Skip to main content

Kalendar razvoja

Bebe u 12. Mjesecu

Nevjerojatno je kako vrijeme leti. Već je prošla godina dana od rođenja, a Vaše preslatko novorođenče pretvorilo se u djetešce koje je jednako slatko, ali više ne tako sićušno. Prva godina života bliži se kraju. Vaše dijete je sada pokretljivo, duhovito i oduševljava Vas riječima. Toliko je već naučilo i svladalo u prvoj godini života! Saznajte što sve trebate znati o bebinom 12. mjesecu.

Razvoj Vaše bebe

Bliži se prvi rođendan! Uzbudljivi prvi dani i tjedni s novorođenčetom, nakon kojih slijede uzbudljivi mjeseci s pustolovnom bebom, sada ostavljaju mjesta za vrijeme s malim djetetom. Jer to će Vaša beba „službeno” biti nakon 1. rođendana.

U dobi od godinu dana, Vaša će beba:

 • znatiželjno učiti nove riječi,
 • uspješno sjedati iz stojećeg položaja,
 • pokazivati interes za drugu djecu.

Tjelesne promjene Vaše bebe

Nježno lice Vaše bebe primjetno se promijenilo u posljednjih nekoliko mjeseci. Usporedite li sliku Vaše bebe kao novorođenčeta s onom iz 6. mjeseca, promjene su očigledne.

Rast i razvoj Vaše bebe

Težina porođajna težina se utrostručila; oko 8900 g do 9600 g
Duljina oko 74 cm do 84 cm
opseg glave između 43 cm i 49 cm
Glasovi povećava se vokabular
samostalno ponavljanje jednostavnih melodija
Motorika stabilno stajanje uz potporu (držanje, oslanjanje)
vraćanje iz stajaćeg položaja u sjedeći
daljnji razvoj pincentnog hvata (podiže predmete veličine graška)

Do 12. mjeseca bebe često utrostruče svoju porođajnu težinu. Nekim bebama nedostaje još koji gram, dok su druge već premašile tu granicu.

Emocionalne i motoričke promjene kod Vaše bebe

U pravilu bebe do 12. mjeseca mogu sigurno sjediti, podizati se uz predmete iz sjedećeg u stajaći položaj, te se zatim opet spustiti na svoju dobro podstavljenu pelenu.

Većina beba hoda uz namještaj ili držeći Vas za ruku, no sada, oko prvog rođendana, svjesno se odvajaju i kreću hodati bez oslonca. Samostalno stajanje bez kretanja i dalje je veliki izazov za Vašeg mališana, jer još nije u potpunosti razvijen osjećaj za ravnotežu. Do tada će se Vaša beba nastaviti oslanjati o predmete, primati Vas za ruku ili se spuštati u sjedeći položaj.

Bebe su u svojoj prvoj godini puno naučile o finoj motorici. Pincetni hvat je sada u potpunosti razvijen te Vaša beba može vrhovima palca i kažiprsta uhvatiti i najsitniju hranu sa svog tanjura, poput graška ili zrna kukuruza, kako bi ih stavila u usta. Čak i mrvice s poda, poslastice iz zdjelice kućnog ljubimca ili kamenčići i puževe kućice povremeno završe u ustima kada mama i tata na trenutak skrenu pogled.

Djeca sada mogu uzimati igračke u obje ruke, prebacivati ih iz ruke u ruku i pregledavati ih sa svih strana. Međutim, oralna faza još nije u potpunosti završila. Nakon što su pažljivo rukama i pogledom istražili nešto novo, ono često završi nakratko i u ustima.

Potaknite bebu kroz igru

Bebe u 12. mjesecu obožavaju igre u pokretu u kojima mogu vježbati svoje novostečene vještine stajanja i hodanja.

Zaigrajte igru “lovice” i lovite svoju bebu na sve četiri oko stola, oko ormarića ili po bebinoj sobi. Ako još pri tome ispuštate smiješne zvukove, kao što je razigrano režanje medvjeda ili lavež pasa, to će vjerojatno nasmijati Vašu bebu dok “bježi” od Vas.

Od 1. rođendana slikovnice postaju malo složenije, a pjesmice malo duže. Ako pohađate tečajeve za bebe i malu djecu, vjerojatno ćete primijetiti da pjesme sada imaju nekoliko stihova te da djeca pjevaju i plješću aktivnije nego prije.

Igrajte s bebom igre pogađanja dok se kupa. Na način da sakrijete manje igračke za kupanje u ručnik i neka pokuša opipom pogoditi što se unutra krije. Time vježbate njezino pamćenje predmeta koje ne vide, kao i motoričke i osjetilne vještine.

S gotovo 12 mjeseci, Vaš mališan već može sigurno držati bojice s posebnim držačem u ruci i s oduševljenjem crtati crte po papiru. Ukoliko imate tekuće boje i vrećicu sa zatvaračem:

 1. prstima nanesite 1-3 boje u vrećicu sa zatvaračem
 2. dobro zatvorite
 3. zalijepite ju pomoću ljepljive trake na prozor u visini djeteta ili na radni stol

Vaša beba može prstićima pritiskati boje u vrećici, koje će se prelijevati jedna u drugu, crtati oblike- u ograničenom prostoru i bez boje na prstićima.

Savjet: fotografirajte ova prva umjetnička djela i kasnije napravite foto kolaž. Mala djeca u kasnijoj dobi izrađuju jako puno raznih umjetničkih djela, a sve se to ne može sačuvati. Kao dio foto kolaža, sigurno će ostati s vama!

Prehrana bebe

U 12. mjesecu Vaš mališan želi puno toga raditi “kao odrasli”, no to je samo djelomično moguće kad je u pitanju prehrana. Jesti s priborom za jelo motorički je vrlo zahtjevno i djeca to često svladaju tek u 2. i 3. godini života. Do tada jedu onako kako je to čovječanstvo radilo tisućljećima - prstima.

No, u ovoj dobi bebe obično već dobro drže žličicu i s njom bez problema u usta stavljaju puding, pire krumpir i sl. Neka djeca ipak vole i dalje biti hranjena, dok druga žele sama probati hranu.

Tijekom dana Vaša beba bi trebala popiti ukupno barem jednu čašu tekućine - vode ili nezaslađenog čaja, koju je najbolje ponuditi u edukativnoj čaši.

Ukratko: hrana je doživljaj za osjetila. Vaša će beba, s druge strane, naučiti ponašanje za stolom usput, gledajući Vas. U početku, stvari ne idu glatko dok sami sebe hrane, ali s vremenom će se to događati mnogo rjeđe.

Dojenje i mliječna formula

Nakon 1. rođendana, maloj djeci preporučuje se oko 300 ml/g mlijeka (ili mliječnih proizvoda) dnevno. Dječje mlijeko prilagođeno dobi idealno je za malu djecu.

Ukoliko i dalje želite dojiti, možete nastaviti prema potrebi. Važno je da Vaša beba ima uravnoteženu obiteljsku prehranu. Ukoliko dajete mliječne obroke na bočicu ili nudite žitno-mliječne kašice, pripazite na količinu dodatnih mliječnih proizvoda koje pojede.

Dohrana

Obiteljska prehrana je više ili manje zastupljena u prehrani bebe od 12. mjeseci u većini obitelji. To znači da Vaša beba voli posegnuti za onime što jedu svi ostali članovi obitelji. Možda ima i neke posebne želje, poput voćnih ili žitnih kašica?

Obrok s kruhom obično je popularan u ovoj dobi kod nekih beba, dok druge radije jedu samo ono što je na kruhu, a krišku kruha ostave. Isprobajte, voli li Vaš mališan drugačiji oblik kruha, izrežite srce ili zvjezdice s kalupom za kekse. Možda mu je draži kruh u obliku štapića kako bi ga umakao u neki umak. Ako i dalje nerado jede kruh, potražite neke druge izvore žitarica. Klasične žitne kašice jednako su prikladne kao i tjestenina od pira ili cjelovitog zrna.

Nakon 1. rođendana, odnosno u 13. mjesecu, počinje djetinjstvo koje nosi nove izazove i prekrasne trenutke- posebno kad je u pitanju dohrana.

Posjet pedijatru

Sljedeći pregled kod pedijatra je sa punih 12 mjeseci. Do tada imate još malo vremena, ako već niste nazovite pedijatra i dogovorite termin.

Zabrinuti ste da razvoj djeteta nije primjeren dobi? Dogovorite dodatni termin kod svog pedijatra i porazgovarajte o svojim nedoumicama.

Ritam spavanja

Oko prvog rođendana neki roditelji primjećuju da njihova beba nemirnije spava, da se češće budi ili da je noću dulje budna. To je djelomično radi male promjene u potrebama za snom, ali i zbog uzbudljivih promjena u svakodnevnom životu Vaše bebe: stajanje, prvi koraci, sve veći vokabular i uzbudljive dnevne avanture, sve to treba obraditi u snu. Radi toga često dolazi do buđenja i potrebe za utjehom mame ili tate.

U bebinom 12. mjesecu i dalje je potreba za dnevnim drijemanjem između 1 i 3,5 sata, te se sada uglavnom radi o jednom dužem intervalu spavanja. Noću, bebe i dalje trebaju između 10 i 13,5 sati sna.

Preporuke za prevenciju Sindroma iznenadne dojenačke smrti (eng. SIDS) zagovaraju zajedničko spavanje u prvoj godini života, što se odnosi na vrijeme kada djeca spavaju u neposrednoj blizini jednog ili oba roditelja. To može značajno smanjiti vjerojatnost za pojavu SIDS-a. Pitate se trebate li svoju bebu polako navikavati na vlastiti krevet?

 • Spava li Vaša beba puno mirnije i opuštenije kada je netko u sobi ili ste Vi mirniji kada beba spava s Vama u istoj sobi?
 • Budi li se Vaša beba još uvijek često noću i treba li joj pomoć da ponovno zaspi?
 • Uživate li spavati zajedno i trenutno ne možete zamisliti da je situacija drugačija?

Ukoliko su Vaši odgovori DA na sva tri pitanja, čini se da ste jako zadovoljni trenutnom situacijom sa spavanjem. Nemojte onda ništa mijenjati do trenutka kad Vama ili Vašoj bebi to više neće odgovarati.

Naravno, može biti i obrnuto. Ukoliko, ostatak obitelji nemirno spava Vaša beba može biti opuštenija i zadovoljnija ako spava sama u sobi. Ako se noću rijetko budi, dječji krevetić možete probno staviti u njezinu sobu. Probajte tijekom nekoliko dana vidjeti poboljšava li se svima situacija sa spavanjem.

Ukoliko Vaša beba spava u dječjem krevetiću, ogradica treba biti postavljena na najnižu razinu čim beba bude mogla ustati. Kod nekih krevetića, nekoliko prečki može se ukloniti tako da Vaša beba može samostalno sići i ući u krevetić.

Ovaj iskorak u samostalnost većinu beba u 12. mjesecu jako veseli. Sada se mogu igrati čim se probude ili otići mami i tati u spavaću sobu. Uskoro ćete nepogrešivo primijetiti zvuk tapkanja stopala i čuti ga često u budućnosti kad se Vaša beba naspavala ili traži Vašu blizinu noću.

Bebin 1. rođendan

Bliži se rođendan Vaše bebe! Želite li ga proslaviti s obitelji i prijateljima? Onda je vrijeme za planiranje zabave, uključujući tortu, dekoracije i darove.

Za velike obitelji i grupu prijatelja s mnogo djece, možda bi bilo dobro podijeliti slavlje:

 1. Popodnevna kava i kolači s ponosnim djedovima i bakama, kumovima te najužom obitelji.
 2. Proslava na igralištu ili u vrtu s prijateljima i ostalom djecom.

Vjerojatno ste već kupili plišane i ostale igračke za poklon. Lagano ih zamotajte kako bi ih Vaša beba mogla sama odmotati:

 • u prazne kartonske kutije u kojima je u zgužvanom šarenom papiru ili krpicama sakrivena igračka,
 • u poklon vrećice koje se lako mogu isprazniti.

Savjet: velika obiteljska slavlja za bebe često su vrlo uzbudljiva. Osjetljivije bebe znaju odreagirati na pretjeranu stimulaciji i lakše se nose s manjim slavljima i poznatim licima. Vi najbolje poznajete svoju bebu i znate kakva rođendanska proslava bi joj odgovarala.

Kako su mama i tata?

Prvi rođendan je radostan trenutak. Prošli ste toliko skokova u razvoju, neprospavanih noći i prvih bolesti, dok ste zajedno otkrivali svijet i gledali kako Vaša beba svaki dan raste s novi izazovima. Gotovo 12 mjeseci s Vašom bebom je proletjelo, a svakim novim danom dolaze novi uzbudljivi trenuci.

Unatoč tome, neki su roditelji sjetni: ovo razdoblje brzo prolazi i naravno, bebino odrastanje ne može se zaustaviti. Neusporedivo s prvim danima provedenim s novorođenčetom. Još uvijek osjećate nježan miris Vaše bebe, a intimnost prvog dojenja ili hranjenja na bočicu je nešto vrlo posebno. Ne može se usporediti sa živahnom energijom malog vihora kakav je sada Vaš mališan.

Posebno oko 1. rođendana, kod nekih parova ponovno se javlja želja za djecom i osjećaj da bi i drugo dijete imalo svoje mjesto u obitelji. Nekima se trudnoća desi odmah, a neki moraju malo pričekati.

S druge strane, ima roditelja koji su sretni radi sve većeg osamostaljivanja i odmaka svoje bebe, vesele se svakoj novoj razvojnoj fazi i uživaju biti uz svoju bebu tijekom tog procesa.

Ukratko: prirodno je osjećati tugu, radost i sreću. Kao roditelj, možete i smijete imati različite osjećaje kada se radi o prekretnici kao što je 1. rođendan Vašeg djeteta!

Naši najbolji savjeti za bebin 12. mjesec

Bebin 12. mjesec najčešće je obilježen prvim rođendanom. Planirajte rođendansku zabavu, ali neka bude opuštena:

 • Kolači (bez šećera) za bebe i odrasle - kupljeni su jednako dobri kao i oni koje sami napravite!
 • Odaberite darove i zapakirajte ih na način da ih Vaš mališan može sam odmotati.
 • Nabavite svjećice i balone - od njih će djeci zasjati oči.
 • Kupite prekrasne rođendanske kombinacije- za mamu, tatu i bebu.
 • Napravite ili kupite pozivnice za obitelj i prijatelje.
 • Ne zaboravite se fotografirati međusobno kako bi svi članovi imali fotografiju s bebom!

Važna pitanja o bebinom 12. mjesecu

1. Koliko djeca govore u 12. mjesecu?

Većina beba izgovori svoje prve riječi u svom 12. mjesecu, posebno one jednostavne od jednog do dva sloga kao što su “mama”, “tata”, “auto” ili “ne”.

Njihovi posebni izrazi mogu opisati stvari, ljude, životinje, procese ili određena jela. Roditelji se obično brzo upoznaju s ovim pojmovima, dok ih ostali jedva ili vrlo slabo razumiju. Roditelji su često “tumači” svoje bebe, ako primjerice, želi određenu igračku ili perec iz pekare.

Bebe od skoro punih 12 mjeseci obično su vrlo dobre u jednostavnim melodijama i ritmovima, te vole pjevati poznate pjesmice i pjesmice s kombinacijom riječi i zvukova.

2. Koliko su velike bebe u 12.mjesecu?

Bebe oko svog 1. rođendana obično nose veličinu odjeće od 80 do 86. One su u prosjeku teške između 8900 g i 9600 g te su obično utrostručile svoju porođajnu težinu do svog 1. rođendana. Duljina tijela je između 74 cm i 84 cm, a opseg glave bi trebao biti između 43 cm i 49 cm. Saznajte više o težini i duljini/visini bebe i malog djeteta.

3. Što beba može u 12. mjesecu?

Bebe u 12. mjesecu obično mogu:

 • samostalno sjediti, podizati se u stajaći položaj uz predmete i ponovno vraćati u sjedeći položaj,
 • pincetnim hvatom uzimati predmete veličine graška,
 • prebacivati predmete iz jedne ruke u drugu, okretati ih i promatrati sa svih strana,
 • izgovarati prve riječi te razumjeti mnoge druge riječi,
 • pozorno slušati,
 • zapamtiti stvari i ljude koje ne mogu vidjeti, čuti ili osjetiti,
 • pjevati/pjevušiti uz jednostavne melodije i pljeskati u rimu,
 • jesti samostalno rukama ili žlicom.

Veliki dio djece još ne spava cijelu noć, većina njih još ovisi o roditeljima koji im pomažu zaspati. Neke bebe do 12. mjeseca nisu više dojene, neke ne trebaju bočicu i jednostavno jedu obiteljske obroke.

4. Što beba treba u 12. mjesecu?

Oko 1. rođendana, bebe posebno trebaju prostor i priliku da otkriju svoju okolinu. Sobe bi stoga trebale biti što je moguće sigurnije i prilagođene bebama:

 • Utičnice, vrata ormarića, ladice i stepenice osigurani.
 • Ormari pričvršćeni uza zid kako se ne bi prevrnuli ukoliko ih beba povuče.
 • Biljke u pokrivenim posudama i izvan dosega.
 • Mali ukrasi na višim policama.

Obiteljska prehrana trebala bi biti što svježija, uravnotežena te sadržavati manje i veće komadiće u skladu s bebinom finom motorikom. Grašak, komadići kruha ili krumpira i kriške jabuke zahtijevaju različite tehnike hvatanja i omogućuju Vašoj bebi svladavanje samostalnog hranjenja.

Blizina, sigurnost, zaštita, udobnost, briga i prepoznavanje, dijeljenje i stimulacija važne su emocionalne veze za svaku bebu. Osobito vrlo pokretnim bebama u 12. mjesecu, podrška puna ljubavi pruža važnu potporu i sigurnost za nadolazeća uzbudljiva otkrića.