Skip to main content

Kalendar razvoja

Bebin 3. mjesec

U trećem mjesecu primijetit ćete da polako sve postaje opuštenije. Vaša rutina postaje sve stabilnija, ali sada se postavlja pitanje hoće li sve ostati isto.

Oko trećeg mjeseca bebine starosti, mnogi roditelji dožive da se ponašanje njihove bebe odjednom jako promijeni. Na primjer, inače živahne bebe sada su vrlo tihe i spavaju mnogo više, dok neke tihe bebe sada traže više pažnje i postaju zahtjevnije i plačljive. 

Za tromjesečne bebe svijet se odjednom okrenuo naglavačke. Obrasci spavanja i hranjenja se mijenjaju i ako ste prije uspostavili nešto što je sličilo dobrom ritmu, čini se da je ovaj mjesec odjednom nestalo.

Razvoj Vaše bebe

Bebin mozak neprestano dobiva nove poticaje izvana, te se neprestano razvija. Vaše dijete odmah "upija" sve podražaje: od igre svjetlosti sunca na zidu, do lajanja pasa ili zvuka sušilice rublja. Vaša beba sada reagira izravno na širok raspon osjetilnih dojmova.

U isto vrijeme, u trećem mjesecu, vaša beba može biti razdražljivija nego prije, manje želi da je se spušta i ponekad slabije spava. Osim toga, Vaša je beba sada vjerojatno sramežljivija prema strancima i traži maminu blizinu. Sve ove promjene mogu biti pomalo zastrašujuće za Vašu bebu. Zato biste sada trebali odvojiti puno vremena i razviti intuitivni osjećaj kada beba želi biti umirena i utješena, zabavljena ili okupirana.

Tjelesne promjene vaše bebe

Rast tjelesne težine u posljednjih nekoliko tjedana zaista se može primijetiti u bebinom trećem mjesecu. Bebino lice postaje zaobljeno, a obrazi puni, a neke bebe razviju slatke bucmaste ručice i nožice.

Masne naslage su važne jer imaju zaštitnu funkciju. No, nisu sve bebe jednako bucmaste, zbog čega su neki roditelji brinu je li im dijete vitko ili mali smotuljak radosti. Tijekom prve godine bebinog života tjelesna masnoća se povećava i može činiti oko četvrtinu bebine ukupne težine. Za odraslu osobu to bi značilo tešku pretilost. Međutim, iz toga obično izraste aktivna beba – ali nažalost ne sva djeca. Kako biste ustanovili je li djetetova težina i dalje u granicama normale, pedijatar će na redovitim pregledima pratiti i razvoj težine u prvim mjesecima i godinama života.

Rast i razvoj bebe

Težina cca. 850 – 1.000 g povećanja težine
Duljina cca. 3 cm rasta
Izrazi lica izraženi, svjesni izraz lica
Zvukovi prvi vokalizirani zvukovi
Motorika podiže i drži glavu, prinosi ruke ustima, istražuje specifične pokrete ruku i nogu

Emocionalne i motoričke promjene kod Vaše bebe

Počinje “oralna faza”! Ovo zvuči komplicirano, ali u biti samo znači da Vaša beba sada istražuje sve svojim ustima, uključujući i vlastite ručice. Isto će činiti sa svim ostalim predmetima. Željno će sisati nožne prste, igračke, vrhove pokrivača ili čak vaš nos.

No posebno su popularne njihove vlastite male ruke koje sada mogu prinijeti ustima. Također mogu dulje i svrhovitije držati glavu – i u ležećem položaju i kad ih nosite uspravno. Naslonjena na vaše rame, beba će budnim očima otkrivati sve više i više svijeta.

Ritam spavanja

Bebe i spavanje – gotovo ni o jednoj drugoj temi ne raspravlja se tako kontroverzno i emotivno kao o ovoj. Neki roditelji, bake i djedovi smatraju da bebe više ne bi trebale spavati u spavaćoj sobi svojih roditelja u dobi od 3 ili 4 mjeseca kako bi naučile spavati same. S druge strane, sve više mladih roditelja voli svoje potomke držati u blizini – dijele spavaću sobu, a ponekad i krevet. Za to postoje različiti pojmovi i opisi.

Zajedničko spavanje (Co-sleeping)

„Zajedničko spavanje“ znači zajedničko spavanje u jednoj prostoriji. Beba spava u svom krevetiću uz krevet roditelja. Za dojenje i hranjenje na bočicu često morate upaliti noćno svjetlo i ustati kako biste podigli bebu iz krevetića. Njemačko društvo za pedijatriju i adolescentnu medicinu (DGKJ) zagovara zajedničko spavanje u jednoj sobi u prvoj godini života kao konkretnu mjeru za prevenciju sindroma iznenadne smrti dojenčadi (SIDS).

Za sigurno okruženje za spavanje preporučuje se sljedeće:

 1. Beba spava na leđima.
 2. Beba spava u vreći za spavanje (nemojte koristiti deke ili jastuke za pokrivanje).
 3. Sobna temperatura je cca. 18°C.
 4. Beba je dojena, ili ako nije dojena, noću ima dudu (ako je potrebno).


Zajednički krevet (Co-bedding)

„Zajednički krevet“ znači da roditelji dopuštaju bebi da spava s njima u krevetu. U početku je obično dovoljan bračni krevet normalne širine. Kada Vaša beba izraste u malo dijete ili ako ima stariju braću i sestre, preporuča se veći bračni krevet ili krevetić uz krevet za opušten san.

Za miran i siguran san u obiteljskom krevetu važno je uzeti u obzir sljedeće:

 • niti jedna odrasla osoba u obiteljskom krevetu ne puši, nije pod utjecajem alkohola niti uzima lijekove koji smanjuju sposobnost reagiranja
 • krevet ima čvrste madrace i nije vodeni
 • beba leži na pokrivaču roditelja u vreći za spavanje
 • starija braća i sestre ne leže neposredno uz bebu.

Ima li vaša beba braću i sestre? Ako je tako, odrasla osoba uvijek treba ležati između bebe i starije braće i sestara u obiteljskom krevetu. Za razliku od odraslih, mala djeca još uvijek spavaju tako duboko da se tijekom sna mogu prevrnuti na svoju manju braću i sestre, a da se ne probude.

S druge strane, odrasli se obično vrlo brzo prilagođavaju bebi u vlastitom krevetu i automatski prilagođavaju dubinu sna i pokrete tijekom spavanja svom malom „suspavaču“.

Savjet: ako stariju djecu prvo stavite na spavanje, a bebu pustite da spava u svom krevetiću u dnevnoj sobi, obično se na taj način može postići malo više odmora za sve. Čim i sami legnete u krevet, povedite bebu sa sobom. Bebe obično puno bolje spavaju kada su odrasli s njima u sobi. Međutim, to ne znači "prespavati cijelu noć". Dapače, općenito su opuštenije i znatno su manje sklone dosezanju preduboke faze sna. Istovremeno, noćno hranjenje je puno lakše kada su svi već u istoj prostoriji.

Ako ste zabrinuti da vaša beba nikada neće zaspati sama: da, hoće. Zrelost bebinog mozga usko je povezana s trajanjem sna. Za djecu mlađu od godinu dana, “prespavati cijelu noć” znači razdoblje od četiri do pet sati bez potrebe da im odrasli pomognu ponovno zaspati. Za malu djecu se češće govori o vremenskom okviru od šest ili više sati sna.

Sazrijevanje odgovarajućih područja mozga ne može se ubrzati puštanjem vaše bebe da od sada sama spava. Neke se bebe posebno često bude u vlastitoj sobi i glasno traže sljedeći obrok, blizinu roditelja ili dudu. Ako noću morate znatno češće ustajati kako biste umirili bebu u vlastitoj sobi, na trenutak preispitajte svoju situaciju spavanja: isplati li se zadržati sve kako jest ili biste se možda radije vratili u zajedničku spavaću sobu?

Potaknite bebu kroz igru

Ležeći položaj savršen je za bebu da nastavi vježbati kontrolu glave. Ako su soba i pod dovoljno topli, bebu možete malo raskomotiti ili bosu staviti da leži na trbuhu. Osim malih ruku i usta, noge su također važna pomoć u istraživanju okoline.

Meke vrpce sa zvončićima pričvršćene za zapešća i gležnjeve vaše bebe će je fascinirati. Svakim pokretom čut će se tihi zvuk zvona – vaša će se beba radosno migoljiti i slušati zvukove koji nastaju. Time se vježba samosvijest i percepcija tijela, sluh i fina motorika.

Instinktivno ćete koristiti „razgovarati“ s bebom, kao što ste to radili i prethodnih tjedana:

 • kratke rečenice
 • viši ton glasa
 • osebujna intonacija
 • česta ponavljanja

Svoju bebu možete potaknuti da ponavlja zvukove u trećem mjesecu smiješnim besmislenim rečenicama i jednostavnim zvukovima. To trenira bebinu sposobnost oblikovanja glasova i osnova je jezičnog razvoja.

Prehrana bebe

Kao i u prvom i drugom mjesecu bebe, i dalje vrijedi sljedeće: dojenje ili hranjenje formulom prema potrebi. Količina hrane koju vaša beba treba, lagano se povećava kako beba raste.

Dojenje

Neke dojilje iskuse promjene na dojkama oko trećeg mjeseca bebe. Njihove su grudi sada manje i gotovo se čine "praznijima". U ovom trenutku proizvodnja mlijeka se promijenila i vaše su dojke sada optimalno prilagođene trenutnim potrebama vašeg djeteta i individualnim količinama hrane.

Savjet: Najbolji pokazatelj "dovoljno mlijeka" je vaša beba. Rumeni obrazi, nekoliko mokrih pelena u 24 sata i ravnomjerno povećanje tjelesne težine najsigurniji su znakovi da vaša beba optimalno napreduje.

Kada beba nije isključivo dojena

Ako se izdajate jer paralelno hranite mliječnom formulom, vjerojatno također doživljavate fenomen „mekših grudi“. Oko trećeg mjeseca količina izdojenog mlijeka može iznenada lagano pasti. Kako biste održali proizvodnju mlijeka, možete dodati još nekoliko izdajanja u kratkom roku i lako ponovno zadovoljiti veću potražnju.

Mliječne formule

Neke su bebe u posljednjih nekoliko tjedana uhvatile više ili manje ustaljen ritam hranjenja. U trećem mjesecu to povremeno opet nestaje i obroci postaju češći – ili duži.

Možete nastaviti hraniti mliječnom formulom prema potrebi. Davanje druge tekućine kao što su čajevi ili voda za dodatnu hidrataciju nije potrebno.

Posjet pedijatru

U bebinom trećem mjesecu dolazi vrijeme za sistematski pregled kao redovita kontrola. Pedijatar će ponovno izmjeriti vašu bebu i provjeriti jesu li njezin razvoj i zdravstveno stanje primjereni dobi:

 • pregled organa, simetrije i motorike
 • pregled osjetilnih organa
 • pregled spolnih organa i kože
 • dokumentacija rasta
 • ispitivanje motoričkih funkcija i živčanog sustava.

Na ovom pregledu, Vaša bi beba trebala primiti cjepivo 6-u-1,te pneumokok koja se daju tijekom trećeg mjeseca bebe.

Savjet: ako je vaša beba jako nemirna tijekom pregleda, možete je mirno držati u naručju u mnogim liječničkim ordinacijama dok pedijatar provjerava reflekse ili pobliže pregledava oči i uši. Tjelesni kontakt i blizina smirit će Vašu bebu – i Vas.

Kako su mama i tata?

Neki očevi planiraju roditeljski dopust za prva tri mjeseca bebinog života, kada je partnerici i mami posebno potrebna velika podrška u postporođajnom razdoblju, a novorođenčetu intenzivna veza s tatom. Neki pak čuvaju ovo pravo za mamin raniji povratak na posao ili prije bebina kretanja u jaslice. Samo se vrlo malo majki vraća na posao nakon 6 mjeseci. Velika većina koristi priliku za punu godinu roditeljskog dopusta uz roditeljsku naknadu.

U ovom periodu, tate se često pitaju kako održati povezanost s bebom unatoč manje vremena provedenog zajedno:

 • Nosite svoju bebu! Navečer ili vikendom, samo nakratko u naručju ili za dulje šetnje u nosiljci ili marami – fizički kontakt pomaže da se oboje osjećate blisko.
 • Kupajte se ili tuširajte s bebom – kontakt koža na kožu znatno doprinosi stvaranju veze.
 • Preuzmite presvlačenje pelena čim dođete kući. Ako vaša partnerica ne doji, i hranjenje možete preuzeti Vi.

Mame su često već usklađene sa svojom bebom u trećem mjesecu. Do sada imaju dovoljno prakse u tumačenju različitih vrsta plača ili vrpoljenja i ponašanju u skladu s tim. Danonoćna pažnja zna biti prilično iscrpljujuća kada su tu i druga djeca, kao i kućanstvo i organizacija svakodnevnog obiteljskog života.

Iskoristite prilike za odmor. Tečajevi za bebe, poput masaže za bebe ili plivanja za bebe, obično su osmišljeni da opuste bebu. Poslijeporođajni treninzi bez bebe prava su mamina vježba i mala oaza u svakodnevnom životu. No, tu su i mnogi odlični tečajevi zajedno s djetetom, kao što su yoga s bebom, ples s bebom i slično. Pokušajte i vidite u čemu uživate.

Naši najbolji savjeti za bebin 3. mjesec

U međuvremenu su se svi članovi obitelji uklopili u nove uloge, a svakodnevica s bebom se ustalila. Evo naših savjeta kako bebin treći mjesec učiniti još ugodnijim:

 • Skupljajte različite stvari koje možete staviti u bebinu ruku: igračke, glatki i polirani komadi drva, mekane krpice ili mekane taktilne knjige odličan su izbor.
 • Pjevajte ili stvarajte glazbu uz neki instrument.
 • Krenite na svoja prva kratka putovanja kao obitelj.
 • Provjerite tečajeve za bebe u ponudi, poput masaže za bebe ili plivanja.
 • Počnite s vježbama nakon poroda!
 • Fotografirajte se s bebom i sakupite slike u poseban foto album.

Važna pitanja o bebinom 3. mjesecu

1. Što moja beba vidi u trećem mjesecu?

U 3. i 4. mjesecu razvija se binokularni vid. Vaša beba sada polako svladava sposobnost prostornog gledanja stoga može pogledom pratiti predmete koji su nešto udaljeniji u sobi. Vidna oštrina je još uvijek smanjena, ali se razvija brže u usporedbi s drugim sposobnostima novorođenčeta.

Vaša će beba i dalje preferirati svijetle boje i kontrastne uzorke, kao i lica ili bilo što što podsjeća na lica. Bebe to magično privlači i – osim poznatih glasova mame i tate – okrenut će se prije svega prema nasmiješenim licima.

2. Koliko su velike bebe u trećem mjesecu?

Bebe sada mogu biti dugačke između 56 i 60 centimetara i doći će do konfekcijske veličine 62 do 68. Svaka beba raste svojim tempom, pa su naravno moguća odstupanja prema gore ili prema dolje.

Sve u svemu, Vaša se beba sada osjeća manje krhko i maleno, a njezine ruke i noge vjerojatno su sada već lijepo popunjene. Obraščići su zaobljeni, a beba je teška između 4 i 7 kilograma.

3. Što beba može u trećem mjesecu?

Vaša 2-mjesečna beba sada će vjerojatno moći držati glavu kratko vrijeme, okretati se prema zvukovima i očima pratiti ljude po sobi. U ležećem položaju već se pokušava osloniti na laktove ili ruke; u ležećem položaju podiže noge i ruke i kreću se sve ciljanije.

U trećem i četvrtom mjesecu razvija se binokularni vid i beba će aktivno pokušavati uhvatiti predmete šakom. Sve što se može držati vodi se do usta i tamo se intenzivno istražuje.

Kada razgovarate sa svojim djetetom, ono će pokušati ponoviti dugotrajne zvukove i bit će posebno fascinirano visokim glasovima i intenzivnim ponavljanjem.

4. Kakav je učinak 12-tjednog skoka u razvoju?

Oko 12. tjedna, mnoge bebe:

 • su razdražljivije nego prije
 • su sklone anksioznosti prema strancima
 • se teško mogu spustiti bez suza
 • više ne spavaju same
 • budnije su i specifičnije reagiraju na zvukove i poznate glasove.

Osim toga, vrijeme spavanja i hranjenja se pomiče.

Podaci o autoru:

Sabrina Sailer volonterka je savjetnica za dojenje i educirana savjetnica za nošenje beba od 2010. godine. Radi kao reklamni copywriter i urednik, a također vodi i razne radionice koje se tiču kompatibilnosti obitelji i posla.
Tehnički savjeti i uređivanje: Birgit Laue, primalja i medicinska edukatorica, kvalificirana PR stručnjakinja, autorica

Postanite član HiPP BabyCluba!

Kao član, redovito ćete primati novosti na svoj e-mail!

 • važne informacije o trudnoći, porodu i razvoju djeteta
 • važni popisi za provjeru
 • poklon i još mnogo toga za Vas!

Učlanite se