Skip to main content

Kalendar razvoja

Djetetov 13. mjesec

Neka djeca prohodaju već u 13. mjesecu, druga se tek usuđuju napraviti svoje prve, još nesigurne korake- no u konačnici, sva daljnja istraživanja kreću na dvije noge. Njihov se rječnik neprestano povećava i Vaš mališan Vas s velikim zadovoljstvom oponaša u svemu, od pranja zubića do telefoniranja.

Razvoj Vašeg djeteta

Početkom 13. mjeseca bebe službeno postaju mala djeca! Nije li to nevjerojatno? Dok se u njihovoj prvoj godini tjelesni rast, te motorički i emocionalni razvoj paralelno odvija nevjerojatnom brzinom, u drugoj godini života tjelesni rast ponešto se usporava.

Što to znači: ista veličina odjeće sada duže vrijeme pristaje djetetu. Sporije će dobivati na težini, a više raste u visinu u drugoj godini života. Njegov emocionalni i jezični razvoj ubrzava se, a rječnik značajno raste svaki mjesec. Vaše dijete bi voljelo sve učiniti samo - i to vrlo jasno daje do znanja.

U 13. mjesecu Vaše će dijete najvjerojatnije:

 • aktivno proširiti svoj vokabular- stalno se dodaju nove, kratke riječi
 • uspješno sjedati iz stajaćeg položaja
 • pokušati se obući ili svući
 • usuditi se napraviti prve samostalne korake
 • jesti samostalno - kao i odrasli

Tjelesne promjene kod Vašeg djeteta

U 13. mjesecu Vaše će dijete težiti gotovo deset kilograma, no može biti i do dva kilograma teže ili lakše. To donekle ovisi o njegovoj dosadašnjoj krivulji rasta kao i o porođajnoj težini. U svojoj drugoj godini života ukupno će dobiti znatno manje na težini nego u prvoj godini.

Opseg glave će također rasti sporije, nekoliko milimetara mjesečno. Djetetovo lice poprimiti će jasnije konture, a stalnim aktivnostima jačaju i mišići koji su posebno odgovorni za uspravno stajanje bez oslonca.

Rast i razvoj djeteta

Težina oko 9200 g do 9900 g
Visina oko 74 cm do 84 cm
Opseg glave oko 43 cm do 49 cm
Govor kratke rečenice od jedne riječi
riječi mogu opisati različite pojmove s istim svojstvima ( "okruglo"= "lopta" ili "lubenica" ili "balon")
Motorika mogući prvi koraci bez oslonca
oblačenje i skidanje jednostavnih odjevnih predmeta (kapa, šal)

Djeca do 13. mjeseca često utrostruče svoju porođajnu težinu. Nekoj djeci nedostaje još koji gram, a neka su tu težinu već premašila.

Emocionalne i motoričke promjene kod Vašeg djeteta

U 13. mjesecu Vaše je dijete vjerojatno još uvijek ista mala beba kao što je bila prije nekoliko mjeseci. Ipak, u isto vrijeme to je malo dijete (todler) koji stoji uspravno, pun veselja i znatiželje za istraživanjem svijeta. U drugoj godini života, unutarnji poriv svakog malog djeteta je naučiti što je prije moguće mnoge stvari koje “odrasli” već mogu.

Vaš će mališan stoga biti uzbuđen gledajući Vas u bilo kakvoj aktivnosti- i htjet će Vam se pridružiti! Slaganje rublja, brisanje poda, miješanje hrane u posudama ili sadnja cvijeća jednako su uzbudljivi kao i telefonski razgovori, korištenje tableta ili pritiskanje daljinskog upravljača televizora.

Činjenica da neke stvari nisu namijenjene dječjim ručicama može izazvati glasan protest. I to je divno! Jer tako Vaše dijete pokazuje svoje emocije: iznenada i naglo, ali jasno i vrlo nedvosmisleno. Mamu i tatu to ponekad iznenadi, pogotovo ako je dijete do sada bilo prilično tiho.

Faza prkosa ili faza samostalnosti opisuje mjesece u kojima djeca svjesno zahtijevaju prostor kako bi samostalno nešto radili. Ovo je važan razvojni korak koji počinje u 13. mjesecu i traje nekoliko mjeseci. Roditelji se s djetetovom težnjom za autonomijom nose na vrlo različite načine. Ne postoji ispravan ili pogrešan pristup. Na kraju krajeva, vi najbolje poznajete svoje dijete stoga najbolje možete procijeniti kako ga s ljubavlju podržati i zaštititi.

Savjet: spustite se u razinu očiju Vašeg djeteta i održavajte nježan fizički kontakt. Na taj način dijete Vas može dobro slušati čak i kad proživljava jake emocije i gotovo da ignorira svijet oko sebe. Kao i prethodnih mjeseci, držite se jednostavnog, ali jasnog jezika.

S obzirom na motoričke funkcije, sve je usmjereno na trčanje. Ako je Vaš mališan pomalo oprezan i uplašen te se ne osjeća ugodno prepustiti se dok stoji, ohrabrite ga malo. Pružit mu posebno omiljenu igračku tako da mora ispružiti obje ruke prema igrački. Može izgledati malo nestabilno u početku, ali osjećaj za ravnotežu i muskulatura nastavljaju se razvijati u 13. mjesecu s ciljem da dijete samostalno stoji.

Ako Vaše dijete još nije napravilo niti jedan samostalan korak, to se može dogoditi u bilo kojem trenutku. U isto vrijeme, pokušat će samo izvršiti jednostavne radnje, kao što su:

 • skinuti kapu
 • staviti kapu
 • skinuti šal
 • zavući ruku u rukav jakne
 • jesti žlicom i sl.

To bi u početku često moglo testirati Vaše strpljenje. Obično ne uspije iz prvog pokušaja, ali treba neko vrijeme da kapa ostane na glavi ili kompot od jabuke na žlici. Koliko god je divno gledati svoje dijete kako vježba te prve važne stvari, vrijeme u danu brzo prolazi. Ako možete, isplanirajte malo više vremena prije nego što, primjerice, izađete iz kuće, kako bi Vaš mališan, svojim tempom, sam svladao odijevanje.

Sasvim je u redu ako nemate strpljenja! Ostalim danima, možete biti mirni i sa zadovoljstvom promatrati svoje dijete. Suprotno tome, možete doživjeti kako Vaše dijete više voli da ga se odijeva, drži ili nosi, posebno u dječjem vrtiću ili prilikom posjeta liječniku. Tada će možda radije odgoditi vježbanje i rado Vam dopustiti da ga obučete.

Potaknite dijete kroz igru

Didaktičke ploče prilagođene dobi ili slične igračke dobar su alat za pomoć Vašem djetetu u rješavanju svakodnevnih zadataka. Ove kreativne igračke mogu potaknuti i sljedeće aktivnosti:

 • čepom otvarati i zatvarati velike boce
 • otvarati i zatvarati patentni zatvarač
 • otvarati i zatvarati vrata
 • potezati uzice
 • postavljati petlje oko gumbića
 • kotrljati kuglice
 • gurati različite geometrijske oblike kroz odgovarajuće otvore

Ovaj senzomotorički trening pripremiti će Vaše dijete za vrijeme kada će s drugom djecom boraviti izvan obitelji, kao što su jaslice ili vrtić. Tamo se i od vrlo male djece često očekuje da mogu sama otkopčati jaknu ili obuti cipele.

Glazbeni instrumenti neodoljivo privlače malu djecu. Dječji ksilofon sa šarenim tipkama, na primjer, prikladan je za promicanje glazbenog i ritmičkog razumijevanja slušanjem. Zajedno s Vašim mališanom možete doslovce lupkati po tipkama i imenovati boje tipki.

Igre s loptom potiču djetetov osjećaj za ravnotežu i percepciju prostora. Kotrljajte ili bacajte mekane lopte u njihovom smjeru i Vaše dijete će Vam na isti način lopte vraćati. Isto tako, mali prenosivi nogometni golovi, košarkaški obruči za vrata ormara, otvorena ladica ili običan koš za smeće izvrsne su mete za prve vježbe s loptom te jačaju osjećaj za udaljenost Vašeg mališana.

Prehrana djeteta

Još dok je malo, Vaše dijete treba obroke koji su posebno prilagođeni njegovim potrebama. Ukoliko je moguće, to znači:

 • malo soli i šećera
 • bez začinjene ili jako aromatizirane hrane
 • mlijeko i mliječni proizvodi samo u umjerenim količinama (oko 300g ili 300 ml/dnevno)
 • piti vodu ili nezaslađene čajeve

Između glavnih obroka: doručka, ručka i večere, idealna su 1-2 manja međuobroka. Nekim mališanima odgovaraju duže pauze između obroka, osobito ako je između njih još i duže drijemanje. Za druge, kraći intervali imaju više smisla kako bi se mogli opustiti i uživati u obrocima.

Savjet: šaka povrća, voća ili integralnog kruha dobar su vodič za veličinu obroka Vašeg djeteta. Kao pomoć pri mjerenju koristi se kapacitet djetetove šake. Za odrasle su to vrlo mali obroci ali Vaše dijete može u njima uživati i dobro ih probaviti. Ako je i nakon toga gladno, jednostavno ponudite još malo voća, povrća ili sl.

Dentalna higijena postaje još važnija u drugoj godini života, jer niče sve više zubića i potrebno ih je dobro njegovati. Osim toga, nakon 1. rođendana nešto se manje pazi na sadržaj šećera u dječjoj hrani. Idealni su proizvodi za malu djecu kao što su HiPP BIO proizvodi bez dodanih šećera.

Dojenje i mliječna formula

Ako nastavite dojiti, čestitamo na ovoj odluci! Nakon rođenja, većina majki odluči dojiti. Do djetetova drugog rođendana postotak majki koje uz dojenje kombiniraju i obiteljsku prehranu vrlo je mali. Često su obroci dojenja navečer kako bi djeca lakše zaspala.

Jeste li znali…? Nakon bebinog 12. mjeseca majčino mlijeko se intenzivno prilagođava nadolazećim izazovima u životu malog djeteta. Sadrži veći udio imunoloških tvari i nešto veći udio bjelančevina nego prije. Osobito je zaštita od uzročnika bolesti važna kada počnete raditi, a dijete krene u jaslice.

Ako niste dojili ili više ne dojite i nastavite hraniti na bočicu, potreba za sisanjem je još uvijek vrlo velika čak i kod mališana u 13. mjesecu. Sve dok to Vama i Vašem djetetu odgovara nastavite s davanjem bočice. Pridržavajte se preporučenih količina za unos tekućine i osigurajte odgovarajuću dentalnu higijenu.

Već od prvog rođendana nadalje, možete polako odvikavati dijete od bočice i upoznati ga sa edukativnom čašom ili šalicom. Međutim, u konačnici, ovaj proces je individualan. U 13. mjesecu Vaše dijete još uvijek traži blizinu koju nudi dojenje ili hranjenje na bočicu. Vaš veliki istraživač nakratko opet postaje malen i privija se uz Vas kako bi se nahranio.

Ti su trenuci osobito korisni u prijelaznim razdobljima, na primjer, kad krenu u jaslice, kad bake i djedovi preuzmu više vremena za brigu o njima ili starija braća i sestre traže više vremena od mame i tate radi škole i drugih aktivnosti, itd. Tada ti mliječni obroci mogu postati mali trenuci sigurnosti. Važno je izbjegavati stalno sisanje i pažljivo održavati dentalnu higijenu kako bi dobro njegovali mliječne zubiće koji rastu. Nemojte zaboraviti na cilj da napitke i mlijeko kod male djece treba piti samo iz šalice/čaše.

Posjet pedijatru

U 13. mjesecu najčešće se dogovara termin za cijepljenje protiv ospica (morbili), zaušnjaka (pertusis) i rubeole (MO-PA-RU) ukoliko to niste obavili ranije radi polaska u jaslice. Slijedeće obvezno cijepljenje (zadnja doza „6 u1“ te treće cjepivo protiv pneumokoka) biti će u ovoj drugoj godini života.

Jeste li zabrinuti za razvoj djeteta s obzirom na njegovu dob? Ako jeste dogovorite dodatni termin i porazgovarajte s pedijatrom o svojim nedoumicama.

Kretanje u jaslice

Većina majki ponovno počinje raditi nakon godinu dana roditeljskog dopusta. Tema čuvanja djece vjerojatno Vas već neko vrijeme prati, jer do tada treba pronaći jaslice za Vašeg mališana, pripremiti potrebnu dokumentaciju i planirati privikavanje.

Vjerojatno Vaš vrtić ima mogućnost upoznavanja i privikavanje na boravak u jaslicama. U svakom slučaju, prvo razdoblje privikavanja vrijeme je izazova za cijelu obitelj jer se dnevna rutina bitno mijenja. Mala djeca na te promjene reagiraju vrlo različito i u skladu sa svojim karakterom. Neka su, kao i prije, mali vihori u razdoblju prilagodbe, koji svako jutro veselo započinju novi dan s drugom djecom. Dok drugi trebaju mnogo više blizine, sigurnosti i Vašeg nježnog uvjeravanja da će dječji vrtić biti prekrasno mjesto za nova iskustva.

U našim vrtićima predviđeno vrijeme za privikavanje je tjedan do dva, ovisi o vrtiću. Korak po korak faza privikavanja ide u dogovoru sa odgajateljima, a brzina ovisi o djetetu te mu se treba prilagoditi. Procesom adaptacije mališani grade svoj odnos s odgajateljima, a roditelji mogu biti sigurni da je njihovo dijete zaista u dobrim rukama odgojno-obrazovnog osoblja.

Savjeti za privikavanja:

 • Omiljena plišana igračka pomoći će Vašem djetetu da se uz pomoć odgajatelja smiri kad mu nedostajete.
 • Planirajte provesti u danu više vremena zajedno prije i nakon privikavanja u jaslicama, jer mala djeca imaju mnogo informacija za „obraditi“ tijekom ove faze, a to zahtjeva vrijeme.
 • Razgovarajte o svojim željama i idejama s odgajateljima što jasnije kako ne bi došlo do nesporazuma.
 • Suze su u početku sasvim normalne. Važno je koliko dobro i sigurno Vaše dijete dopušta da ga odgajatelj smiri i pruži mu podršku.

Savjetujemo: vjerujte svojim osjećajima! Vi najbolje znate što je dobro za Vaše dijete u novoj situaciji i što Vam je potrebno kako biste razvili povjerenje u odgajatelje. Privatne „tete čuvalice“ kod kuće, često su druga mogućnost ako se, unatoč pažljivom odabiru i pokušajima da se uspješno prilagodite, ne osjećate ugodno u odabranom vrtiću. Možda je manje obiteljsko okruženje bolji izbor za Vas?

Kako su mama i tata?

Dijelite li roditeljski dopust s partnerom? Provjerite koliko dugo tata ima pravo na roditeljski dopust. Novonastala situacija može poremetiti Vaš svakodnevni obiteljski život. Budite strpljivi jedni prema drugima- i prema sebi. Za tatu, dijete koje traži mamu u početku može biti teško smiriti, a za mamu je početak rada nakon mjeseci provedenih s bebom prilično izazovan. Jedino što pomaže je da razgovarate međusobno! Također razgovarajte i o naizgled očiglednim stvarima o kojima druga osoba možda niti ne razmišlja.

Osim toga, ovaj period često je i period prilagodbe u jaslicama. Neki mališani to izvrsno podnose, drugima je malo teže. Kako se proces privikavanja razlikuje kod djece tako se razlikuje i kod roditelja. Možda ste nostalgični radi čuvanja djeteta van kuće i nedostaje Vam svake minute kada ste razdvojeni? To će se s vremenom promijeniti, obećavamo! Vidjet ćete, uskoro ćete se uklopiti u svoju novu svakodnevicu.

Naši najbolji savjeti za djetetov 13. mjesec

Početno razdoblje s malim djetetom je burno, puno iznenađenja, dok u isto vrijeme tako dragocjeno. Uz naše savjete za 13. mjesec biti će Vam još ugodnije:

 • Izradite otiske ruke i stopala Vašeg mališana kao uspomenu.
 • Pomaknite lomljive predmete na više police- Vaše dijete sada može sigurno stajati i posegnuti za tim predmetima.
 • Nabavite mekane cipelice za prve korake na otvorenom.
 • Planirajte izlete u prirodu i promatrajte kako Vaše dijete zadivljeno doživljava svoje okruženje.
 • Svjesno uključite više povrća i voća u vlastitu prehranu. Na kraju krajeva, Vi ste svom djetetu najvažniji uzor i u svemu Vas pažljivo promatra.

Važna pitanja o djetetovom 13. mjesecu

Koliko moje dijete govori u 13. mjesecu?

Od svog 1. rođendana todleri nauče u prosjeku tri nove riječi mjesečno. U početku, ove riječi mogu opisivati ljude, životinje ili stvari, kao i njihove karakteristike.

Okrugli predmeti su stoga automatski „lopta“, čak i ako je zapravo lubenica, orah ili balon. Ovo u početku može biti zbunjujuće. Međutim, roditelji i mala djeca brzo pronađu svoj oblik komunikacije. Nepoznatima se ovo gotovo čini kao tajni jezik između mame, tate i malog djeteta.

Njihov se rječnik neprestano povećava, a s njim i razumijevanje jezika. U 13. mjesecu mališani već razumiju tipične svakodnevne riječi i u skladu s tim reagiraju kada se od njih traži da podignu ruku, skinu kapu ili ispruže nogu. Igre prikladne za malu djecu posebno su korisne jer potiču Vašeg mališana da neprestano uči nove riječi.

Koliko su velika djeca u 13. mjesecu?

U 13. mjesecu, mala djeca prosječno teže između 9200g i 9900g, visine između 74 i 84 cm i opsega glave oko 43 cm do oko 49 cm. Obično nose veličinu odjeće 80 ili 86. Broj cipele je između 20 i 20,5 s prosječnom duljinom stopala od 12,3 cm do 12,7 cm.

Kao i uvijek, moguća su odstupanja u težini i visini. Ona mogu biti od nekoliko centimetara do dva kilograma u 2. godini.

Ima li dijete u 13. mjesecu još uvijek potrebu za dnevnim snom?

Potreba za snom kod male djece neprimjetno se mijenja tijekom njihove druge godine života. Na svakih 10 do 13,5 sati noćnog sna dolazi u prosjeku 1 do 3,5 sati dnevnog sna, pri čemu dnevno spavanje sve više postaje duža faza sna. Vrlo mala djeca u pravilu nužno trebaju ovaj odmor kako bi bili u formi za ostatak dnevnih aktivnosti.

Je li Vaše dijete umorno tijekom dana, ali ne može zaspati? To se s vremena na vrijeme događa u vremenskim intervalima skoka u razvoju i nije razlog za brigu. Ne mora nužno značiti da Vašem djetetu ne treba sna, nego možda samo ima malo više informacija za „obraditi“.

Slijedeći savjeti bi Vam mogli pomoći

 • stvorite što je moguće tiše okruženje bez ometanja
 • ponudite djetetu nježnost i bliski kontakt
 • pružite djetetu pomoć, kao što je ljuljanje, ušuškavanje, maženje, dojenje ili davanje bočice, sve to može pomoći da lakše pokuša usnuti

Također provjerite je li se potreba Vašeg djeteta za snom promijenila, možda se ne umori u uobičajeno vrijeme navečer ili treba malo manje sna popodne. Potreba za snom vrlo je individualna, zbog čega su savjeti za spavanjem najčešće općeniti. Vjerujte svom osjećaju i omogućite svom todleru najbolji način da zaspi.

Moram li svoje dijete odviknuti od dojenja kada krene u jaslice?

U dječjim vrtićima ne očekuje se od Vas da prekinete dojiti svoje dijete kada krene u jaslice.

Roditelji se boje da će dojena djeca lošije jesti u jaslicama ili da će teško zaspati. Međutim, u praksi je obično slučaj da mala djeca:

 • jedu bolje i više u grupi s ostalom djecom
 • bolje prihvaćaju novo okruženje prostora za spavanje, odgajatelja i dječju sobu
 • svakodnevni život u jaslicama i vrtiću je izazovan, pa je veća vjerojatnost da će ogladnjeti i biti umorni

Dijete u prvoj godini života možete jednostavno nastaviti dojiti ujutro, nakon što dođete po dijete u vrijeme ručka ili poslijepodne, navečer i noću.