Skip to main content

Kalendar razvoja

Djetetov 16. mjesec

Mala djeca u dobi od 15 mjeseci polako počinju shvaćati osjećaje svojih roditelja. Ako ste zauzeti s nečim važnim, dijete Vas može pričekati te na taj način otkriti uzbudljive trenutke igranja nasamo. Sve veća neovisnost tijekom dana čini Vašeg mališana posebno privrženim noću. S 15 mjeseci mnoga djeca intenzivno traže blizinu mame i tate.

Razvoj Vašeg djeteta

Još malo i Vaš mališan je s Vama godinu i pol! U dobi od 15 mjeseci Vaše dijete svaki dan doživljava nove avanture – do sada je stajanje i hodanje postalo bolje. Hvatanje, donošenje ili nošenje različitih stvari posebno je zabavno za Vašeg mališana. Baš kao što sada neki mališani vole graditi kule, crtati svoja prva umjetnička djela bojicama ili možda čak izgovoriti svoje prve rečenice od dvije riječi koje mama i tata mogu dešifrirati.

Neki su mališani još uvijek na početku razvoja ovih jezičnih i motoričkih vještina, dok se za druge čini kao da su već odavno profesionalci. Svako se dijete razvija vlastitim tempom. Dakle, ako Vaše dijete još nije naučilo razvojne korake opisane ovdje ili ih je tek nedavno naučilo, to je potpuno u redu.

Tjelesne promjene kod Vašeg djeteta

Još uvijek se čini da je glava malo prevelika u odnosu na gornji dio tijela i udove, ali umiljate, okrugle crte lica sve se više ističu. Ako pogledate fotografije od oko 10. bebinog mjeseca, promjene su nedvojbene.

Rast i razvoj djeteta

Težina oko 9.8 kg do 10,5 kg
Visina oko 74 – 85 cm opseg glave oko 44 – 50 cm
Govor aktivni vokabular do oko 50 riječi pasivni vokabular znatno je opširniji
Motorika skok s obje noge u isto vrijeme penjanje stepenicama penjanje na stolac ili ljestve bacanje lopte

U pravilu odgovara im odjeće veličine 86, a ponekad i veličina 86/92 , a malom broju djece i 92. Rast u visinu i povećanje tjelesne težine nastavljaju napredovati nešto sporije nego u prvoj godini života.

Emocionalne i motoričke promjene kod Vašeg djeteta

Rječnik raste, a s njim i sposobnost Vašeg djeteta da koristi glagole i pridjeve uz riječi poput "lopta", "pas" ili "jabuka". Oko 16. mjeseca dijete počinje imenovati svoje i tuđe osjećaje. U početku, kada promatrate radnju, takozvani zrcalni neuroni u mozgu Vašeg djeteta pokreću iste osjećaje koji bi se pojavili da je ono samo izvršilo radnju. Znanstvenici ovaj fenomen nazivaju i "emocionalnom zarazom". Sposobnost verbalnog imenovanja emocija javlja se tek u dobi od 2 do 3 godine.

Sposobnost prepoznavanja osjećaja nastavit će se postepeno razvijati tijekom sljedećih mjeseci, a ovisiti će o osobnosti Vašeg djeteta.

Ukratko: ponašanje bliskih skrbnika također je ključno u razvoju empatije i brige. U skladu s tim, Vaš će mališan oponašati ono što susreće u svojoj okolini. Spuštanje u razinu očiju, grljenje, utjeha ili zrcaljenje osjećaja važne su empatijske strategije koje mogu iskusiti izravno kroz vlastito iskustvo i Vašu brigu punu ljubavi.

Tijekom proteklih nekoliko mjeseci Vaše je dijete vjerojatno uživalo u pražnjenju i ponovnom punjenju kutija i ladica. U dobi od 15 mjeseci, mala djeca često počinju slagati stvari koje su pospremljene. Kockice za slaganje postaju sve zanimljivije. Na taj način vježbaju osjećaj za prostor i motoričke sposobnosti kada se visoko složene kockice njišu i samo što nisu pale.

Vaše dijete također uporno trenira svoj osjećaj za ravnotežu kada želi održavati ravnotežu hodajući preko rubnika ili nestabilnog kamenja. Penjanje uz stepenice, pa čak i penjanje na dječju stolicu zadaci su koje mališani u dobi od 15 mjeseci prakticiraju često i ustrajno. Obratite posebnu pozornost na sigurno okruženje sada, pogotovo ako kod kuće imate dijete koje se voli penjati!

Potaknite dijete kroz igru

Tijekom ove faze svom mališanu ponudite različite stvari za slaganje:

 • kockice za slaganje različitih veličina
 • manje jastučiće ili čvrste plišane igračke
 • male kartonske kutije ili kutije za sortiranje
 • plastične posude sa i bez poklopca

Većinu slikovnica za djecu od jedne do dvije godine Vaš mališan može sam listati zbog debelih kartonskih stranica. Zajedno s djetetom pročitajte njegovu omiljenu knjigu! Vaše će dijete uživati u imenovanju pojedinačnih likova ili boja na stranicama i možda će Vam čak ispričati dužu priču o njima.

Ne brinite ako ne razumijete sve. S otprilike 18 mjeseci Vaše će dijete svakim danom proširivati svoj vokabular i slagati prve rečenice od dvije riječi. Do tada su priče i pripovijetke često mješavina djelomično razumljivih, skraćenih i slobodno izmišljenih riječi.

Sljedeći put kad krenete u šetnju, pokušajte nešto novo: hodajte dugim, ogromnim koracima, na vrhovima prstiju ili hodajte unatrag nekoliko metara. Pozovite svoje dijete da učini isto. Različiti oblici hodanja nisu samo zabavni, već i izazov za osjećaj ravnoteže i koordinacije.

Prehrana djeteta

Cjelokupni organizam Vašeg mališana u drugoj godini života osmišljen je za kretanje. To se primjećuje i pri jelu, jer u dobi od 15 mjeseci mališanima je često teško mirno sjediti. Nakon što je njihova početna glad zadovoljena, žele ustati i ponovno se igrati. Ugodan doručak stoga je malo kraći. Neka Vaš maleni vihor ustane i ode se igrati kako biste sami završili doručak.

Ponekad imate dojam da Vaše dijete slabo jede ili barem jede premalo. U prosjeku, kalorijske potrebe 15-mjesečnog djeteta su oko 1100 kcal, što se brzo dostigne kroz pet obroka dnevno. Brojanje kalorija stoga općenito nije potrebno. Važnije je da Vaše dijete uživa u jelu i da se razvija u skladu sa svojom dobi.

Potrebu za tekućinom djelomično će zadovoljiti sami obroci, primjerice ako ponudite sočno voće ili ukusnu juhu. Voda je također savršeno sredstvo za gašenje žeđi, kao i nezaslađeni čajevi. Ponudite djetetu napitak u čaši ili šalici uz svaki obrok – utažit će žeđ prema potrebi.

Ako djetetu niću zubići ili ima infekciju, možda će jesti nešto slabije nego prije. U ovom slučaju poznata jela koja se lako žvaču, najbolji su izbor. Upoznajte dijete sa novim namirnicama kada ponovno bude u formi!

Dojenje i mliječna formula

Ako imate osjećaj da dijete jede manje krute hrane, redoviti obroci dojenja i dalje će zadovoljiti njegove energetske potrebe. Slična je situacija i s malom djecom koja još uvijek imaju jedan ili dva mliječna obroka.

Za oba slučaja vrijedi sljedeće: naravno, zajednički obrok za obiteljskim stolom ne smije izostati. Ponudite uravnotežene obroke. Što i koliko će dijete pojesti na njemu je da odluči. Optimalnu opskrbu hranjivim tvarima pokriva raznolika i uravnotežena obiteljska prehrana.

Mijenjanje pelena djeci koja pužu i hodaju

U dobi od 15 mjeseci, mala djeca vole sve što se događa dok stoje ili sjede. Dok je ležanje i mirovanje manje popularno. To roditeljima predstavlja određeni izazov pri mijenjanju pelena.

Vjerojatno ste već počeli presvlačiti dijete dok stoji. Nakon malo vježbe, ovo funkcionira iznenađujuće dobro, sve dok treba riješiti samo „malu nuždu“. Pelene-gaćice mogu biti dobra alternativa ako je Vaš mališan jako nestrpljiv pri mijenjanju pelena: brže se oblače i dobro pristaju čak i bez bodija, što ljeti može biti posebno praktično.

U 16. mjesecu može se dogoditi da noćna pelena ponekad ostane suha. To se često događa kada dijete ima prva dulja razdoblja dubokog sna od četiri do šest sati.

U ovoj dobi neka mala djeca također jasno pokazuju kada trebaju ići na zahod tako što jasno naprave grimasu ili čučnu iz stajećeg položaja. Ponekad se mala djeca tijekom tog razdoblja namjerno skrivaju kako bi neprimijećena obavila “veliku nuždu”.

Vježbanje odlaska na WC

Trebate li sada krenuti s navikavanjem na toalet ili kahlicu? Ukratko: samo ako dijete pokazuje jasan interes za wc i ima toliko dobre motoričke sposobnosti da se većim dijelom može sam skinuti i obući.

U prosjeku, malu djecu počinje zanimati sve što ima veze s odlaskom na wc ili kahlicu najranije u dobi od 18 do 24 mjeseca. Sam proces tada traje dugo. Mala djeca obično su 100% uvježbana za samostalno korištenje wc-a između svoje četvrte i pete godine. Do tada će naučiti sve što im je potrebno za samostalno korištenje toaleta:

 1. na vrijeme primijetit pun mjehur ili crijeva,
 2. prekinut će uzbudljivo igranje ili jasno dati do znanja odrasloj osobi da treba ići na WC,
 3. otići na WC,
 4. skinuti odjeću, uključujući gumbe i patentne zatvarače,
 5. sami se obrisati i ponovno obući.

Ovi su koraci složeni i obično još uvijek preopsežni za 16-mjesečnu djecu. No, ako dijete jasno pokaže da više ne želi nositi pelenu, potrebna mu je Vaša podrška kako biste zajedno svladali sve korake.

Mala djeca sa starijom braćom i sestrama i djeca koja pohađaju vrtić često ranije krenu sa odvikavanjem od pelena.

Ukratko: istraživanje je pokazalo da se mala djeca ne nauče puno ranije na kahlicu ako se s privikavanjem na kahlicu počne već u drugoj godini. Emocionalna i motorička zrelost presudne su za potrebne korake. Uzori su jednako relevantni za povećani interes kao i praktična pomagala, na primjer odjeća koja se lako oblači i skida, WC sjedalice prikladne za malu djecu ili kahlice koje su lako dostupne.

Posjet pedijatru

Sljedeći pregled kod pedijatra je u 18. mjesecu. Do tada imate još vremena, tako da ćete vjerojatno trebati posjetiti pedijatra samo ako dijete ima bilo kakve infekcije ili slično.

Zabrinuti ste da razvoj djeteta nije primjeren dobi? Dogovorite dodatni termin kod svog pedijatra i porazgovarajte o svojim nedoumicama.

Zašto je dosada ponekad dobra?

U prvoj godini života djetetove potrebe su egzistencijalne: glad, žeđ, želja za blizinom i toplinom doslovno su neophodni za preživljavanje. Pristup djetetu usmjeren na potrebe osigurava da se te potrebe zadovolje što je brže moguće.

To se polako mijenja u drugoj godini života. S 15 mjeseci dijete već može malo pričekati dok mu pripremate hranu. Slična je situacija i s njegovom potrebom za igrom i pažnjom - kratki trenuci čekanja sasvim su u redu. Ponekad ovo vrijeme čekanja i dosada potaknu fascinantne ideje za igre. Tada biste mogli otkriti kako Vaš mali istraživač gubi pojam o vremenu, potpuno zadubljen u svoju igru. Dosada može potaknuti dijete da igra nove igre, istražuje i da isprobava nove stvari.

Ukratko: slobodna igra važna je za razvoj osobnosti male djece. Potiče djecu da razvijaju vlastite ideje za igre bez intervencije. To općenito pozitivno utječe na društveno ponašanje i suočavanje s nepoznatim situacijama.

Možete stvoriti najbolje uvjete za svoje dijete ako:

 • prisutni ste, ali ne nudite odmah igre ili aktivnosti,
 • ostavite djetetu na dohvat ruke prikladne igračke i svakodnevne predmete,
 • promatrate ga, ali bez intervencija.

Kako su mama i tata?

Vaše dijete govori, puže okolo brzinom munje i smije se iz sveg srca kada se šalite s njim. Uglavnom dobro funkcionirala i organizacija rada, vrtića i slobodnog vremena s djetetom. Dobar je osjećaj, zar ne? Taj veliki osjećaj sreće nadmašuje manje dobre dane i noći i nosi vas kroz svakodnevicu.

U svakom slučaju, većina djece u ovoj dobi su malene loptice, raspoložene za zabavu i znatiželjno istražuju svijet oko sebe. Zajedno gradite tornjeve i ponovno ih rušite, listate slikovnice ili stavljate rublje u perilicu – zajednička druženja su jako zabavna i uvijek izmame osmijeh. Ako ste se u prvim djetetovim mjesecima morali boriti s teškim noćima ili grčevima, do 16. mjeseca sve će to biti gotovo zaboravljeno.

Tate kojima su nedostajale ideje za igru s malom djecom sada su posebno traženi. Jednom kad se naprave prvi koraci, možete se zajedno igrati, maziti i vježbati svoja prva bacanja loptice.

Naši najbolji savjeti za djetetov 16. mjesec

Život s malim djetetom je uzbudljiv! Uz naše savjete, djetetov 16. mjesec bit će posebno uzbudljiv:

 • Igrajte se skrivača i fotografirajte zabavna skrovišta svog djeteta.
 • Planirajte svakodnevne izlete u prirodu.
 • Sa svojim malim djetetom gradite špilje i dvorce od jastuka u dnevnoj sobi.
 • S vremena na vrijeme organizirajte piknik na podu.
 • Budite strpljivi s izbirljivom djecom– i s vremena na vrijeme ponudite nova jela.

Važna pitanja o djetetovom 16. mjesecu

Kako mogu zaokupiti svoje dijete u 16. mjesecu?

Mala djeca vole igre kretanja i pjevanja. Pjesmice, jednostavne melodije i ritmovi za pljeskanje stoga su idealne aktivnosti za zajedničku igru.

Sljedeće igre i predmeti su također prikladni za Vaše malo dijete:

 • igre umetanja u kojima se oblici umeću u zadane oblike,
 • kocke za slaganje,
 • jednostavni glazbeni instrumenti, lonci, drvene žlice ili slično,
 • ladice i kutije sa svakodnevnim stvarima koje se mogu izvaditi i vratiti nazad u ladicu ili kutiju,
 • prirodni materijali poput pijeska, štapića, kamenja, lišća itd.

Vaše će dijete s vremenom razviti vlastite ideje za igru kroz kratka razdoblja dok je samo i tako ima priliku otkriti nove vještine i sklonosti kada se igra samo.

Kada se dijete nauči ići na kahlicu ili WC?

U prosjeku mala djeca su samostalna u odlasku na wc u dobi od oko četiri godine, a noću u dobi od oko pet do šest godina. Potrebne vještine, kao što su skidanje i oblačenje odjeće, spremnost na prekid igre i jezične vještine za izražavanjem potreba, uglavnom su prisutne u ovom trenutku.

Rani početak učenja odlaska na kahlicu ne daje značajno raniji rezultat, zbog čega se ne preporučuje. Ima više smisla čekati jasne signale od djeteta i osloniti se na dobre uvjete:

 • Uzori poput mame, tate ili braće i sestara pokazuju kako se to radi (otključana vrata WC-a).
 • Dostupna je kahlica ili WC školjka.
 • Osigurana je odjeća koja se lako skida i oblači.

Malo je djece koja već u 16. mjesecu imaju poseban interes za korištenjem toaleta. To su često djeca koja imaju primjeren uzor kroz braću i sestre ili pohađaju vrtić.

Koje manire za stolom treba savladati 15-mjesečno dijete?

Većina mališana već u dobi od 15 mjeseci zna koristiti žlicu, a neka koriste i vilicu. Međutim, jedenje rukama ostaje pouzdaniji i brži način kada je dijete gladno. To znači da Vaš mališan može jesti svim svojim osjetilima i uživati u hrani u potpunosti.

Vjerojatno će napraviti nered i ponekad bi žlica mogla zalutati. To je potpuno normalno u ovoj dobi i s vremenom će prestati. Ispod dječje stolice stavite mali perivi tepih.

Važno je imati uzore za obiteljskim stolom koji pokazuju kako se služi priborom za jelo, pićem i hranom. Mala djeca intenzivno uče kroz promatranje i oponašanje stoga im je potrebna prilika da aktivno sudjeluju u obiteljskim obrocima.

Čak i ako Vaš mališan još ne može pravilno jesti s priborom za jelo, on ili ona će i dalje inzistirati na tome da ima vlastiti pribor ako ga svi ostali za stolom imaju.

Većina male djece u ovoj dobi ne može dugo sjediti. Poriv za trčanjem, penjanjem ili ponovnim istraživanjem što je prije moguće je prevelik. U ovoj dobi obroci mogu biti malo nemirniji jer Vaš mališan uvijek želi ustati.

Sami odlučite za svoju obitelj kako se želite nositi s ovim: kada su obroci gotovi? Koliko je kretanja i igre prihvatljivo za stolom?

Kada će moje 15-mjesečno dijete spavati cijelu noć?

Većina djece ove dobi spava isprekidano i još uvijek im je potrebna pomoć mame i tate kako bi ponovno zaspali. Obično je dovoljno nekoliko interakcija, poput draganja, dodavanja dude ili kratkih riječi ljubavi. Ponekad dijete treba podojiti ili dati mu bočicu. Neka mala djeca zaspu samo uz bliski fizički kontakt. Bez daljnje podrške, malo mališana spava do šest sati u ovoj dobi.

Spava li Vaš mališan u svojoj sobi? U dobi od 15 mjeseci često se događa da djeca traže blizinu i sigurnost maminog i tatinog zagrljaja, osobito noću, pa se stoga češće nego prije presele u roditeljski krevet.

Koliko bi trebalo biti teško moje dijete?

Težina zdravih mališana može varirati između 7,8 i 12,5 kilograma (djevojčice) odnosno 8,5 i 12,9 kilograma (dječaci). U prosjeku, mala djeca sa 16 mjeseci imaju između 9,8 i 10,5 kilograma.

Ako dijete ima značajno veću ili manju težinu, savjetujemo da se posavjetujete s pedijatrom.

Što dijete mora znati raditi s 15 mjeseci?

Do dobi od 15 mjeseci većina male djece već može:

 • hodati sigurno (držeći se za ruku),
 • okrenuti se dok hoda bez pada,
 • složiti kulu od kockica koja se neće srušiti,
 • popeti se po stepenicama uz vašu pomoć,
 • izgovoriti oko 50 riječi i ponoviti jednostavne melodije,
 • naslikati svoja prva umjetnička djela.

Mala djeca ove dobi mogu činiti gotovo sve jednostavne radnje, poput stavljanja hrane u usta, a da im ništa ne ispadne, piti iz šalice i staviti kapu.