Skip to main content

Kalendar razvoja

Djetetov 15. mjesec

U 15. mjesecu mališani su prilično aktivni, željni istraživanja i zainteresirani za sve što je vezano za njihov svakodnevni život. Sve više se osamostaljuju i svakom prilikom testiraju svoje motoričke sposobnosti. Što znači da doživljavate svoje dijete neprestano "u akciji" dok sve više otkriva svijet oko sebe.

Razvoj Vašeg djeteta

Postaje sve jasnije kakvog je temperamenta Vaše dijete. Suzdržan, energičan, sramežljiv ili otvorenog srca – kako doživljavate svog mezimca na početku njegove druge godine?

Sa 14 mjeseci djeca uglavnom koriste:

 • svaku priliku za balansiranje, penjanje i trčanje,
 • svaku priliku za otkrivanje novih stvari,
 • presretni su kada mogu isprobati različite okuse.

To također znači da ćete provoditi mnogo vremena prateći svoje dijete. Većina vremena uključivat će Vas kao aktivnog partnera u igri, no ponekad će biti bolje da sami testiraju kako se popeti uz stepenicu ili staviti mekanu tjesteninu u usta. Strpljenje je jako važno za oboje u ovom razvojnom mjesecu, jer i za učenje novih stvari treba vremena.

Tjelesne promjene kod Vašeg djeteta 

Pogledajte u oči svoje dijete. Boja šarenice mijenja se tijekom prve godine života. Sada u drugoj godini života polako poprima svoju konačnu boju. U 15. mjesecu se već može vidjeti hoće li dijete imati plave, zelene, smeđe ili više plavo-sive oči. Tamnije oči obično se ne mijenjaju mnogo, dok svjetlije boje mogu nastaviti pokazivati male promjene - ali trenutna osnovna boja ostaje.

Vidna oštrina sada iznosi nešto više od 50 posto oštrine zdravih odraslih osoba. Konačni razvoj vida nastavit će se do otprilike 9. godine života.

Rast i razvoj djeteta

Težina oko 9.600 g do 10,3 kg
Duljina duljina oko 74 – 85 cm opseg glave oko 44 – 50 cm
Govor sve veći vokabular jednostavne rečenice
Motorika uvježbavanje prethodnih vještina, posebice ravnoteže, penjanje uz stepenice usavršava se koordinacija ruka-oko-usta

Emocionalne i motoričke promjene kod Vašeg djeteta

Sa navršenih 14 mjeseci, većina mališana već je naučila podignuti se u stajaći položaj držeći se za neki predmet, hodati uz njega i vratiti se u sjedeći položaj. Mogu pokupiti čak i najmanje predmete i svjesno ih prebacivati iz jedne ruke u drugu.

Neki još uvijek vježbaju pojedinačne pokrete, dok su drugi pravi profesionalci i drže Vas na oprezu cijelo vrijeme. Ponekad je puzanje, unatoč svemu, najbrži način snalaženja, s 15 mjeseci mališani se mogu kretati brzinom munje. Iznenadit ćete se koliko dijete može bit brzo kada, na primjer, postoji nešto novo i fascinantno za otkriti u okolini - ili kada čuju mamu ili tatu kako se vraćaju kući!

Ovi razvoji su fascinantni i pokazuju koliko je Vaš mališan naučio i savladao u 14 mjeseci. Emocionalno, Vaš je mališan sada naučio da mama i tata mogu otići nakratko, ali će mu se uvijek vratiti. Neka mala djeca još uvijek teško podnose odvajanje, dok druga rado idu sama u istraživanje.

Ukratko: potrebno je vrijeme za emocionalnu zrelost da biste mogli lakše procesuirati odvojenost od djeteta. Oproštaji puni ljubavi i dobar odnos s tetom čuvalicom vrlo su korisni. Ako Vaše dijete vrišti ili plače, to nije znak prkosa, već izraz činjenice da mu jako nedostajete. Tada je posao tete da osluškuje osjećaje Vašeg djeteta i pruži mu utjehu.

Potaknite dijete kroz igru

Dva lonca i drvena žlica i dijete je presretno. Zvuči li ovo poznato? Zapravo, do 14. mjeseca jednostavni kućanski predmeti često su tražene igračke.

Na primjer, "ladica za stvari" u kuhinji pokazala se korisnom. Najniža je i sadrži samo bezopasne kuhinjske predmete, plastične zdjelice ili slične posude. S njima Vaše dijete može vježbati spremanje i raspremanje stvari, stvarati glazbu ili vježbati kuhanje. Jednako su praktične i kutije s kockama za gradnju tornjeva i igra za umetanje predmeta u kojima Vaš mali graditelj mora staviti oblike u odgovarajuće otvore. To pomaže u koordinaciji oko-ruka i trenira prostornu maštu Vašeg djeteta.

Vozila i životinje koje se vuku idealne su igračke za poticanje aktivnosti Vašeg mališana. Za vozila na kojima se može voziti važno je da imaju široke osovine i gume kako bi bila što stabilnija. To znači da Vaše dijete može brzo postati pokretno čak i ako je tek nedavno prohodalo i brzo se umara.

Igračke na povlačenje su ipak bolje za dijete koje već sigurnije hoda. Put do vrtića postaje puno zanimljiviji ako s Vama ide i igračka psića koju dijete vuče i uživa mašući repom.

Slikovnice velikog formata i prve interaktivne knjige koje reproduciraju zvukove pritiskom na gumb u jednakoj mjeri potiču motoriku i maštu vašeg djeteta.

U dobi od 14, 15 i 16 mjeseci mališani su posebno zainteresirani za svakodnevne poslove. Dakle, ako svog mališana uključite u kućanske poslove, zajedničko pospremanje ili slaganje rublja, ovo je i igra i razvojni program u jednom. S ovim jednostavnim stvarima možete pomoći svojoj djeci da otkriju svijet kroz igru.

Prehrana djeteta

Obiteljski obroci polako postaju sve češći za obiteljskim stolom. Na jelovniku se povremeno može naći i neka kašica, ali većina je mališana dobro prihvatila obiteljske obroke do otprilike 15. mjeseca.

Preporučeni obroci i dalje su sljedeći:

 • doručak
 • prijepodnevni međuobrok od voća, malo žitarica ili povrća
 • ručak
 • popodnevni međuobrok od voća ili povrća, malo kruha ili grickalica prilagođenih djeci
 • večera

Veličina porcije i dalje se temelji na veličini djetetove šake: ono što stane u šaku je odgovarajuća količina sastojaka pri sastavljanju uravnotežene prehrane. U nekim obiteljima obroci se uglavnom odvijaju dok je dijete u jaslicama, dok se u drugima obroci uglavnom jedu kod kuće. U jaslicama se u pravilu poslužuju uravnoteženi i zdravi obroci.

Savjet: promičite uravnotežene prehrambene navike od samog početka osiguravajući zdrave međuobroke od voća i povrća. Slatkiše biste trebali nuditi samo rijetko i nikada. Radije birajte zdrave grickalice, prilagođene djeci.

Prema nutricionističkim preporukama Njemačkog saveznog centra za zdravstveno obrazovanje, dnevno bi trebalo poslužiti barem jedan kuhani. Često je to ručak. Ako više volite pojesti kuhani obrok navečer, možete planirati i tako. Čak su i dva kuhana obroka dnevno sasvim u redu ako je na jelovniku kroz dan dovoljno svježeg sirovog povrća i drugih namirnica bogatih vlaknima.

Dojenje i mliječna formula

Broj mliječnih obroka može varirati s vremena a vrijeme. U ovoj dobi preporučuje se oko 300 ml mlijeka ili grama mliječnih proizvoda na dan - idealno je podijeliti ih u dva ili tri obroka dnevno. Ako je Vaše dijete bolesno, možda će radije htjeti dojiti ili da jede na bočicu umjesto za obiteljskim stolom. Ako je u formi i zdravo, obroci za obiteljskim stolom su puno uzbudljiviji i zanimljiviji. Te su varijacije potpuno normalne i tipične za razvoj kroz koji mala djeca prolaze u drugoj godini života.

Sigurno želite zabilježiti bliske trenutke sa svojim mališanom: možda se možete fotografirati, s vremena na vrijeme napravite selfie ili snimite video za uspomenu. Iskustvo je pokazalo da su fotografije mame i tate s djetetom sve rjeđe, dok je nevjerojatno mnogo prekrasnih motiva djeteta koje se samo igra, trči, penje ili jede. Stoga svakako zabilježite zajedničke trenutke za kasnije. Vrijedno je toga!

Posjet pedijatru

Sljedeći pregled kod pedijatra je u 18. mjesecu djetetova života. Do tada imate još malo vremena, tako da pedijatru trebate ići samo u slučaju bolesti ili tegoba.

Jeste li zabrinuti za razvoj primjeren dobi Vašeg djeteta? Ako jeste, dogovorite dodatni termin kod svog pedijatra i porazgovarajte o svim nedoumicama koje Vas muče.

Infekcije i bolesti u ranom djetinjstvu

Od druge polovice prve godine pa nadalje, kod mnoge djece infekcije postaju sve češće. Simptomi infekcije mogu bit kao i kod normalne prehlade, ali može doći i do visoke temperature, te do znakova bolesti kao što su povraćanje, proljev, osip na koži, umor itd. U 15. mjesecu Vaše dijete je možda već preboljelo neku od bolesti:

 • bolest dišnog sustava s grloboljom ili kašljem
 • curenje nosa, tijekom jeseni i zime
 • infekcija srednjeg uha
 • gastrointestinalne infekcije, uzrokovane npr. rota ili noro virusima
 • trodnevna groznica

Mala djeca koja idu u jaslice često dolaze u kontakt s raznim patogenima. Na taj način se jača imunološki sustav Vašeg mališana i njegovo tijelo uči prepoznati različite patogene i učinkovito se boriti protiv njih.

Ukratko: u prosjeku je pet infekcija godišnje sasvim normalno, iako ih može biti i znatno više. Takozvano sazrijevanje imuniteta kroz preboljene infekcija ključno je za daljnji život i traje do polaska u školu. Nakon toga se broj infekcija značajno smanjuje godišnje.

Vaše dijete je često bolesno? Imunološki sustav djeteta možete ojačati na sljedeće načine:

 • uvedite u prehranu proizvode od cjelovitog zrna za opskrbu vlaknima,
 • svjež zrak i puno kretanja,
 • uravnotežena obiteljska prehrana za optimalnu opskrbu vitaminima i hranjivim tvarima,
 • dovoljno tekućine u obliku vode ili čajeva bez šećera,
 • dovoljno sna i razdoblja oporavka.

Prehrana ima posebno važnu ulogu jer dijete kroz nju dobiva sve važne vitamine, mikro- i makronutrijente, minerale i elemente u tragovima. Zbog toga je hrana za malu djecu obično obogaćena dodatnim vitaminima kako bi se osigurala potrebna količina hranjivih tvari za malo povećane potrebe djece u odnosu na odrasle. Čist, ali ne i higijenski čist dom također je od pomoći kako bi Vaše dijete moglo doći u kontakt s klicama koje su tipične u kućanstvu. Možda Vaš mališan povremeno u usta stavi lišće, kamenčiće ili šaku pijeska iz pješčanika? Čak i ako roditelji to ne vole vidjeti, ovo zapravo jača njihov imunološki sustav.

Kako su mama i tata?

Vašem djetetu trenutno niču zubi, curi mu nos ili ga boli trbuh? Željeli bismo zaštititi svog mališana od svih tegoba i bolova. Budući da to nažalost nije moguće, jedina opcija je biti uz njega i pružiti mu njegu punu ljubavi. Kad mama radi, tata preuzima posao – i obrnuto.

Naši najbolji savjeti za djetetov 15. mjesec

Vrijeme leti s malim djetetom u kući, zar ne? Uz naše savjete možete lako prebroditi 15. mjesec:

 • Puno se krećite na svježem zraku kako biste potrošili energiju.
 • Planirajte izlete u zoološki vrt, u muzeje prilagođene djeci ili na najbliže veliko pustolovno igralište.
 • Držite kutije za igračke spremne kako bi vam uvijek bile pri ruci za igru, ali i za brzo pospremanje.
 • Sigurne predmete iz svakodnevne upotrebe ponudite djetetu kao igračku.

Važna pitanja o djetetovom 15. mjesecu

Kako mogu zaokupiti svoje dijete u 15. mjesecu?

S 14 mjeseci mališani vole držati različite predmete u rukama i biti kreativni:

 • kockice od kojih mogu slagati visoke tornjeve,
 • prvi jednostavni drveni vlak s tračnicama ili manje vozilo koje ima kotačiće,
 • jednostavni svakodnevni predmeti, kao što su stari ključevi, razni poklopci, drvene žlice, dječji pribor za jelo, nelomljive zdjele ili tanjuri,
 • jednostavni glazbeni instrumenti poput bubnjeva, zvečki ili ksilofona.

Dječje hodalice, vozila koja se guraju i jednostavne kartonske kutije također su popularne igračke. S njima Vaš mališan može lutati iz sobe u sobu, prevoziti igračke ili vježbati igranje uloga.

U prirodi mala djeca obično ne trebaju nikakve druge igračke. Razni prirodni materijali koje pronađu oko sebe često su dovoljni: kamenje, pijesak, lišće, zanimljivi komadi drveta ili štapići potiču maštu na igru.

Koliko mala djeca spavaju sa 14 mjeseci?

Mala djeca u dobi od 14 mjeseci obično spavaju:

 • 10 - 13,5 sati noću
 • 1 - 3,5 sata tijekom dana

Međutim, dnevno spavanje se sve više smanjuje. Oko 15. mjeseca kod neke se dojenčadi dnevno spavanje zamjeni s nekoliko kraćih drijemanja. Neka će djeca ipak trebati dva kraća spavanja tijekom dana umjesto jednog dužeg kako bi bilo zadovoljno tijekom cijelog dana.

Ukupna potreba za snom veća je nego kod odraslih, ali je sada manja nego u prvoj godini života. Savjeti za spavanje, poput mirnog okruženja za spavanje i određene dnevne rutine, mogu pomoći Vašem mališanu da lakše zaspi.

Što djeca od 14 mjeseci mogu jesti?

Mala djeca mogu jesti gotovo sve s obiteljskog stola, samo da je:

 • smanjen udio soli,
 • nizak udio šećera,
 • što je moguće manje začinjeno.

Također trebate izbjegavati konzervanse i pojačivače okusa. Obiteljski obrok možete začiniti manje nego inače kako bi bio prikladan za Vašeg mališana. Po potrebi začinite svoje obroke na tanjuru.

Ako ne želite dodatno kuhati ili povremeno koristiti gotova jela, obroke koje kuhate za sebe prilagodite potrebama malog djeteta.

Sitno voće i orašaste plodove treba prepoloviti kako bi se smanjio rizik od aspiracije (aspiracija = ulazak tekućine ili krute tvari u dišne putove tijekom udisanja).

Voće i povrće obično se može ponuditi sirovo, kuhano, kuhano na pari ili prženo. Meso bi, kao i riba, trebalo biti na jelovniku 1-2 puta tjedno. Proizvodi od cjelovitih žitarica, poput tjestenine, riže ili kruha, nadopunjuju izbor hrane.

Važna je i dobra opskrba tekućinom: voda i čajevi bez šećera dobri su za gašenje žeđi kod male djece.

Mora li moje dijete u 15. mjesecu imati strogo određenu dnevnu rutinu?

Rutina najčešće pomaže djeci ove dobi da svladaju prijelaze između različitih aktivnosti ili mjesta.

To znači da je uvijek polazak u jaslice nakon doručka poznata rutina koja je obično dobar vodič za Vaše dijete. Točno vrijeme još uvijek je neshvatljivo malom djetetu - djeca tek kasnije uče koncept upravljanja vremenom, obično kad krenu u školu. Stoga, umjesto klasičnog vremena, fiksne radnje poput hranjenja ili odijevanja, razumljivija su vremena.

Neka djeca vrlo burno reagiraju na promjene u svojoj dnevnoj rutini. U tom slučaju korisno je:

 1. što prije obavijestiti dijete o promjeni i
 2. biti uz dijete te mu pružiti podršku.

Neka djeca vrlo dobro podnose promjene i mogu se brzo prilagoditi promjeni rutine. Potreba za rutinom obično je već usađena u osobnosti. U skladu s tim, hoće li Vaša rutina biti stabilna ili opuštena ovisi o Vama i Vašem djetetu. Vjerujte svom osjećaju da biste saznali što odgovara Vašem mališanu i Vašoj obitelji.

Što dijete sve može u 15. mjesecu?

U svom 15. mjesecu većina mališana može učiniti sljedeće:

 • slagati tornjeve od kockica,
 • hodati relativno sigurno držeći se za Vašu ruku ili predmet,
 • slagati različite rečenice kako mu raste vokabular,
 • piti iz šalice,
 • hranu sigurno staviti u usta, ponekad i sa malom žlicom ili vilicom,
 • skinuti prve komade odjeće (djelomično) i obući jednostavne odjevne predmete, poput kape ili šala,
 • listati stranice slikovnica i imenovati neke boje ili oblike.

Raspon razvoja u drugoj godini života varira od djeteta do djeteta. Mala djeca koja su vrlo fizički aktivna mogu imati prilično mali vokabular ili jedva govoriti. Jezično napredna djeca često trebaju više pomoći u fizičkim aktivnostima.

Koliko često treba kupati dijete u 14. mjesecu?

Neka su djeca prave male ribice i vole se svaki dan kupati u kadi. Nema ništa loše da se mala djeca kupaju nekoliko puta tjedno s vrlo blagom kozmetikom za kupanje koja je prilagođena njihovoj dobi. Alternativno, preporučuje se jedno ili dva kratka tuširanja tjedno.

Dnevna higijena treba obuhvatiti lice, uključujući zube, vrat, ruke i pelensko područje. Ako se Vaše dijete ne voli kupati, brzo čišćenje mekom krpicom ili maramicom dobar je kompromis.

Vrlo malo mališana voli prati kosu. Za većinu ovaj nužni korak u higijeni prilično je neugodan. Sebi i svom mališanu možete olakšati tako da koristite posebno blagi šampon i toplu vodu. Budite uzor: neka dijete najprije Vama opere kosu, a onda vi njemu.