili preskakivanje, a možete ih brzo pripremiti, ali i pospremiti.

Djecu u dobi od 17 mjeseci možete potaknuti na kreativnost ako pri ruci imate bojice, plastelin i sezonske materijale iz prirode (kesten, list, grančice…). Ovo je sjajan način da kreativno iskoristite kišno poslijepodne!

Ukratko: pri odabiru materijala za izradu, i dalje obratite pozornost na sastojke. Oralna faza još nije sasvim gotova. Možete očekivati da će Vaše dijete stavljati nepoznate stvari, kao što su olovke, ljepilo ili škarice u usta kako bi istraživalo. Dobro je ako ste se pripremili i obratili pozornost na bezopasne, sigurne materijale otporne na slinu.

Prehrana djeteta

Vaše je dijete ranoranilac ili noćna ptica? Već se sada vidi hoće li dijete kasnije biti veseli jutarnji tip ili više voli da ga ostavite na miru nakon buđenja. Kao ranoranilac dijete voli započeti dan odmah - uključujući doručak i igranje.

S druge strane, klasičnoj noćnoj ptici treba malo vremena da se probudi. Često ostanu malo duže u krevetu, stisnu se uz mamu ili tatu i uživaju započeti dan maženjem i dodatnom dozom bliskosti. Ako dojite ili Vaše dijete pije mliječnu formulu na šalicu često je najslađi način za početak dana. Pravi doručak dolazi malo kasnije.

Prikladni su zalogaji i manje porcije, kao što su:

 • kruh od cjelovitih žitarica sa zdravim namazima,
 • zdjelica muslija ili jogurta s voćem,
 • kašice pripremljene sa svježim voćem i npr. HiPP COMBIOTIK dječjim mlijekom.

Svježe, uravnotežene kombinacije sastojaka bez umjetnih dodataka su savršene.

To znači da su čak i mali jutarnji mrzovoljci i mala djeca koja nastavljaju dobivati mliječnu formulu ili su dojena, optimalno opskrbljena svim važnim hranjivim tvarima.

Za mnoge obitelji doručak je najvažniji obrok u danu, jer se ujutro svi okupljaju za stolom. Nakon doručka svi članovi obitelji odlaze na svoje aktivnosti i svi se razilaze na posao, u vrtić ili školu.

Savjet: ako je jutro previše užurbano za opušteni jutarnji obrok, odgodite doručak sa svojim mališanom za kasnije. Na primjer, ako su starija braća i sestre na putu za školu, doručak s Vašim mališanom biti će puno opušteniji nakon što ostanete sami.

Djetetove navike spavanja u 18 mjesecu

U 18. mjesecu mala djeca obično spavaju između 1,5 do 2,5 sata danju i između 10 do 13,5 sati noću. Potreba za snom malo se promijenila u odnosu na prethodne mjesece.

Ono što se promijenilo jest broj spavanja tijekom dana: većina mališana sada ima samo jedno dugo spavanje tijekom dana. To obično znači da će dobar popodnevni san Vašem djetetu osigurati novu energiju za ostatak dana. Hoće li popodnevno spavanje biti prije ili poslije obroka ovisi o dnevnoj rutini Vaše obitelji:

 • Ustajete li Vi i Vaše dijete rano ili kasno?
 • Provodite li aktivno ili opušteno jutro?
 • Ide li dijete u jaslice ili je kod kuće?

Mala djeca ove dobi vrlo jasno pokazuju kada je vrijeme za spavanje. Protrljati će oči, postaju mrzovoljni i pomalo cendravi. Neki će zaspati tijekom igranja, dok drugi trebaju svoje rituale za spavanje kako bi utonuli u san. Kao roditelj, vi ste stručnjak za svoje dijete i vjerojatno najbolje znate treba li spavanje biti prije ili poslije ručka.

Ukratko: spavanje na prazan želudac gotovo je jednako teško kao i na prepun. Kad planirate svoj dan, pazite da ne bude velikih razmaka između zadnjeg obroka i dnevnog sna.

Većina mališana još uvijek se barem jednom probudi tijekom noći. Tada traže blizinu roditelja i treba im duda ili malo vode da utaže žeđ. Neka Vas ovo ne uznemiri - buđenje noću pogađa dobrih 40% svih 17-mjesečnih mališana. Niste sami u ovome.

Posjet pedijatru

Sljedeća kontrola treba biti tijekom sljedećeg mjeseca. Već sada možete dogovoriti termin da ne zaboravite.

Kao i uvijek: ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s razvojem primjerenim dobi vašeg djeteta, u bilo kojem trenutku možete zakazati dodatni termin kod svog pedijatra.

Kako su mama i tata?

Spavanje, što je to? Kao roditelj, sada ste se već dobro upoznali s umorom. I vjerojatno ste se već navikli na neke bolje, a neke malo lošije noći. Zapravo, većina roditelja s malom djecom je sasvim u redu - jednostavno naučili su preživljavati s manje sna i manje odmora. Neki imaju i tu sreću da njihov mališan spava i po nekoliko sati u komadu. Tada ćete možda čak pronaći i malo vremena za sebe.

Ako se pitate kako najbolje iskoristiti ovo vrijeme: radite sve što je dobro za Vas. Zajedničko gledanje serija jača vezu jednako kao i večernje šetnje, večera uz svijeće ili intimni trenuci. Ono što je važno je vrijeme provedeno zajedno, ako je moguće bez obavljanja kućanskih poslova ili drugih poslova u isto vrijeme.

Mali večernji rituali mogu vam pomoći da dan privedete kraju. Popijte svoju posljednju šalicu čaja navečer, provedite pet minuta za stolom u tišini, zajedno čitajte novine ili gledajte kasne vijesti.

Ako nemate energije za pravi izlazak za koji se inače dotjerate na primjer, restoran ili kino, ne brinite. Ali ako Vam to jako nedostaje, onda dogovorite dadilju na nekoliko sati i priuštite si večernji izlazak. Sa 18 mjeseci za većinu mališana potpuno je u redu da provedu noć s bakom i djedom ili bliskim prijateljem.

Naši najbolji savjeti za djetetov 18. mjesec

18 mjeseci, to je predivnih 540 dana s Vašim djetetom! Uz naše savjete, 18. mjesec Vašeg djeteta, bit će još uzbudljiviji i zabavniji:

 • Gradite utvrde od jastuka i šatore od prekrivača u dnevnoj sobi.
 • Čitajte slikovnice i sastavljajte slagalice.
 • Isprobajte nove zdrave ideje za doručak.
 • Isprobajte igre održavanja ravnoteže na otvorenom.
 • Ne zaboravite snimiti važne fotografije za 18. mjesec s djetetom!

Važna pitanja o djetetovom 18. mjesecu

Kako mogu zaokupiti svoje dijete u 18. mjesecu?

Dopustite svom mališanu da istražuje prirodu u parkovima ili na igralištima koja su vrlo popularna za malu djecu od godinu i pol. Kad god to možete organizirati, vježbanje na svježem zraku je dobra ideja. Neka Vaš mališan:

 • trči, održava ravnotežu ili preskače preko raznih prikladnih površina,
 • igra se skrivača,
 • igra se sa pijeskom, tražiti kestene ili pravi snjegovića,
 • uživa na ljuljačkama ili toboganu.

Dobre unutarnje aktivnosti i igre uključuju:

 • kartonsku kutiju napunite svakodnevnim predmetima, tavama ili loncima da ih vadi van i posprema,
 • igre razvrstavanja i lake zagonetke,
 • debele bojice za djecu od 1,5 do 3 godine i dovoljno papira za mnoga umjetnička djela,
 • dvorci od jastuka i šatori za skrivanje,
 • dječja kuhinja, trgovina ili kućice za lutke za prve igre uloga,
 • kupke s kuglama za kupanje ili mjehurićima.

U ovoj dobi neka se mala djeca također počinju intenzivnije fokusirati na vlastito tijelo i možda čak pokušaju sami skinuti i obući odjeću. To može biti prvi znak da će uskoro biti spremni za odvikavanje od pelena.

Što mališani mogu napraviti u 18. mjesecu?

U pravilu mališani već u 18. mjesecu hodaju slobodno i više ili manje sigurno, ovisno o tome kada su napravili svoje prve korake. Mogu skakutati s obje noge, hodati unatrag ili u krug.

Penjanje uz stepenice obično je lako ako se drže za ogradu ili ruku odrasle osobe. Dijete od 17 mjeseci obično obje noge stavi na jednu stepenicu prije nego što krene na sljedeću.

Uglavnom jedu s rukama ili žlicom. Većina male djece sada želi jesti sama , umjesto da ih se hrani. Samostalno pijenje iz šalice obično dobro funkcionira u ovoj dobi.

Njihov vokabular ima oko 50 riječi, kojima se aktivno služe. Većina male djece koristi te riječi za određene stvari ili ljude, kao i u mnogo širem smislu: "Tata" može biti vlastiti tata ili bilo koji muškarac kojeg sretnete u supermarketu. "Lopta" može izričito biti omiljena igračka ili bilo koji kuglasti predmet u kućanstvu. Nakon 18. mjeseca vokabular se znatno povećava i obogaćuje s novim riječima iz dana u dan. Od sada i vaš mališan zna imenovati emocije i uskoro će početi govoriti svoje prve rečenice od dvije riječi.

Što mališani jedu u 18. mjesecu?

Raspon onoga što mala djeca uglavnom vole jesti prilično je velik. Obično se dnevni plan obroka sastoji od doručka, ručka i večere, kao i međuobroka ujutro i poslijepodne.

Dobar izbor namirnica za ove obroke uključuje:

 • svježe voće i povrće,
 • proizvode od cjelovitih žitarica, poput kruha od cjelovitog zrna, tjestenine ili riže,
 • 1-2 puta tjedno meso ili riba,
 • do 200g/ml mlijeka ili mliječnih proizvoda dnevno, kao što su jogurt, sir, skuta.

S ovim namirnicama osiguravate uravnoteženu prehranu, koja također treba sadržavati što manje soli i šećera. Slatkiši i slatka hrana trebaju se izbjegavati.

Za malu djecu nisu prikladni:

 • mali komadići tvrdog voća ili orašasti plodovi koji se mogu udahnuti cijeli (opasnost od gušenja),
 • začinjena hrana,
 • pržena i duboko pržena jela,
 • gotovi proizvodi,
 • kofein, alkohol ili zaslađivači.

Neki mališani više vole jednostavnu hranu: danas tjesteninu, sutra umak ili meso. Drugi pak vole različite kombinacije namirnica i okusa. Mala djeca često vole jesti mliječne i žitne kašice s voćem ili svježe voće umjesto sendviča.

Vi ste stručnjaci za svoje dijete i birajte koju ćete zdravu i svježu hranu staviti na stol. No, Vaš mališan je taj koji najbolje zna što i koliko od ovih namirnica želi jesti.

Koja je težina i visina 18-mjesečnog djeteta?

U 18. mjesecu mališani su visoki između 76 i 88 centimetara i obično nose veličinu 86, iako nekima pristaje i dvostruki broj 80/86 ili mali modeli 86/92.

Težina je između 10,2 i 10,9 kilograma, s odstupanjem od jednog do dva kilograma naviše ili naniže. Sve dok Vaše dijete nastavlja dobivati na težini prema svojoj percentil-noj krivulji, to nije razlog za brigu.