Skip to main content

Kalendar razvoja

Bebe u 11. mjesecu

Bebe su u 11. mjesecu u fazi otkrivanja te marljivo istražuju svijet oko sebe. U isto vrijeme, vježbaju svoje govorne vještine i oponašaju svako ponašanje mame i tate. To znači da bebe u 11. mjesecu drže “telefone” na ušima, marljivo kuhaju u dječjim loncima i rade grimase prilikom igranja s roditeljima, bakama i djedovima ili braćom i sestrama. Saželi smo kako možete podržati svog mališana u 11. mjesecu.

Razvoj Vaše bebe

Bebe u 11. mjesecu pršte od energije. Treba im puno prostora kako bi uvidjele što sve mogu puzeći otkriti i dosegnuti. U isto vrijeme, potrebno ih je maziti te se rado povlače u mamino i tatino naručje. Faza straha od nepoznatih osoba za neke bebe je prošla, dok se druge bebe i sa punih 11 mjeseci još uvijek skrivaju od nepoznatih ljudi. U 11. mjesecu Vaša će beba:

 • izgovarati nove riječi,
 • nastaviti uvježbavati pincetini hvat,
 • rado istraživati svijet kroz igre u pokretu,
 • oponašati mamu i tatu u svakodnevnom životu i ponavljati njihove aktivnosti.

Tjelesne promjene Vaše bebe

Možda ste već primijetili, u usporedbi s ostatkom tijela glava više ne djeluje tako velika. Meko bebino lice izdužuje se sve više i više, a trbuh, ruke i noge izgledaju malo tanje, no nastavlja ravnomjerno dobivati na težini i vježbati određene skupine mišića puzanjem, sjedenjem i povlačenjem u stajaći položaj kako bi uskoro mogla samostalno hodati.

Rast i razvoj Vaše bebe

Težina oko 8,700 g do 9,400 g, odnosno dobiva oko 300g mjesečno
Duljina oko 72 cm do 81 cm; opseg glave između 43 cm i 49 cm
Glasovi izgovara prve riječi; razumijevanje jezika svakodnevno raste
Motorika uvježbavanje pincetnog hvata; prelazak iz četveronožnog položaja u stajaći položaj; prvi koraci u stranu tijekom stajanja; drži šalicu objema rukama i prinosi ju ustima

U 11. mjesecu Vaša beba vjerojatno nosi veličinu 80, a može joj odgovarati i veličina 86. Neke bebe su još uvijek znatno manje, dok su druge dosegle gornju granicu krivulje rasta primjeren toj dobi. No, sve dok Vaša beba raste, normalna su odstupanja od nekoliko centimetara ili do pola kilograma težine.

Emocionalne i motoričke promjene kod Vaše bebe

Neposredno prije prvih samostalnih koraka, bebe su često posebno privržene te intenzivno traže blizinu svojih najbližih. Žele da ih se opet češće podiže i nosi. Ova velika nadolazeća faza u njihovom razvoju obične znači daljnji korak prema neovisnosti- i zato se Vaša beba treba osjećati blisko i sigurno u krugu svojih najmilijih.

Istodobno su nevjerojatno pokretne. Te ukoliko još nisu krenule, sada će se moći podići u stajaći položaj. Treniraju ovaj podvig posvuda i u svako doba. Zbog toga se teško mogu spriječiti manje ozljede, modrice ili ogrebotine. Međutim, ne brinite ukoliko Vaša beba odmah ne svlada vraćanje u siguran sjedeći položaj. Sve dosadašnje motoričke faze dovele su Vašeg mališana do nove motoričke vještine- uskoro će moći sigurno stajati i jednako tako sjedati.

Nova perspektiva kad stoji daje Vašoj bebi mnogo prostora za nova otkrića. Sada na primjer može vidjeti što se nalazi na stoliću u dnevnoj sobi ili može dosegnuti više police u kuhinji i doći do uzbudljivih svakodnevnih predmeta puno lakše nego prije.

U 11. mjesecu bebe intenzivno oponašaju mamine i tatine postupke:

 • otvaranje i zatvaranje ladica
 • raspremanje ladica ili polica za knjige
 • punjenje i pražnjenje košare za rublje
 • punjenje i izlijevanje čaša
 • skupljanje sitnih stvari s poda

U ovoj dobi beba Vam želi pomoći te ponavlja Vaše svakodnevne aktivnosti. Također možete promatrati kako vodi vrlo ozbiljne „telefonske razgovore“ držeći igračke na uhu razgovarajući dječjim govorom.

Savjet: sada su posebno sretni kada im zadajete jednostavne zadatke kao što su ubacivanje loptica u košaru ili rublja u perilicu rublja.

Osobnost Vaše bebe

Svaka beba ima karakter i osobnost: neke su samouvjerene i izravne, a druge sramežljive ili tihe. Neke bebe su vrlo strpljive, a neke svoju nestrpljivost pokazuju brzo i izravno.

Mogli ste promatrati ove karakterne osobine svoje bebe uvijek iznova u posljednjih nekoliko mjeseci, zar ne? U 11. mjesecu, međutim, te karakteristike postaju sve očiglednije, jer sada Vaša beba ima jezične i motoričke sposobnosti da jasno pokaže svoje osjećaje. Obično vrlo jasno znaju reći „Ne!“, plješću rukama od uzbuđenja ili se bore rukama i nogama protiv nečega što im se ne sviđa.

Prva faza prkosa počinje tek u drugoj godini života, ali neke bebe već oko 1. rođendana jasno pokažu da žele same odlučivati o nekim stvarima.

Ukratko: težnja za prkosom važan je korak u osamostaljivanju Vaše bebe. Njezino unutarnje „ja“ zahtjeva da što brže i sa što više ponavljanja nauči važne svakodnevne korake. To može biti gotovo sve, od mijenjanja pelena, umivanja, pranja zubi ili oblačenja, pa sve do hranjenja ili korištenja žlice. 

Najava radnji koje želite učiniti mogu biti važne smjernice Vašoj bebi:

 • Sad ćemo promijeniti pelenu.
 • Ugrijat ću ti obrok i onda možeš jesti svoje povrće.
 • Hlačice su ti mokre. Skinimo ih.

Držite se jasnih, jednostavnih rečenica i dodatno unaprijed ponavljajte najave radnji koje želite učiniti.

Vaša beba se ne želi skinuti iz mokre odjeće odmah nakon igre s vodom? Pokušajte zaigrano:

 • Pitajte ruku može li se ispružiti i lagano povucite rukav.
 • Zamolite bebu da odabere s kojom će nogom početi i lagano podignite svaku nogu kako bi odgovarala na pitanje.

Ukoliko Vaša beba smije odlučivati o malim stvarima i aktivno u njima sudjeluje, to joj povećava samopouzdanje. Ovaj jednostavan način sudjelovanja uvelike olakšava komunikaciju s Vašim tvrdoglavim mališanom. Isprobajte!

Potaknite bebu kroz igru

Želite li organizirati igru puzanja? U prostranoj prostoriji postavite na pod razne prepreke, npr.:

 • meke, blago skliske deke,
 • čvrste gumene prostirke (ukoliko su dostupne),
 • čvrste jastuke,
 • napuhane balone.

Gotovo sve je prikladno za zajedničku igru “puzanje s preprekama”. Mogli biste otpuzati ispred bebe i pokazati joj što se sve može otkriti? Možda Vaša beba krene samostalno i pronađe put preko i kroz razne prepreke. Omiljene igračke, mama, tata ili braća i sestre na kraju „staze“ mogu ohrabrivati bebu koja treba mali poticaj.

Ukratko: osjećaj za ravnotežu vježba se pomoću raznih površina za hodanje, što Vašu bebu priprema za slobodno trčanje. Stoga će vjerojatno koristiti svaku priliku za puzanjem - unutra i vani.

Osim pjevanja uspavanki, dio večernje rutine u mnogim obiteljima je i zajedničko gledanje slikovnica. Sjajno je maziti se na kauču ili u krevetu dok čitate. To pomaže malim avanturistima da se uspavaju. Neke bebe još uvijek navečer vole dojenje ili uživaju u bočici. Drugima je uzbudljivije okretati stranice knjige i prstićima upirati u razne stvari koje Vi kako roditelj onda morate imenovati.

Prve slikovnice prikladne za bebe prvenstveno prikazuju svakodnevne predmete i pomažu im da se detaljnije upoznaju s bojama i oblicima. Kada primijetite da Vaša beba pokazuje interes, proizvodite odgovarajuće zvukove: traktora, glasanje krave ne pašnjaku, predenje mačke u košari. To će pomoći Vašem mališanu proširiti svoj vokabular i povezati zvukove i njihovo značenje.

Grupe za malu djecu i tečajevi za roditelje

Postoje razne aktivnosti za Vašu bebu u njenom 11. mjesecu. S jedne strane, one su naravno prilagođene kako bi ohrabrile Vašeg mališana, a s druge strane, komunikacija među roditeljima je fokus tečaja. Ovdje ćete sresti mnoge roditelje sličnih interesa i djece iste dobi kao Vaše.

Ponuđeni tečajevi i njihov sadržaj vrlo su raznoliki:

 • Grupe roditelj – dijete snažno su usmjerene ka privrženosti te nude podršku i prijedloge igara u prvim godinama života.
 • Razni tečajevi savršeni su za one koji uživaju u kretanju i pjevanju zajedno sa svojom bebom i traže kontakt s bebama iste dobi. Međutim, često su ograničeni na prvu godinu ili kada dijete nauči hodati.
 • Tečajevi koji su fokusirani na bebu, a mama i tata uglavnom promatraju dok istražuje.
 • Glazbeni tečajevi uvode Vašu bebu u svijet glazbe- uz jednostavne pjesmice i glazbene instrumente koje čak i najmlađa djeca mogu dobro svladati.

Obiteljski obrazovni centri, crkvene organizacije i lokalna zajednica najbolji su kontakti za traženje tečajeva. Neki posebno nude poslijepodnevne ili vikend tečajeve za zaposlene roditelje koji ne mogu pohađati uobičajene jutarnje termine.

Ukratko: kako dojenčad raste društveni kontakt s drugom djecom postaje sve važniji. Možda već primjećujete kako Vašu bebu privlače druge bebe i mala djeca. Redovito pohađanje raznih grupa i tečajeva za roditelje i malu djecu idealni su za druženje Vaše bebe s vršnjacima.

Prehrana bebe

U 11. mjesecu Vaš je mali gurman već mnogo toga otkrio: različite teksture i okuse, različite vrste povrća, mesa i voća. Okusni pupoljci se brzo razvijaju u prvoj godini i preferencije se uvijek mogu promijeniti. Bebe često instinktivno biraju hranu prema onome što je u tom trenutku dobro za njih.

Uravnotežena, raznolika obiteljska prehrana najbolji je preduvjet da Vaša beba otkrije svoju omiljenu hranu i omiljena jela. U prvoj godini trebali biste u velikoj mjeri izbjegavati sol i šećer. Tek kasnije bubrezi djeteta mogu preraditi slana jela.

Je li Vaša beba već razvila određene preferencije prema hrani? Voli li određeno povrće ili voće više od drugih ili najviše voli svoje dječje žitne kašice?

Savjet: ako vodite bebin dnevnik, zabilježite trenutno omiljenu hranu Vaše bebe. Djeca uglavnom mijenjaju svoje prehrambene navike u dobi od tri do četiri godine. Tada možete zajedno prelistati bebin dnevnik i pokazati djetetu da je nekad jako rado jelo špinat, brokulu ili mrkvu.

Dojenje i mliječna formula

Motorički razvoj predstavlja izazov Vašoj bebi. Međutim, veliki razvojni napredak znači i sve veću potrebu za sigurnošću i umirenjem. Naravno, ona to dobiva maženjem s Vama.

Beba koja je u 11. mjesecu i dalje dojena ili hranjena na bočicu svjesno se želi maziti tijekom ovih mliječnih obroka. Čak i ako Vaša beba može dobro držati bočicu, radije će uživati u svom mlijeku stisnuta uz Vas.

Bebe koje su još uvijek dojene u 11. i 12. mjesecu vidljivo uživaju u sigurnosti maminog naručja te se nešto manje kreću. Ovi mirni trenuci posebno su intimni ukoliko je Vaš mali vihor neprestano aktivan tijekom dana.

Savjet: neka Vaš partner ili prijatelj fotografira te intimne trenutke za uspomenu! Kod starijih beba ti trenuci zasigurno se više ne mogu uhvatiti tako često, dok ćete sigurno imati mnogo zabilježenih trenutaka prvih podoja s Vašim novorođenčetom.

U ovom periodu možete doživjeti da Vas članovi obitelji ili prijatelji nagovaraju da prestanete dojiti ili odviknete bebu od bočice. Kada želite prekinuti dojenje ili hranjenje na bočicu, isključivo je Vaša odluka. Pažljivo razmislite i nemojte dopustiti da budete pod pritiskom ako Vi i Vaša beba još niste spremni.

Budući da se u nekim obiteljima majke uskoro vraćaju na posao ili se bliži vrijeme čuvanja bebe izvan kuće, 11. mjesec nije nužno najbolje vrijeme za prestanak dojenja. Odvikavanje će biti uspješnije kada se Vaša beba dobro privikne na dječji vrtić te kad se ustali nova dnevna rutina.

Dohrana

Uobičajeni planovi prehrane od 10. mjeseca nadalje uključuju dva mliječna obroka dnevno. Ukoliko to Vašoj bebi odgovara, do sada ste već uveli potpune obroke ručka i večere te imate manje međuobroke u kasnim jutarnjim i popodnevnim satima. Za ideala početak dana i dalje ostaje mlijeko. Ako je Vaša beba gladnija ujutro možete joj ponuditi mueslie ili obrok s kruhom i mlijekom.

Je li Vaša beba uglavnom upoznata s različitim okusima kašica? Onda je sada dobro vrijeme da ponudite krutu hranu ravno s obiteljskog stola. Započnite s jednostavnim malim kockicama kruha, štapićima povrća ili mesnim okruglicama koje je lako sažvakati sa samo nekoliko zubića ili zgnječiti na nepcu.

Neka Vaša beba odabere hranu koja joj je posebno zanimljiva na obiteljskom stolu. Kako još uvijek vježba pincetni hvat, komadići mogu biti manji- veličine graška ili lješnjaka.

U 11. mjesecu beba bi trebala piti vodu ili nezaslađena pića iz čaše. Pije li Vaša beba malo za vrijeme obroka? Slamke (npr. slamčice za piće ili one izrađene od recikliranog papira) fasciniraju djecu i potiču ih na intenzivnije pijenje.

Neke bebe ni u 11. mjesecu ne vole komadiće hrane ili su toliko nestrpljive da ne vole uzeti hranu u svoje ruke. Ne brinite ukoliko Vaša beba još uvijek više voli jesti kašice, taj razvojni skok prema samostalnom hranjenju napraviti će vlastitim tempom.

Nastavite s higijenom zubića. Voli li Vaša beba sama prati zubiće? Onda joj nakon obroka dajte dječju četkicu za zube s kojom može četkati zubiće.

Posjet pedijatru

Na rasporedu je preventivni liječnički pregled koji možete obaviti do bebinog prvog rođendana. Ukoliko još niste obavili pregled u proteklom mjesecu možete se naručiti sada ili za slijedeći mjesec.

Posebno će se obratiti pažnja na tjelesno zdravlje i motorički razvoj Vaše bebe:

 • evidentirati težina i dužina,
 • pregled organa,
 • provjera očiju i ušiju,
 • u dječaka: palpacija testis radi isključivanja nespuštenih testisa,
 • korištenje razigranih vježbi radi provjere kontrole tijela i pokretljivosti, kao što su puzanje, sjedenje i povlačenje predmeta,
 • procjena fine motorike (troprstni/pincetni hvat),
 • provjera razvoja mliječnih zubi s informacijama o važnosti dentalnog zdravlja,
 • razgovor o daljnjem uvođenju dohrane.

Osim toga, pedijatra će Vam ukazati na izvore opasnosti u svakodnevnom životu kako biste osigurali siguran prostor za svoju sve pokretniju bebu.

Ako ste svoju bebu redovno cijepili prema Hrvatskom programu obveznog cijepljenja, Vaša beba u ovom periodu neće trebati cijepljenje, osim eventualnih nadoknada cijepljenja. Slijedeće obvezno cijepljenje (zadnja doza „6 u1“ te treće cjepivo protiv pneumokoka) biti će u drugoj godini života.

Hoće li uskoro Vaše dijete biti čuvano van Vašeg kućanstva? U tom slučaju već možete razgovarati s pedijatrom o cijepljenju protiv ospica (morbili), zaušnjaka (pertusis) i rubeole (MO-PA-RU) koje se preporučuje djeci od 12 mjeseci. U Hrvatskoj je to obvezno cjepivo za djecu koja će krenuti u jaslice te treba donijeti Potvrdu o provedenom cijepljenju (kopiju Knjižice cijepljenja) prije nego krenu u kolektiv. U dogovoru s pedijatrom, datumi cijepljenja mogu se unaprijed planirati.

Kako su mama i tata?

Vježbanje puzanja tijekom dana također dugoročno mogu jako umoriti mamu i tatu. Mališani su sada posebno komunikativni i brzi kao munje na sve četiri. To zahtjeva danonoćno Vašu punu pozornost, no presretni ste što im pružate tu pažnju jer ne želite propustiti niti sekundu ovog posebnog razdoblja!

Ipak, želja da provedete neko vrijeme sami ili kao par vjerojatno je velika. Dakle, ako se uhvatite kako navečer sjedite na kauču, umorni, a ipak nikako ne želite ići na spavanje, budite uvjereni: tako se osjećaju mnogi roditelji s djecom starom oko godinu dana. Osim malih odmora tijekom dana, roditeljima su posebno svete večeri koje svakako žele maksimalno iskoristiti.

Možda se možete izmjenjivati s partnerom tako da jednu večer svaki od vas pogleda cijeli film. Druga osoba tada ima „dječje dužnosti“ i brine o vašem mališanu. Ili idite rano spavati nekoliko dana u tjednu i tako budite dovoljno odmorni za opuštajuću večer u dvoje tijekom vikenda.

Naši najbolji savjeti za bebin 11. mjesec

Svaki dan ima se toliko toga za otkriti! Uz naše savjete možete opušteno krenuti u 11. mjesec svoje bebe:

 • Nabavite tunel za igru i pustite bebu da puže kroz njega!
 • Sada je pravo vrijeme za prve likovne radove koristeći vodene boje prilagođene bebama i velike listove papira.
 • Planirajte dovoljno vremena za izlete u prirodu- Vaša je beba raspoložena za istraživanje.
 • Prije spavanja zajedno prelistajte bebinu omiljenu slikovnicu.
 • Želite li odmor? Bebin 11. mjesec savršen je za kratko putovanje s bebom.

Važna pitanja o bebinom 11. mjesecu

Kako mogu zaokupiti bebu u 11. mjesecu?

U 11. mjesecu starosti Vaša će beba više voljeti igre koje uključuju kretanje, a posebno će se veseliti slijedećim igrama:

 • pjevanju i pokretnim igrama u Vašem naručju
 • prve igre s mekanim loptama koje se kotrljaju prema njoj
 • didaktičke ploče gdje Vaša beba može pritiskati gumbiće i kotrljati kuglice
 • poligon s preprekama u dnevnoj sobi
 • bazen s lopticama i vodena zabava u kadi
 • igranje s plastičnim posudama iz ladice u kuhinji

Koliko su velike bebe u 11.mjesecu?

U 11. mjesecu bebe su u prosjeku dugačke između 72 cm i 81 cm, imaju opseg glave između 43 cm i 49 cm i teže oko 8 700 g do 9 400 g.

To obično odgovara veličini odjeće 80, ali nekima odgovara i veličina 86. Neke su bebe na donjoj granici predviđenog raspona rasta i još uvijek mogu udobno nositi veličine 74/80.

Zašto je moja beba tako privržena u 11. mjesecu?

U 11. mjesecu većina beba je blizu slijedećeg velikog koraka u razvoju- hodanja. Taj skok u neovisnost obično prati potreba za bliskošću, sigurnošću i umirivanjem.

To znači da bebe koje su već motorički sposobne sada ponovno postaju posebno privržene i traže bliskost, tako da njihovi roditelji ne mogu daleko otići iz njihove blizine. Ako su potrebe za emocionalnom sigurnošću zadovoljene, Vaša će beba započeti sljedeću fazu svog razvoja još snažnija i sigurnija kada počne hodati oko svog prvog rođendana.

Koliko moja beba spava u 11. mjesecu?

Bebine potrebe za snom vrlo su različite i individualne. U prosjeku, potreba za snom dijeli se na:

 • 1-4 sata sna tijekom dana
 • 10-13,5 sati noću

U slučaju bolesti ili naglih skokova u razvoju, raspodjela dnevnog i noćnog sna može se privremeno pomaknuti. Ako je Vaša beba zdrava, vjerojatno će joj trebati jedno ili dva kraća ili jedno duže drijemanje tijekom dana. Vrlo malo beba može izdržati s manje od sat vremena drijemanja kroz dan a dužeg spavanja noću.

Većina beba ne spava cijelu noć u dobi od 11 mjeseci, jer samo mali dio beba dostigao je potrebnu zrelost mozga i može spavati najmanje 6 sati bez podrške i utjehe roditelja.