Skip to main content

Kalendar razvoja

Bebin 9. mjesec

Kroz osam mjeseci druženja sa svojom bebom prošli ste tjedne pune uzbudljivih novih događaja. U 9. mjesecu Vaša beba usavršava svoje vještine puzanja i sjedenja, uživa u izletima i svaki dan otkriva nešto novo. Sada radije pomno istražuju očima i rukama umjesto ustima kao prije. Kako su novi okusi dobrodošli, bebe u ovoj dobi posebno uživaju u zajedničkim obiteljskim obrocima.

Razvoj Vaše bebe

U bebinom 9. mjesecu, ona je mali vihori koji obično s velikim uzbuđenjem pristupa novim, uzbudljivim igračkama. Igračke mogu biti gotovo sve- od odbačene kartonske kutije u koju stavljate mekane loptice do kocki za vježbanje motoričkih vještina kako bi Vaša beba mogla isprobavati različite faze pokreta.

U 9. mjesecu Vaša će beba:

 • s oduševljenjem spajati slogove i ponavljati ih
 • ojačati vještine puzanja, sjedenja i ustajanja
 • biti nepovjerljiva prema osobama koje ne poznaje
 • trebati malo manje sna nego prije

Tjelesne promjene Vaše bebe

Nježno, okruglo lice osmomjesečne bebe teško se može usporediti s licem novorođenčeta, slažete li se? Crte lica će se sve više izduživati, gubit će “obraščiće” koji su bebino lice činili okruglim. Do toga dolazi prvenstveno jer se dobivanje na težini usporava, a rast u duljinu se ravnomjerno nastavlja. Osim toga, Vaša beba postaje sve pokretnija.

Rast i razvoj Vaše bebe

Težina oko 8.200g do 8.900g; period sporijeg dobivanja na težini
Duljina oko 1,5 cm/mjesec; sada je beba duga oko 72-74 cm opseg glave je 43-48 cm
Zvukovi izgovara glasne dvosložne riječi i oduševljeno ih ponavlja različitom glasnoćom (“dada”, “lala”, itd.)
Motorika dodatno razvija “troprstni hvat” te tako uzima i drži manje predmete; drži igračke objema rukama; samostalno sjedi; puže na trbuhu, kotrlja se, klasično puže; okreće se s trbuha na leđa i obrnuto.

Zaključno, bebe bi u 9. mjesecu starosti trebale dobiti u prosjeku 300g i narasti u dužinu oko 1,5 cm. Kao i uvijek, moguća su odstupanja u oba smjera, jer svaka se beba različito razvija.

Emocionalne i motoričke promjene kod Vaše bebe

Svaka emocionalna i motorička promjena u zadnjoj trećini bebine prve godine usmjerena je prema njezinoj samostalnosti. Vaša beba želi biti uključena u sve aktivnosti Vaše obitelj. U ovoj dobi bebe još uvijek ne mogu pričati, hodati, niti imaju razvijenu finu motoriku potrebnu za korištenje pribora za jelo prilikom hranjenja ili da zgrabi male igračke od svojih braće i sestara.

Ova situacija može vrlo brzo postati izazovna ili frustrirajuća za Vašu bebu. Ostanite strpljivi, puni ljubavi i razumijevanja ako Vaša beba još uvijek ne uspijeva ovladati pokretima kako bi željela. Ljubav, utjeha i suosjećanje važna su emocionalna potpora koja je bebi u ovom period jako važna.

U isto vrijeme, Vaša beba nastavlja usavršavati svoje motoričke sposobnosti:

 • puzanje, okretanje i kotrljanje za samostalno kretanje kroz prostoriju,
 • neki se već podižu uz namještaj ili predmete kako bi ustali,
 • samostalno sjede ili sjede bez oslanjanja,
 • usavršavaju “troprstni hvat”.

Ruke i oči imaju sve veću ulogu u istraživanju novih predmeta, a sve je manja vjerojatnost da će igračke i drugi predmeti završiti izravno u ustima. Umjesto toga Vaša će beba proučavati nove stvari sa svih strana i pozorno ih istraživati rukama. Ovu razvojnu fazu možete poticati malim, korisnim predmetima koje joj svakodnevno ponudite. Na primjer, snop ključeva je fascinantan bebama ove dobi, kao i lonci, posudice i kutije za jaja, krpe te ostaci tkanine ili nekoliko šarenih kvačica.

Potaknite bebu kroz igru

Vaša beba će svaki dan željeti istražiti nešto novo. Ukoliko Vam vremenske prilike dopuštaju, istražite prirodu sa svojom bebom:

 • Dajte joj zanimljivo kamenje, neotrovno lišće ili komade kore drveta.
 • Pustite je da puže po travi, šljunku ili pijesku.
 • Zajedno otkrivajte životinje u kutku za domaće životinje ZOO vrta i osluškujte nove zvukove.

Vaša beba već sama može započeti igru skrivača. U svakom slučaju, ova igra nikada ne dosadi: sakrijte igračku (zvečku, lopticu, plišanu igračku) pod šarenu dekicu ili ispod kutije i pitajte bebu gdje bi mogla biti. Većina beba oduševljena je tom igrom, posebno kad mama i tata glume kako očajnički traže predmet.

Ovakve igre upoznaju Vašu bebu s okolinom, izoštravaju njezinu pažnju i potiču promišljanje o predmetima koji ju okružuju. Kombinirajte igru s ponavljanjem imena predmeta i njegovim specifičnostima: crvena lopta, zelena kutija, naborani papir, okrugla posuda i slično.

Ukratko: vaša beba povezuje riječi i njihova značenja kroz ponavljanje. Jednostavan ali razumljiv jezik stoga je važan za njezino usvajanje govora.

Ritam spavanja

U 9. mjesecu potreba za snom se polako smanjuje. U prosjeku Vašoj bebi treba 11 do 14 sati sna na dan s jednim do dva dnevna spavanja različitog trajanja. Neke bebe ipak trebaju duži odmor tijekom dana te pri svakom odmoru spavaju jedan do dva sata. Drugima je potreban puno manji odmor, te im je dovoljno 20 do 30 minuta da „napune baterije”.

Vjerojatno ste kao roditelj primijetili da je bebina potreba za snom znatno smanjena, posebno navečer. Teže je zaspati nego prije, noću je nemirnija ili se ujutro budi ranije nego inače.

Što možete učiniti:

 • Pratite stvarnu potrebu Vaše bebe za snom.
 • Odlučite koje vrijeme Vam je važnije, termin večernjeg spavanja ili vrijeme jutarnjeg buđenja te ih prilagodite kako najviše svima u obitelji odgovara. Možete malo odgoditi večernju rutinu spavanja ili ostanite dosljedni jutarnjem vremenu buđenja i ustajanja.
 • Isprobajte može li jedno dulje spavanje nakon ručka biti bolje za Vašu bebu umjesto nekoliko kraćih raspoređenih tijekom dana.

Ukratko: potrebno je oko 7 do 14 dana da se beba privikne na promjenu navike spavanja. Trebali biste reagirati ukoliko bebine potrebe za snom ometaju potrebe ostalih članova obitelji, na primjer, ukoliko imate starije školsko dijete ili ukoliko uvijek u isto vrijeme morate izbivati iz kuće.

Neke bebe već spavaju cijelu noć, no neke još uvijek trebaju Vašu blizinu i podršku kako bi prespavale noć. S čisto fiziološkog gledišta, bebe u dobi od 8 mjeseci više ne trebaju noćno hranjenje. Također i tijekom noći troše kalorije potrebne za razvoj primjeren svojoj dobi. Dojenje ili hranjenje bebe na bočicu može pomoći da dijete noću bude mirnije.

Prehrana bebe

U 9. mjesecu bebe su već uglavnom upoznate s nekim vrstama povrća i voća. Ukoliko nudite male komadiće hrane možda je Vaša beba već isprobala pokoji zalogaj kruha, peciva ili pereca. Prema općim preporukama, obroci od kruha i mlijeka mogu se uvesti u prehranu od 10. mjeseca nadalje.

Većina beba prilično dobro podnosi nove namirnice, osim možda kratkih faza s bolovima u trbuščiću ili problemima s otežanom stolicom. Međutim, neke bebe već odlično odbijaju određene namirnice. Radi sve veće motoričke i emocionalne zrelosti Vaša beba vrlo jasno pokazuje odbojnost:

 • okreće glavu ili više ne otvara usta,
 • radi grimase, čak i plače ili,
 • odguruje žlicu ili tanjur rukom.

Obratite pozornost na takve signale. Oni Vam olakšavaju odabir namirnica u dohrani i mogu biti pokazatelji koju namirnicu Vaša beba ne podnosi dobro.

Ukratko: bebe često instinktivno odbijaju namirnice za koje njihov probavni sustav ili oralna motorika nisu spremni.

Dojenje i mliječna formula

Bez obzira dojite li ili hranite bebu mliječnom formulom, neka obroci odgovaraju Vašim i bebinim potrebama.

Želite li smanjiti mliječne obroke no i dalje želite dobro napredovati pri uvođenju dohrane? Još uvijek niste sigurni trebate li zamijeniti večernji ili jutarnji obrok? Koji bi bio prikladniji?

To uglavnom ovisi koliko noćnih obroka Vaša beba još uvijek treba i koliko ih traži. Je li Vaša beba neutješna ukoliko odgodite obrok dojenja ili bočice? Tada obično ima smisla za sada ostaviti te obroke, jer to u pravilu znači više sna za mamu i bebu. Noćne obroke treba ukinuti tek kad je Vaša beba za to spremna. Intimna blizina tijekom noćnog podoja ili hranjenja bočicom mogu još neko vrijeme biti jako važni Vašoj bebi.

Međutim, tijekom dana, često je lakše odgoditi obrok dojenja ili bočice na način da ponudimo odgovarajući obrok dohrane.

Ukoliko ste već od bebinog 7. mjeseca zamijenili nekoliko mliječnih obroka obrocima dohrane, bebi će možda trebati duda kako bi zadovoljila potrebe za sisanjem. Neke bebe inzistiraju na sisanju posebno tijekom večernjeg dojenja ili uživaju u bočici kako bi se uspavale.

Dohrana

Što mislite o obiteljskom obroku ili većim komadićima hrane kao nadopuni uvođenju dohrane? Bebe u 9. mjesecu imaju različite potrebe kada je u pitanju tekstura namirnica. Neke bebe posebno vole finu teksturu pirea dok druge rado grickaju ono što se nalazi na maminom ili tatinom tanjuru.

Zubi još nisu potrebni za hranjenje, jer bebe mogu zgnječiti hranu svojim čvrstim desnima. Male fine komadiće mesa ili voća pomiču naprijed nazad u ustima. Vaša će beba na kraju izbaciti sve ostatke hrane koje nije mogla usitniti.

Posjet pedijatru

Sljedeći redovni sistematski pregled zakazan je tek na kraju 1. godine života Vaše bebe. Je li Vaša beba zdrava i dobro se razvija? Tada u ovom periodu nije potreban posjet pedijatru.

Budući da je prošlo dosta vremena od zadnjeg sistematskog pregleda, mnogi roditelji koriste ovu priliku za kratak posjet pedijatru tijekom kojeg se može provjeriti težina, duljina, rast i razvoj, te ukoliko je potrebno, razgovarati o statusu uvođenju dohrane.

Aktivnosti s Vašom bebom

U ovoj dobi su izlasci s bebom posebno zabavni. Pozorna i budna, Vaša će beba znatiželjno i radosno otkrivati sve što ju okružuje. Izleti u prirodu su posebno zanimljivi. Tada se Vaša beba može kretati u prirodi i istraživati različite teksture tla. Pješačiti možete s bebom u nosiljci ili marami. Ukoliko idete u posjet tematskim parkovima ili ZOO vrtovima, vrlo su korisna kišobran kolica.

Kišobran kolica vrlo su korisna ukoliko provodite cijeli dan na asfaltiranim cestama i pješačkim stazama. Torba za pelene i hrana za put mogu se spremiti u kolica. Ukoliko je Vaše dijete umorno i treba odspavati može odmoriti u kolicima te na taj način uživate u zajedničkom odmoru u kafiću ili restoranu.

Dnevni izleti mogu donekle poremetiti dnevni ritam. No ne brinite, većina beba to dobro podnosi. Tada bi jutarnje spavanje moglo uslijediti malo kasnije. Neke majke samo doje u mirnom okruženju, a neke bebe inzistiraju na svojem uobičajenom obroku dohrane i zahtijevaju svoj voljeni ručak. Rješenje za to obično možete pronaći kada ste vani:

 • klupe u parkovima, kafići ili posebni prostori za dojenje dobra su mjesta za uzeti kratku pauzu za dojenje/hranjenje bočicom ili gotovi obrok kašice
 • kafići na otvorenom/klupe u trgovačkim centrima dobri su za duže odmore s bebom u naručju
 • ponesite deku za piknik kako bi se odmorili tijekom planinarenja
 • kratka vožnja automobilom ili šetnja parkom u kolicima/nosiljci omogućuju drijemanje

Prvi dulji izlasci često zahtijevaju malo privikavanja za sve članove obitelji. Osigurajte si vrijeme i priliku da budete spontani i po potrebi napravili dužu pauzu za spavanje ili maženje ako je potrebno.

Osim prikladnih izletišta s bebom razmislite i o turama koje Vas osobno interesiraju. Muzeje, umjetničke izložbe ili lagane šetnje starim gradovima također je lako obići s djetetom.

Kako su mama i tata?

Nema skrivanja! Od sada će Vaša beba pokušati puzati za Vama čak i ako nakratko nestanete iz njenog vidnog polja. Ovo je jako slatko promatrati, ali je i izazovno. Čak i brz odlazak u kupaonicu sada znači da imate gledatelja. Vrlo malo beba u ovoj dobi voli zatvorena vrata.

Sve veća mobilnost djeteta za Vas znači i dodatan izazov, jer će Vaše maleno tu i tamo posrnuti i pasti. Lakše ozljede se teško mogu izbjeći, pa ćete i Vi kao roditelj češće morati tješiti svoju bebu. Takve male nezgode uznemiruju i mamu i tatu posebno ako se radi o prvom djetetu. Uostalom želite zaštititi svoje dijete od opasnosti! Na početku to je pravi izazov. Međutim, s praksom, u tim ćete se trenucima lakše snalaziti. Uskoro ćete biti puno iskusniji u tješenju kako bi Vaša beba mogla samouvjereno krenuti u slijedeću avanturu.

Naši najbolji savjeti za bebin 9. mjesec

Bebin 9. mjesec je vrlo uzbudljiv, možemo Vam pomoći nekim našim savjetima:

 • obavezno fotografirajte i snimajte Vašu bebu u pokretu
 • zajedno otkrivajte zvukove životinja i listajte slikovnice s životinjskim motivima
 • odlazite na izlete
 • osigurajte mjesto za puzanje u dnevnom boravku
 • pripremite jednu kuhinjsku ladicu u kojoj će biti kućni predmeti s kojima se dijete smije igrati
 • planirajte pripremu malih međuobroka krute hrane

Važna pitanja o bebinom 9. mjesecu

1. Kako mogu zaokupiti svoju bebu 9. mjesecu?

Gotovo sve bebe u dobi od 8 mjeseci vole bacati stvari i njima međusobno udarati. Do sada je Vaša beba naučila svjesno hvatati predmete i koristiti ih. Popularne su i igre pjevanja i puzanja. Vaša beba biti će neko vrijeme oduševljena i pjesmicama prikladnim za „jahanje na koljenu” i igrama s lutkicama za prste.

Kako biste nakratko bili sami, ponudite bebi dovoljno mjesta za klasično puzanje i valjanje. U tu svrhu prikladne su različite površine koje su bebama posebno izazovne za puzanje.

2. Koliko su velike bebe u 9. mjesecu?

Bebe u svojem 9. mjeseci dosegnu dužinu od oko 74 cm i teže između 8200 g i 8900 g. Sve u svemu, u zadnjem tromjesečju prve godine dobivaju samo 300g mjesečno i narastu oko 1,5 cm. Opseg glave sada iznosi između 42 cm i 48 cm.

Bebi od punih 8. mjeseci obično dobro odgovara veličina 74. Nekima je još dobra veličina 68/74, dok drugi već koriste veličinu 80.

3. Koliko je sna potrebno bebi u 9. mjesecu?

U 9. mjesecu bebi je potrebno oko 11 do 14 sati sna na dan, s kraćim dnevnim drijemanjima i dužim periodom spavanja tijekom noći. Vrijeme jutarnjeg buđenja i trajanje dnevnih spavanja često je određeno dužinom noćnog spavanja i vremenom kada navečer dijete odlazi na spavanje.

U pravilu, u ovom periodu, bebe još uvijek trebaju noćni obrok i blizinu roditelja kroz noć. Spavanje cijelu noć s više od šest sati sna obično dolazi kasnije. Međutim, neke bebe su već svladale ovaj važan korak u razvoju.

4. Kada bi moja beba trebala naučiti hodati?

U prosjeku, većina beba puže do njihovog 9. mjeseca, a neke se već podižu uz namještaj ili ustaju uz mamine ili tatine noge. Pri daljnjem motoričkom razvoju neke bebe tek u 9. mjesecu zauzimaju optimalan položaj za puzanje ili se kreću klizanjem ili kotrljanjem kroz prostor.

Stoga, sukladno tome, daljnji razvojni koraci do samostalnog hodanja različiti su. Bebe s posebno dobrim motoričkim sposobnostima moći će se kretati uz namještaj ili zid u slijedećih mjesec do dva. Međutim, samostalno hodanje bez pomoći obično počinje tek oko prvog rođendana.

Saznajte više o motoričkom razvoju Vaše bebe.

Postanite član HiPP BabyCluba!

Kao član, redovito ćete primati novosti na svoj e-mail!

 • važne informacije o trudnoći, porodu i razvoju djeteta
 • važni popisi za provjeru
 • poklon i još mnogo toga za Vas!

Učlanite se