Skip to main content

Kalendar razvoja

Djetetov 17. mjesec

U 17. mjesecu mališani odjednom ponovo malo brže rastu. Sljedeća promjena veličine odjeće stiže uskoro. Govorne vještine vaših mališana ubrzavaju se i njihove su motoričke sposobnosti sada doista dobre. Puno svježeg zraka i kreativnih aktivnosti upravo su ono što će Vas osloboditi stresa. Što Vas još čeka u 17. mjesecu?

Razvoj Vašeg djeteta

U 17. mjesecu Vaše će dijete nastaviti marljivo vježbati kako se još više osamostaliti. Prije svega, njegova mobilnost i vještine, poput jedenja, pijenja, slikanja ili igranja, sada su u fokusu. Govorni razvoj također napreduje: Vaš mali brbljavac priča Vam priče s velikim entuzijazmom i voli oponašati način na koji govorite.

Sa 16 mjeseci mala djeca obično mogu:

 • hodati sigurno,
 • penjati se stepenicama uz pomoć,
 • izgovoriti oko 50 riječi (ili više),
 • jesti rukama i piti iz šalice,
 • gradite stabilne tornjeve.

 

Tjelesne promjene kod Vašeg djeteta

Vaš mališan već nekoliko tjedana ili čak mjeseci hoda bez pomoći? Usporedite njegov trenutni otisak stopala s otiskom koji ste napravili kad je bio beba. Ne samo da je stopalo postalo znatno veće, promijenio se i njegov oblik! S dobrim razlogom jer stalan trening hodanja jača mišiće i tetive, čini kosti stabilnijima , te podiže svod stopala. Oblik otiska stopala sada je sličniji otisku odrasle osobe.

Rast i razvoj djeteta

Težina oko 10 kg do 10,7 kg
Visina oko 75 – 87 cm opseg glave oko 44 – 50 cm
Govor aktivni vokabular do oko 50 riječi pasivni vokabular nastavlja se proširivati
Motorika stabilnije i brže hodanje ravnoteža rjeđe puzanje radi bržeg kretanja ciljano hvatanje olovke ili žlice

Rast u visinu se malo više ubrzava u 16. i 17. mjesecu. Možda biste sada trebali biti u potrazi za odjećom veće veličine, jer bi Vaš mališan uskoro mogao preko noći prerasti svoju trenutnu veličinu.

Emocionalne i motoričke promjene kod Vašeg djeteta

Osjećaji i emocije su prije bili čisti i odmah vidljivi na licu Vašeg malog djeteta. Sa 16 mjeseci dijete polako razvija sposobnost da privremeno zaustavi svoje emocionalne ispade ako dođu u krivo vrijeme. To uči od odraslih. Naravno, to još nije sasvim savršeno. U emocionalnom razvoju, samokontrola i kontroliranje emocionalnih ispada relevantni su koraci za koje će trebati neko vrijeme.

Na motoričkoj razini Vaše dijete nastavlja marljivo vježbati sve što je naučilo u zadnjih nekoliko tjedana:

 • stabilan i brži hod,
 • održavanje ravnoteže posebno na manjim površinama,
 • penjanje na kauč, krevet ili visoku stolicu,
 • slaganje kockica ili kutija.

Ono što sve bolje funkcionira u 17. mjesecu je skupljanje igračaka bez padanja! Vaše dijete ponavlja poznate obrasce kretanja iznova i iznova - sve dok ne uspije. Sada se mogu dogoditi manje ozljede ili nezgode. Uz utjehu i uz jedan ili dva šarena flastera, na ogrebotine se vrlo brzo zaboravi.

Potaknite dijete kroz igru

Sa 16 mjeseci Vaše će dijete htjeti raditi sve samo. Potičite njegovu želju za autonomijom i ojačavajte njegov osjećaj za samo-učinkovitost podupirući ga u ovome:

 • Dajte mu odjeću koja se lako oblači, ali nemojte ga automatski oblačiti – primjerice gumene čizme, kapa ili šal.
 • Neka pokupi ili Vam donese nelomljive, jednostavne predmete, na primjer kad postavljate ili raspremate stol.
 • Neka sam opere ruke i umije lice.
 • Neka sam stavi rublje u košaru nakon što se skine.
 • Pustite ga da sam ulije vodu iz boce u čašu.

Ovisno o tome koliko je dijete vješto, ove radnje mogu trajati dulje ili kraće vrijeme. Nešto će pasti ili će se prosuti, ne brinite samo ostanite strpljivi i mirni. Sada ćete moći vidjeti koliko je Vaše dijete uzbuđeno i sretno zbog svog uspjeha. Sjajne oči i entuzijastični osmijeh definitivno su vrijedni Vašeg strpljenja!

Jednostavna i zabavna vježba za koordinaciju oko-ruka i motoriku usta su: mjehurići od sapunice! Pokažite svom mališanu kako puhati mjehuriće od sapunice i on će s entuzijazmom pokušati sam proizvesti nježne mjehuriće.

Savjet: igre skrivača jačaju koncentraciju i pomažu djetetu da se snađe u prostoriji ili prirodi. Radijus je u početku vrlo mali i mjesta za skrivanje nisu baš prikladna iz perspektive odrasle osobe. Ali svakako ćete se dobro zabaviti "tražeći" svog mališana kada Vam je jasno vidljiv i skriva se iza zastora ili ispod stola.

Prehrana djeteta

Doručak, ručak i večeru su detaljno isplanirani, ali nedostaje Vam ideja za međuobroke?

Ove namirnice su praktične i jednostavne za pripremu:

 • brzi voćni zalogaji od sezonskog bobičastog ili drugog voća, po mogućnosti organske kvalitete
 • štapići od krastavca, paprike, korabice ili mrkve, po mogućnosti organske kvalitete

Narežite štapiće ili kriške na komadiće veličine zalogaja i složite na tanjur za grickanje – idealan zalogaj je spreman. Ako želite, možete kombinirati i grickalice prilagođene dobi djeteta. Tako osiguravate zdrav međuobrok za svog malog gurmana. Ako ste u žurbi, svježe povrće možete spremiti i u kutiju za čuvanje hrane u hladnjak za još jedan ili dva obroka.

Za umakanje možete koristiti jogurt ili krem sir. Riža kuhana na mlijeku ili gris također mogu biti zgodan dodatak s vremena na vrijeme.

Za malo raznolikosti, ponudite i grickalice od žitarica poput štapića od prosa ili pira i neslanih pereca. Umočeni u namaz od povrća ili malo krem sira, idealan su međuobrok.

Vaš mališan voli slatko! Onda pripremite zdrave palačinke bez šećera, koje tanko namažete voćnim pireom i smotajte, ovo je jednostavan i fin slatki zalogaj. Pripremljene palačinke možete koristiti i sljedeći dan.

Savjet: Zdrav doručak od muslija s malo jogurta prikladan je i kao zdravi međuobrok u manjim porcijama. Isprobajte!

Dojenje i mliječna formula

U 17. mjesecu života Vašeg djeteta možete primijetiti da dijete koje doji jednostavno želi više biti na dojci nego prije. Razlog za to obično je sve veća neovisnost Vašeg malog istraživača i s tim se javlja potreba za više blizine i sigurnosti. Mala djeca najviše vole dodir koža na kožu – u izravnom kontaktu s mamom i tatom.

Ako želite probati da zaspe bez mlijeka – bilo da se radi o majčinom mlijeku ili mliječnoj formuli – preporučujemo sljedeće savjete:

 • Promijenite navike: umjesto da navečer legnete s djetetom kako bi lakše zaspalo, ostanite sjediti.
 • Ostali rituali: uvedite druge rituale, posebno navečer, kao što su kupanje, igre s prstima, piće iz šalice prije pranja zuba, pjevanje pjesme, čitanje priče, ...

Vrijeme za mamu i tatu

Prvo izazovno razdoblje s Vašim djetetom je iza Vas. Kada mala djeca postanu osjetno samostalnija, a turbulentna svakodnevica to dopušta, mnogi roditelji požele više zajedničkog vremena. Sa 16 mjeseci Vaše dijete možda već ide u jaslice ili povremeno ostane na nekoliko sati s bakom i djedom. Kada bi, ako ne sada, bila najbolja prilika da ostavite svoje potomke dadilji na nekoliko sati i ponovno uživate u nesmetanom vremenu kao par?

Dadilje su alternativa ako se ne možete ili ne želite osloniti na članove obitelji. Naravno, to se ne odnosi samo na izlazak s partnerom, već i na važne poslovne ili privatne sastanke na koje ne možete povesti svog mališana.

Osobe od povjerenja možete pronaći ovdje:

 • preporuka drugih roditelja ili u susjedstvu,
 • preko agencija za čuvanje djece,
 • preko obrta za čuvanje djece,
 • preko portala na kojima privatne osobe nude svoje usluge čuvanja djece.

Dadilje trebaju biti što bolje pripremljene i pouzdane. U idealnom slučaju, imaju iskustva u čuvanju djece i odgovorene su. Najbolje je unaprijed razjasniti detalje:

 1.  Što Vaše dijete treba jesti ili piti dok Vas nema? Ima li Vaše dijete alergiju ili intoleranciju, za koju bi Vaša dadilja trebala znati?

 2.  S čime se Vaše dijete voli igrati? Koje aktivnosti ne želite da dijete radi? To se posebno odnosi na odlaske na igralište (tijekom dana) ili aktivnosti u zatvorenom prostoru.

 3.  Kako Vas se može kontaktirati? Koji broj hitne pomoći treba nazvati?

 4.  Koji je najbolji način da se dijete smiri (danju/noću)?

Ukratko: dadilje bi trebale, ako je moguće, upoznati Vaše dijete prije samog dana čuvanja. U 17. mjesecu vašem će djetetu trebati neko vrijeme da izgradi odnos s dadiljom. Stoga planirajte vrijeme unaprijed kako biste mirne savjesti mogli ostaviti dijete s dadiljom.

Posjet pedijatru

Sljedeći pregled je uskoro. Vjerojatno trebate posjetiti pedijatra samo ako dijete ima infekciju ili otići na kraći razvoji pregled djeteta.

Kao i uvijek: ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s razvojem primjerenim dobi vašeg djeteta, u bilo kojem trenutku možete zakazati dodatni termin kod svog pedijatra. 

Prijateljstva u ranom djetinjstvu

U drugoj godini života Vaš će mališan magnetski privlačiti drugu djecu. Na igralištu, u pješčaniku ili vani na ulici mala djeca automatski traže blizinu druge djece. Ako je Vaš mališan prilično sramežljiv i suzdržan, barem će pozorno pratiti kako se djeca u njegovoj blizini igraju. Dajte svom djetetu potrebno vrijeme da samo uspostavi kontakt.

Čvrsta prijateljstva često se razvijaju tek u trećoj godini života, obično kada djeca krenu u vrtić. Međutim, neki su mališani gotovo nerazdvojni od svog najboljeg prijatelja čak i sa 16 do 18 mjeseci. Tada uživaju u zajedničkom druženju i manje-više mirnoj igri jedni s drugima ili jedni pored drugih. Možete potaknuti prijateljstva u ranom djetinjstvu na sljedeći način:

 • pronađite mjesta da se djeca međusobno upoznaju, na igralištu, u igraonicama, posjećujući prijatelje s djecom itd.,
 • dopustite im da se sami igraju, tj. ako je moguće sudjelujte u dječjoj igri samo kada se to zatraži,
 • nemojte ništa forsirati, jer i maloj djeci treba dovoljno vremena za druženje s nepoznatim osobama – koliko god mala bila.

Prijateljstva su često prilično labava, mali sukobi i kratki emotivni ispadi nisu rijetkost. To se obično zaboravi sljedeći dan, a Vaš će mališan radosno prići upravo onom prijatelju koji je dan ranije izazvao suze.

Rana prijateljstva imaju izrazito pozitivan učinak na malu djecu. Bolje razvijaju različite vještine u kontaktu s vršnjacima nego s odraslima i općenito se igraju jedni s drugima slobodnije i bez ograničenja - to zauzvrat potiče i maštu i društveno ponašanje.

Savjet: često sporno pitanje između male djece je dijeljenje omiljenih igračaka. Potaknite svoje dijete da zna zadržati svoje igračke. Prirodno će razviti osjećaj za to koje kalupe, plišane igračke ili lopte želi podijeliti sa svojim prijateljima u igri. Zapravo, djeca u drugoj godini života često razvijaju kreativna kompromisna rješenja kada im se za to pruži prilika.

Kako su mama i tata?

Imate sve obaveze pod kontrolom? Uz druženja za malu djecu i igraonica, izleta s prijateljima i igranja, Vaš raspored brzo postaje pun. Također morate paziti na veličinu obuće, pripremiti rezervnu odjeću za jaslice ili dane kod bake i djeda, razmišljati o rođendanima, poklonima itd. Dodajte tome svoje posjete liječniku, važne obaveze na poslu, popis za kupovinu, i sve vrlo lako može postati zbunjujuće. Onda ponekad nešto izmakne kontroli, nema igračaka na dan igračaka u vrtiću ili je zakazan sljedeći pregled - ali nitko nije dogovorio termin.

Takve se stvari događaju - nitko nije savršen! Neke mame ipak imaju grižnju savjesti jer organizacija zna biti prilično stresna.

"Mentalno opterećenje" opisuje beskrajni popis u Vašoj glavi koji prikuplja sve važne datume i događaje. Komunikacija je vrlo važna kako dugoročno to ne bi opterećivalo samo jednu osobu u partnerstvu. Ravnomjernoj raspodjeli obaveza mogu pridonijeti zajednički kalendari na mobitelu ili veliki obiteljski kalendar, zajednička aplikacija za kupovinu, izmjenjivanje obaveza oko dječje odjeće ili termina kod liječnika. To čini život s malim djetetom puno lakšim – svima! Ako je mama odsutna, tata neće biti potpuno opterećen brojnim malim i velikim stvarima u svakodnevnom životu. Naravno, isto vrijedi i obrnuto.

Naši najbolji savjeti za djetetov 17. mjesec

Obrok bi trebao biti zabavan! Ne brojite žlice ni kalorije, nego koliko ste se puta Vi i Vaš mališan zajedno nasmijali dok ste jeli! Osim toga, za Vas imamo još nekoliko savjeta kako zasladiti 17. mjesec Vašeg mališana:

 • Ažurirajte djetetov spomenar i dodajte trenutne slike.
 • Kupite broj veću odjeću.
 • Isprobajte različite ideje za jutarnju i poslijepodnevnu užinu.
 • Napravite nove otiske ruku i stopala s bojom.
 • Provodite što više vremena vani.

Važna pitanja o djetetovom 17. mjesecu

Kako mogu zaokupiti svoje dijete u 17. mjesecu?

Postoji mnogo sjajnih ideja za 16-mjesečnu djecu, za igranje na svježem zraku:

 • skupljajte cvijeće, lišće ili štapiće zanimljivog izgleda s livade ili šumskog puta; u jesen tražite kestenje ili žirove,
 • igrajte lovice i skrivača na livadi ili na igralištu,
 • posjetite pješčanike ili parkove.

U svom domu s djetetom možete raditi sljedeće:

 • napunite/ispraznite kartonske kutije različitih veličina ili na kutijama izrežite prozore i vrata kako biste se mogli igrati skrivača,
 • gradite utvrde od jastuka ili šatore od deka,
 • čitajte slikovnice ili slušajte audio knjige,
 • slikajte umjetnička djela bojicama ili prstima,
 • zajedno kuhajte ili pecite kolače,
 • slažite kockice,
 • svirajte (glazbeni instrumenti, svakodnevni predmeti).

Dajte svom djetetu vremena za vlastite ideje i slobodnu igru te mu također omogućite aktivno druženje zajedno s mamom, tatom ili braćom i sestrama.

Koliko bi moje dijete od 16 mjeseci trebalo govoriti?

Govorni razvoj uvelike varira u drugoj godini života. U prosjeku mališani s 16 mjeseci aktivno koriste oko 50 riječi i imaju znatno veći pasivni vokabular. U pravilu se tvore rečenice od jedne riječi koje mogu sadržavati opis, zahtjev ili molbu.

Prvo se uvježbava imenovanje voljenih osoba, poput mame ili tate - aktivnosti i predmeti se dodaju kasnije. Neka djeca već počinju sastavljati svoje prve rečenice od dvije riječi. Drugi se ograniče na nekoliko riječi i prvenstveno razvijaju svoje motoričke sposobnosti.

Koje su namirnice prikladne za međuobroke u dobi od 16 mjeseci?

Uglavnom, Vaše 16-mjesečno dijete može jesti gotovo sve. Općenito, međuobroci i obroci trebali bi i dalje sadržavati što manje soli i šećera.

Zdrave grickalice bez šećera uključuju:

 • kriške voća
 • štapiće od povrća
 • šarene tanjure duginih boja s raznim sezonskim ili lokalnim voćem i povrćem
 • kruh od cjelovitih žitarica, štapiće od pira i sezama ili perece bez soli

Preporučenu količinu od pet porcija voća i povrća dnevno lako možete postići zdravim međuobrocima.

Vodič za veličinu porcije: jedna porcija je otprilike onoliko koliko stane u dječju šaku. Ova količina je mala, ali pomoći će djetetu da nije gladno između glavnih obroka.

Obavezno ponudite djetetu čašu vode ili šalicu nezaslađenog čaja između obroka kako bi zadovoljilo potrebe za tekućinom.

Koja je težina i visina 16-mjesečnog djeteta?

Sa 16 mjeseci mališani su prosječno teški od 10 do 10,7 kilograma, visoki su između 75 i 87 centimetara i imaju opseg glave od 44,2 do 50,3 centimetra.

Odgovara im veličina odjeće 80/86, ponekad 86, a malom broju djece 86/92. Razvoj težine i visine vrlo je individualan, stoga je najbolje obratiti pozornost na karakteristike osobnog rasta Vašeg djeteta.