Skip to main content

Kalendar razvoja

Djetetov 14. mjesec

Prvi koraci ili sigurno držanje ravnoteže, penjanje uz stepenice i puzanje brzinom munje: mališani u 14. mjesecu života pokretni su i željni istraživanja. Istovremeno, aktivno razvijaju svoj vokabular i svakodnevno uče nove pojmove. Pojavljuju se prvi znakovi približavanja faze samostalnosti ("faza prkosa"). Saznajte što Vas očekuje ovaj mjesec.

Razvoj Vašeg djeteta

U drugoj godini života osobnost Vašeg djeteta postaje sve izraženija. Kako je divno svjedočiti ovom razvoju iz dana u dan! U 14. mjesecu mališani s oduševljenjem otkrivaju svoju okolinu i testiraju motoričke sposobnosti koje su već usavršili.

Manje ozljede, modrice ili porezotine ne mogu se uvijek izbjeći, iako biste sigurno željeli spasiti svog mališana od pada i spoticanja. Ali ta su iskustva također dio razvoja i potiču Vaše dijete da nastavi pokušavati.

Dok je kratkoročni fokus na motoričkom razvoju, jezični razvoj možda malo zaostaje. Neka se djeca koncentriraju isključivo na novu vještinu koju trebaju naučiti, a zatim prelaze na sljedeću. I tako Vaše dijete može biti presretno dok šeta uokolo, ali govori samo nekoliko riječi. No, to je sasvim normalno i pokazuje koliko se mala djeca drugačije razvijaju u drugoj godini života.

U 14. mjesecu Vaše će dijete najvjerojatnije:

 • penjati se ili puzati uz stepenice
 • vježbati ravnotežu i skakanje po lokvicama
 • bolje proučiti svoju hranu
 • piti iz šalice, a ponekad i jesti sa žlicom
 • izraditi svoja prva umjetnička djela prikladnim olovkama ili bojati prstima

Tjelesne promjene kod Vašeg djeteta

Što se tiče duljine tijela i veličine odjeće u djetetovom 14. mjesecu ne događa se mnogo, uostalom, Vaš mališan trenutno prilično sporo raste. No, ono što počinje snažno rasti oko 14. mjeseca je dlaka! Dječje dlake iz prvih nekoliko mjeseci sada polako ustupaju mjesto prvoj pravoj kosi. Nekim mališanima još uvijek ne raste kosa, dok će drugima uskoro doći vrijeme za prvo šišanje. Kakvu kosu će imati dijete određeno je od dana začeća. Valovita, kovrčava ili ravna kosa – uskoro ćete otkriti kakvu je kosu Vaše dijete naslijedilo.

Rast i razvoj djeteta

Težina oko 9.400 g do 10,1 kg
Visina oko 74 – 84 cm Opseg glave oko 43 – 49 cm
Govor povećava se vokabular u rečenice od jedne riječi naglasak na pojedinim glasovima i riječima varira kako bi se izrazile želje ili potrebe
Motorika penjanje uz stepenice (uz pomoć) penjanje, balansiranje sigurno drži žlicul slaže kocke

Opseg glave i rast u duljinu mijenjaju se samo nekoliko milimetara mjesečno tijekom ovih mjeseci i stoga su jedva vidljivi u svakodnevnom životu. Tek će sljedećim skokom u razvoju hlače i kapice preko noći odjednom postaju premali!

Emocionalne i motoričke promjene kod Vašeg djeteta

Je li Vaš mališan već napravio nekoliko samostalnih koraka? Zatim, nakon prvih klimavih pokušaja, počet će tijekom 14. mjeseca:

 • skakati
 • trčati u krug
 • hodati unatrag
 • održavati ravnotežu

Sada će posebno uživati u skakanju po lokvicama, održavanju ravnoteže na širokim rubnjacima ili se s vama utrkivati. Sve ove aktivnosti mogu biti vrlo izazovne za malu djecu koja tek počinju hodati. Uzmite dijete u naručje ili ga vratite u kolica da se odmori.

Svaka faza intenzivnog kretanja zahtijeva trenutke odmora, bliskosti i opuštanja. Mališani ove dobi obično pune baterije maženjem u maminom ili tatinom naručju. Nakon što se dobro odmore, često vrlo brzo i puni energije postaju ponovno aktivni.

Vaše dijete još uvijek hoda uz potporu ili ne hoda uopće. To je sasvim u redu u ovoj dobi. Vaše dijete ima još nekoliko mjeseci ispred sebe prije nego što počne sigurno hodati. U pravilu, svi zdravi mališani počnu hodati bez potpore i samostalno do dobi od 18 mjeseci.

Do tada, možete strpljivo pratiti svoje dijete. Neka djeca vole hodati s hodalicom, guralicom ili jednostavno gurati kartonsku kutiju ispred sebe. Na taj se način često kreću brže i sigurnije od djece iste dobi koja hodaju bez pomagala. Ako je Vaše dijete zadovoljno s tim, možete mu dati male zadatke kao ideju za igru: na primjer, najdraža igračka je gladna i treba ju odnijeti u kuhinju na kliznom pomagalu.

Potaknite dijete kroz igru

Kako biste u isto vrijeme poticali emocionalne i motoričke vještine, Vi kao roditelj možete postati ogledalo. Kako biste to učinili, sjednite nasuprot djeteta na pod ili kauč. Počnite praviti smiješne grimase, prekrižite ruke ili noge i smijte se. Vaše će dijete sa zanimanjem promatrati što radite – i početi Vas oponašati. Nakon nekog vremena možete zamijeniti uloge i Vaše dijete sada odlučuje koje ćete geste izvoditi.

Tiše aktivnosti za lagano poticanje koncentracije su male igre pretraživanja, poput pretraživanja naljepnica. Za to Vam je potrebno nekoliko naljepnica koje prikazuju isti motiv: zvjezdice, životinje, smajlići ili slično. Zalijepite ove naljepnice na stranice svojih omiljenih slikovnica. Pokažite djetetu da ste sakrili zvijezdu, bubamaru itd. na stranicama - i neka traži ostale naljepnice!

Uvijek zabavno, a u isto vrijeme dobro za razvijanje mašte, koncentracije i fine motorike: gradite kule od kockica. Neka djeca imaju dobru koncentraciju i slažu kulu za kulom, druga samo žele srušiti kulu i nemaju dovoljno strpljenja da se koncentriraju na slaganje. Možete se uključiti u ovu igru tako što ćete naizmjenično slagati kockice s djetetom, davati imenašarenim kockama ili tražiti od djeteta da pronađe određene kockice u kutiji.

Za malu djecu koja vole mirne igre idealne su aktivnosti pješčanici i dječje kuhinje. Pješčanik je prekrasno mjesto za igranje, a da igra ne postane previše divlja. Dječje kuhinje, male trgovine ili čak jednostavni dvorci od jastuka u dnevnom boravku pozivaju Vas da zaigrate svoje prve uloge. Mala djeca vole ponavljati aktivnosti koje često opažaju kod odraslih: kuhanje, pečenje, pospremanje, telefoniranje i ispijanje čaja.

Prehrana djeteta

Kako broj novih zubića u ustima raste, tako će i Vaše dijete u 14. mjesecu moći probati hranu i jela koja prije nije probalo. Puno stvari sada postaje lakše kada je u pitanju prehrana male djece: jedino treba i dalje izbjegavati sol i šećer.

Fenomen "izbirljivog jedača": dok mnoga mala djeca vole probati sve što se nađe na maminom ili tatinom tanjuru, nekoj djeci to teško polazi za rukom - unatoč dobrim uzorima. Jedu samo poznatu hranu i radije preskaču nepoznato.

Ukratko: djeci je često potrebno i do deset pokušaja prije nego što se naviknu na novu hranu i onda je uživaju jesti. Stoga je najbolja strategija uvijek iznova nuditi novu hranu bez pritiska. Ako je moguće, mijenjajte načine pripreme i konzistenciju hrane.

"Izbirljivi jedači" radije jedu poznatu hranu, ali ponekad ih svijetle, raznolike boje i oblici na tanjuru natjeraju da probaju nešto novo:

 • dugine boje na tanjuru – šareno voće i povrće
 • geometrijski oblici ili životinjski motivi pomoću kalupa za kekse
 • lica na tanjuru, složena od pojedinačnih namirnica

Ponekad je također ključno da tjestenina, umak, meso ili povrće budu odvojeno na tanjuru. U tu svrhu postoje posebni tanjuri s pregradama. Ali također možete koristiti i male zdjelice tako da je svaka zdjelica za jednu namirnicu.

Stručnjaci i roditelji imaju vrlo različita mišljenja o uvođenju novih namirnica. Neki roditelji inzistiraju na tome. Drugi jednostavno čekaju da dijete postane dovoljno znatiželjno da samo otkrije što mu se sviđa ili ne sviđa. Kao obitelj, pronađite način koji Vam najviše odgovara za uvođenje novih namirnica.

Dojenje i mliječna formula

I u 14. mjesecu vrijedi: nastavite s dojenjem ako Vi i Vaše dijete to želite.

Ako dijete hranite mliječnom formulom, preporučljivo je da od prvog rođendana počnete s odvikavanjem od bočice i privikavanjem na dobi primjerenu čašu s kljunom ili još bolje običnu čašicu. Međutim, ovaj proces je vrlo individualan. Ako je bočica još uvijek važna Vama ili Vašem djetetu, možete je i zadržati. Bočica se također može koristiti ako je potrebno tijekom određenih faza kao što su nicanje zubića, infekcije ili skokova u razvoju, te loših dana. Važno je izbjegavati stalno sisanje i održavati higijenu zubića kako bi se dobro njegovali mliječni zubići koji rastu.

Mala djeca trebaju piti napitke i mlijeko iz šalice, zato vježbajte ispijanje mlijeka iz šalice. Podržite i potičite svoje dijete jer ovaj proces zna biti i jako zabavan.

Neka djeca se još uvijek bude po noći u 14. mjesecu. Osim noćnog maženja, nekima je potrebno i dojenje ili noćna bočica kako bi lakše ponovno zaspali. Ako želite polako prestati s noćnim hranjenjem, postoji nekoliko načina da to učinite:

 1. Prilikom odvikavanja po Gordonu postavlja se djetetu razumljiv vremenski okvir u kojem se ne smije odvijati dojenje. Postavite djetetu razumljiv vremenski okvir u kojem se dojenje ne odvija. Mala djeca u 14. mjesecu još ne znaju za vrijeme, zbog čega su potrebne druge referentne vrijednosti. Na primjer: kad mama dođe u krevet, to će biti posljednji put kada ćete dojiti dijete. Sljedeći put ćete ponovno dojiti kada svane ili se oglasi alarm. Utješite svoje dijete ako noću traži hranjenje i ponudite mu alternative za sisanje. Puno maženja i puno kontakta s kožom također su vrlo važni. Ova metoda također dobro funkcionira za malu djecu koja se hrane na bočicu. Ovdje je važno prestati s odvikavanjem ako Vaše dijete neutješno plače i pokušati ponovno kasnije.

 2. Umjesto bočice ili dojke, ponudite djetetu vodu iz šalice.

 3. Ako je samo mama bila zadužena za noćne obroke, sada tata može uskočiti na određeno vrijeme. Djeca jako dobro osjećaju da se ne mogu sa svima isto ponašati. Dakle, ako tata ne može dojiti dijete ili donijeti šalicu vode za piće, Vaš mališan će to u potpunosti razumjeti. Ipak, teško je bez poznatog i omiljenog rituala dojenja ili bočice noću.

Ukratko: mala djeca se obično bude čak i ako više nemaju noćnih obroka. Kada će dijete ići spavati i hoće li se buditi ponoći ovisi i o ritmu spavanja cijele obitelji. Pomozite svom mališanu da ponovno zaspi sam i bez noćnog hranjenja.

Posjet pedijatru

Sljedeća kontrola je za nekoliko mjeseci, tako da za sada nije planiran odlazak kod pedijatra. Jeste li zabrinuti za razvoj djeteta s obzirom na njegovu dob? Ako jeste dogovorite dodatni termin i porazgovarajte s pedijatrom o svojim nedoumicama.

Mala djeca u fazi samostalnosti

Svakim danom Vaše dijete postaje samouvjerenije, otkriva nove vještine – i točno zna što ne voli. Kao roditelj, sada sve više doživljavate kako Vaš mališan odbija nešto što je prije volio. Zatim slijedi odlučno "Ne", nakon čega obično slijedi nekoliko suza. Sramežljivi mališani mogu biti malo suzdržaniji, dok živahnija djeca mogu biti upornija. U svakom slučaju, Vaš će mališan pronaći način da iskaže svoju volju prema vanjskom svijetu.

Savjeti za prve samostalne trenutke Vašeg mališana:

 • Ostanite mirni, strpljivi i prijateljski raspoloženi.
 • Budite u razini očiju sa svojim djetetom i uspostavite fizički kontakt ako je moguće.
 • Saznajte u čemu je problem: vaše dijete stvarno ne želi obuti cipele? Ili je možda Vaše dijete htjelo završiti igru, pa onda obuti svoje cipele - ili možda želi nešto drugo obuti?
 • Stvorite okruženje za „da“, tako da rijetko morate prvo reći „ne“.

Ako se djeca od samog početka shvate ozbiljno i potiču na izražavanje osjećaja, to jača njihovu neovisnost i samopouzdanje.

Ponekad nema mogućnosti ili vremena za razgovor. U prometu osigurajte sigurnost svog djeteta, čak i ako ne voli da ga držite za ruku. Ako imate važan sastanak i morate otići na vrijeme, nema vremena za produženje trenutne igre. U tim će slučajevima Vašem mališanu biti malo lakše surađivati ako vi:

 • najavite unaprijed što će se dogoditi i
 • mirno i staloženo izvršite ono što ste najavili.

Vaš će mališan i dalje pokazivati osjećaje poput tuge ili ljutnje – ali i to je u redu jednako kao i pretjerana radost ili zadovoljstvo zbog lijepih iskustava. Ključno je da Vi kao roditelj prepoznate, prihvatite i razumijete osjećaje svog djeteta.

Kako su mama i tata?

Vaš mališan polako ulazi u fazu samostalnosti? Dobro je da sada očeličite svoje živce. Za mame i tate sada je pravo vrijeme da obrate pozornost na vlastite živce. Kako ste trenutno s poslom, aktivnim mališanom i svojom vezom? Je li Vam ponekad potreban odmor ili da se samo malo maknete od svakodnevnog obiteljskog života? Gdje Vam je potrebna pomoć? A što je trenutno posebno lijepo?

S malim djetetom dani su dugi i veliki je izazov sve napraviti na pravi način. U isto vrijeme, predivno je iskustvo uživo doživjeti te brojne male korake. Ponekad to može biti kao emocionalna vožnja toboganom kada dijete, ma koliko god bilo malo, želi toliko stvari uraditi "samo".

Ukratko: strpljenje je vrlina, ali prvi samostalni trenuci s malim djetetom mogu biti iznenađujuće uznemirujući. Započnite svaki dan iznova sa svojom mališanom. Kao što je obiteljski terapeut Jesper Juul jednom rekao: “Dobri roditelji naprave najmanje 20 pogrešaka dnevno.” Što je time mislio? Čak i roditelji koji se stvarno trude i razmišljaju nikada se ne ponašaju savršeno. Biti nestrpljiv ili činiti pogreške potpuno je normalno.

Naši najbolji savjeti za djetetov 14. mjesec

U 14. mjesecu Vaše će dijete definitivno uvijek biti za igru. Nasmijte ih – i uživajte! Uostalom, ovo je zdravo. Uz naše savjete za djetetov 14. mjesec neka se cijela obitelj zabavi:

 • Vrijeme je za zabavne kalupe za pijesak i nove dodatke za dječju kuhinju kako bi Vaš mališan mogao još više uživati u igri.
 • Povećajte svoj vozni park: guralice, kao što su mali automobili ili tricikli, savršeni su darovi za naredne godine.
 • Kupujte šarenu hranu i napravite šarene tanjure koji vas pozivaju na grickanje.
 • Izrežite i pecite zajedno kolačiće sa svojim mališanom.
 • Isplanirajte izlet u prirodu.
 • Posjetite igrališta i parkove.

Važna pitanja o djetetovom 14. mjesecu

Koliko moje dijete govori sa 14 mjeseci?

Vrlo je individualno koliko dijete aktivno govori sa 13 mjeseci. Ako je Vaše dijete počelo učiti prve riječi u ranoj dobi, moglo bi imati vokabular od 10 do 30 riječi na koje se može osloniti.

Ako se je dijete do sada više koncentrirao na svoj motorički razvoj, vokabular kojim se aktivno koristi može biti manji. Mala djeca u prosjeku nauče oko tri riječi mjesečno u svojoj drugoj godini života, a njihov vokabular znatno brže raste u drugoj polovici godine.

Kako biste proširili vokabular i aktivno poticali razvoj jezika, možete učiniti sljedeće:

 • redovito čitajte slikovnice,
 • imenujte svakodnevne predmete i igračke jednostavnim, jasnim riječima,
 • kombinirajte igre s određenim zahtjevima poput "Daj mi crvenu loptu" ili pitanjima poput "Kako je pas?".

Pohađa li Vaše dijete jaslice? U svakodnevnom druženju s drugom djecom dodatno se potiče rječnik i razumijevanje jezika, tako da mala djeca često brže uče nove riječi.

Koju veličinu odječe nosi dijete u 14. mjesecu?

U dobi od 13 mjeseci mala djeca obično nose veličinu 80/86 nekoliko mjeseci. Rast u drugoj godini života osjetno se usporava u odnosu na dojenačku dob, tako da istu odjeću mogu nositi znatno dulje. Kretanje i igra pomažu mišićima da se nastave razvijati i da se cjelokupni oblik tijela rasteže, a da dijete značajno ne porastu u duljinu.

Koliko sna dnevno treba djetetu od 13 mjeseci?

U prosjeku, djetetu u 2. godini života potrebno je između 1 do 3,5 sata sna tijekom dana. Zajedno s otprilike 10 do 13,5 sati sna noću, to rezultira individualnom potrebom za snom, koja može malo varirati od djeteta do djeteta i od mjeseca do mjeseca.

U pravilu, mališani s 13 mjeseci spavaju još jednom ili dva puta dnevno, a neki su svoje dnevno spavanje već sveli na jedno duže popodnevno spavanje. Samo nekolicina djece treba znatno više ili znatno manje sna tijekom dana.

Međutim, ukupna potreba za snom se ne mijenja. Ako mala djeca malo spavaju danju, njihov noćni san će biti duži.

Kako mogu zaokupiti svoje dijete u 14. mjesecu?

Popularne igre za 13-mjesečnu djecu su:

 • igre kretanja i pjevanja s mamom i tatom, npr. jahanje na nozi,
 • lutkarsko kazalište prstima s igrama rime,
 • dječja kuhinja i pješčanik,
 • slaganje kockica,
 • bazen s lopticama ili vodeno igralište.


Tiše aktivnosti su:

 • zajedno čitajte i gledajte slikovnice,
 • slikajte umjetnička djela prstima na papiru ili kartonu,
 • igrajte se s plastelinom.