Skip to main content

Kalendar razvoja

Bebin 10. mjesec

Bebin 10. mjesec intenzivno je razdoblje otkrivanja. Bebe još uvijek vježbaju “pincentni hvat”, možda čak izgovaraju prve glasove koji zvuče kao konkretne riječi ili čine prve slobodne korake bez pomoći. Vaša beba raste! Polako, ništa što je nadohvat bebinih ruku neće biti sigurno. Fascinira ih gotovo sve, od dekoracija na stolu, do onoga što se nalazi u maminom i tatinom tanjuru.

Razvoj Vaše bebe

Vaša beba odjednom izgleda jako velika, zar ne? Taj dojam se pojačava kad se već vrlo vješto podiže uz predmete ili kada se usudi napraviti prve korake držeći se za namještaj. Sada je svaki dan avantura, jer će se Vaša beba uskoro sve više udaljavati od poznatih ljudi i samostalno krenuti otkrivati svijet oko sebe.

U 10. mjesecu Vaša će beba:

 • možda već izgovarati prve riječi,
 • vježbati novi način hvatanja,
 • dobro se zabaviti igrajući se u vodi.

Na početku bebinog 10. mjeseca potrebno je zakazati sistematski pregled za 12. mjesec kod pedijatra kada će svi važni parametri biti zabilježeni uz najavu slijedećeg redovnog cijepljenja koje bi trebalo biti sa navršenih godinu dana starosti djeteta.

Tjelesne promjene Vaše bebe

Bebino lice i oblik tijela mijenjaju se u ovoj dobi. Tijelo se izdužuje, a bebino okruglo lice polako postaje lice malog djeteta.

Rast i razvoj Vaše bebe

Težina oko 8 500 g do 9 200 g; što odgovara rastu od oko 300 g mjesečno
Duljina oko 72 cm do 79 cm opseg glave oko 43 cm do 49 cm
Glasovi izgovara prve prepoznatljive riječi (“mama”, “tata”, “ne”, itd.); produbljuje razumijevanje jezika
Motorika vježbanje “pincentnog hvata”: držanje predmeta između palca i kažiprsta; puzanje, kotrljanje, samostalno sjedenje bez oslonca; moguće pridizanje uz predmete, te eventualno hodanje uz namještaj.

Većina beba do svog 10. mjeseca starosti nosi odjeću veličine 80, no nekima i odgovara dvojna veličina 74/80. 

Emocionalne i motoričke promjene kod Vaše bebe

Gotovo sve bebe u ovom razdoblju kreću s grubom motorikom:

 • puzanje po trbuhu
 • klasično puzanje
 • povlačenje trupa prema gore
 • samostalno sjedenje bez potpore

Bebe koje će rano prohodati, sada su već relativno stabilne hodajući po sobi uz namještaj ili uz pomoć mame, tate ili bake i djeda. Neke bebe čak uspijevaju napraviti prve samostalne korake bez držanja!

Ukratko: kao i kod samostalnog sjedenja, učenje hodanja je nešto što svako dijete svlada vlastitim tempom. Osigurajte sebi i svojoj bebi vrijeme koje Vam je potrebno.

U 10. mjesecu Vaše bebe, zadivljeno ćete promatrati kako pokušava dohvatiti komadić prašine ili sitne mrvice. Lišće, sitni kamenčići ili kukci postaju meta prilikom vježbanja hvatanja dok su vani. Na ovaj način Vaša beba ne samo da trenira svoje sposobnosti hvatanja malih objekata, već istovremeno iznimno puno uči o okolini koja ga okružuje, kao što su mekane vlati trave, škripanje pijeska, prašinu koju je teško uhvatiti, pahulje koje se rastapaju ili sjemenke maslačka koje kada ih se dotakne lete naokolo u svim smjerovima. Kao dio fine motorike, Vaša beba intenzivno radi na učenju “pincetnog hvata”. To znači da pokušava uhvatiti predmete vrhovima prstiju palca i kažiprsta kako bi uskoro mogla pojedinačno koristiti svoje prstiće.

Kod svih ovih intenzivnih treninga kretanja, kognitivni i emocionalni razvoj nisu na prvom mjestu. Ali to ne znači da se u mozgu Vašeg mališana puno toga ne događa. Upravo suprotno! Puzanje, održavanje ravnoteže dok stoji i intenzivni senzorski poticaji zahtijevaju vrhunsku moždanu aktivnost Vaše bebe. U ovom mjesecu, Vaša beba će s čuđenjem reagirati na sve novo i nepoznato te se pritom sve više i više udaljavati od Vas kako bi otkrila još više novih stvari.

To joj polazi za rukom jer je u proteklih nekoliko mjeseci naučila: mama i tata su uvijek uz mene, oni su sigurno utočište nakon svakog puzanja i istraživanja. Ovo povjerenje i sigurnost sada su najvažniji temelj da se Vaša beba sve više hrabro udalji od Vas. Nakon svakog kruga novog istraživanja, beba će Vam se rado vraćati na grljenje i maženje. Ovi prekrasni trenutci potvrđuju koliko je ta povezanost važna za Vašu bebu.

Cipelice za bebe

Čak i ako Vaša beba svladava prve korake, još nije vrijeme za čvrste cipelice. Deblje čarapice s gumenim donjim dijelom, mekane papučice, a posebno bosonogo hodanje bolje su rješenje za potporu bebama u tijeku prohodavanja.

Ukratko: stopala su važan alat za vježbanje ravnoteže. Vaša beba vježba sjediti na različitim površinama, kao što su tepih, pločice, laminat ili beton- po mogućnosti s bosim nogama ili u čarapama. To znači da se puno važnih senzorskih informacija istovremeno prenosi u mozak, što Vašoj bebi olakšava učenje stajanja i hodanja.

Potaknite bebu kroz igru

Kadica s malo vode, nekoliko posudica i beba: igre u vodi su savršene za bebu u 10. mjesecu. Sjedeći u vodi, beba će oduševljeno prelijevati vodu iz jedne šalice u drugu. Pritom će vježbati koordinaciju pokreta oko-ruka i osjećaj kada su posudice “pune”.

Ako je upravo ljetni period, zabavu premjestite van, u prostor zaštićen od sunca. Mekane loptice i spužvice posebno su prikladne za nježnu „vodenu borbu“ pogotovo ako se stariji braća i sestre žele pridružiti prskanju.

Ukratko: želja za punjenjem i pražnjenjem posudica vodom važan je korak u razvoju Vaše bebe. Stoga će uvijek prevrnuti šalice, isprazniti tanjure i raspremiti ladice te pritom se jako dobro zabavljati. Dajte joj vremena i prostora za takvu igru koliko god želi, naravno tamo gdje to smije raditi.

Je li vrijeme za predah? Ako Vaš mali „vihor“ trenutno traži predah od akcije, zajedno prelistajte slikovnice i didaktičke knjige. Možete potaknuti njegovo razumijevanje jezika imenovanjem pojedinih stvari, njihovih oblika i boja ili se samo zajedno smijte smiješnim rimama i slikama. Oboje će Vam sigurno donijeti puno radosti.

Priprema za jaslice

Puno majki ponovno počinje raditi nakon prvog rođendana svog mališana. Ako i vi uskoro počinjete raditi, neke stvari morate unaprijed odraditi. Za mjesto u jaslicama, prijava je obično potrebna mjesecima prije početka nove pedagoške godine. Ako imate sreću da Vaš partner koristi roditeljski dopust ili o Vašoj bebi brinu baka i djed, potrebno je manje formalnosti.

Privikavanje na jaslice traje određeno vrijeme, pa neki roditelji počnu razmišljati o organizaciji već u bebinom 10. mjesecu, prije početka čuvanja djeteta nakon njegovog prvog rođendana.

Ukratko: Vaša beba će se rado uključiti u novu okolinu i priviknuti na drugu djecu ukoliko je izgradila pouzdanu vezu s odgojiteljicom ili dadiljom. Posavjetujte se sa stručnjacima u jaslicama o tome kako možete pripremiti sebe i svoju bebu za nadolazeće razdoblje privikavanja.

Osim toga, postoje i vrlo praktične stvari koje možete nabaviti:

 • mali ruksak ili torba za rezervnu odjeću i ostale potrepštine,
 • prikladna odjeća, kao što je oprema za kišu, papučice/čarapice s gumenim donjim dijelom, rezervna odjeća, itd.,
 • omiljena tješilica.

Prehrana bebe

Prošlo je četiri do šest mjeseci od uvođenja dohrane. Od prve žličice kašice i prvog komadića krute hrane. Vaša beba sada vjerojatno uživa u cjelovitim obrocima tijekom dana. Bebe svoj potrebu za sisanjem zadovoljavaju dojenjem, bočicom ili dudom.

Dojenje i mliječna formula

Za većinu beba, važnost dojenja ili mliječne formule smanjuje se s vremenom, no i dalje vrijedi isto pravilo: dojite ili hranite mliječnom formulom po potrebi ako to Vama i Vašoj bebi odgovara. Većina beba ove dobi u pravilu uživa jesti za stolom tijekom obroka, a takve su i prehrambene smjernice za tu dob. Uostalom, dohrana je uzbudljiva a svakodnevica puna novih otkrića za koja je potrebno dovoljno energije!

Ovo se mijenja samo kad bebama niču zubići, imaju neku infekciju ili je dan bio posebno uzbudljiv. Tada se vole povući u sigurnost dojenja ili piti na bočicu u mirnoj atmosferi. Kako biste osigurali Vašoj bebi dovoljnu količinu mlijeka i kalcija, trebalo bi prehranom unijeti 400-500 ml mlijeka. Ova količina obično se raspoređuje na jedno do dva obroka dojenja ili bočicu mliječne formule (200-250 ml) ujutro i obrok mliječno žitne kašice (200-250 ml) navečer.

Mame uživaju u ovom posebnom periodu sa svojom bebom te posebno vole te trenutke maženja. U isto vrijeme, dojenje ili hranjenje na bočicu s bebama starim punih 40 tjedana može postati akrobatska vještina ukoliko Vaše dijete pokušava ustati u isto vrijeme, puže Vam u krilu ili radosno sjeda. Majke koje doje obično ovo ponašanje nazivaju duhovitim izrazom „joga dojenja“.

Savjet: dopustite da Vas fotografiraju! Ove snimke su smiješni i prekrasni trenuci odrastanja Vaše bebe. Vi i Vaša beba kasnije ćete se moći zajedno od srca tome nasmijati.

Dohrana

Želite li u 10. mjesecu Vaše bebe uz kašice i komadiće krute hrane češće nuditi i hranu izravno s obiteljskog stola, pripazite na ovih nekoliko pravila:

 • Nemojte nuditi cijele orašaste plodove ili grožđe (opasnost od gušenja).
 • Ako je moguće, ne koristite sol ili dodane šećere u jelima.
 • Izbjegavajte vruću ili začinjenu hranu.

Klasično postepeno uvođenje novih namirnica više nije potrebno jer je probava Vaše bebe dobro razvijena. Međutim, vruća ili jako začinjena hrana ipak mogu uzrokovati bolove u trbuhu.

Je li Vaša beba još uvijek zadovoljna obrocima mliječnih, žitnih ili povrtnih kašica? Nastavite ih nuditi i promatrajte. Vaša će beba postati zainteresirana za krupniju hranu kad za to dođe vrijeme.

Savjet: ne zaboravite na higijenu zuba i redovito perite prve mliječne zubiće. To smanjuje rizik od nastanka karijesa i navikava Vašeg mališana na činjenicu da je dentalna higijena svakodnevan dio života, poput pranja ruku ili češljanja.

Posjet pedijatru

Sljedeći posjet pedijatru trebao bi biti kad beba napuni godinu dana. Posebno će se obratiti pažnja na tjelesno zdravlje i motorički razvoj Vaše bebe:

 • evidentirati težina i dužina,
 • pregled organa,
 • provjera očiju i ušiju,
 • u dječaka: palpacija testis radi isključivanja nespuštenih testisa
 • korištenje razigranih vježbi radi provjere kontrole tijela i pokretljivosti, kao što su puzanje, sjedenje i povlačenje predmeta,
 • procjena fine motorike (troprstni/pincetni hvat),
 • provjera razvoja mliječnih zubi s informacijama o važnosti dentalnog zdravlja,
 • razgovor o daljnjem uvođenju dohrane.

Osim toga, pedijatra će Vam ukazati na izvore opasnosti u svakodnevnom životu kako biste osigurali siguran prostor za svoju sve pokretniju bebu.

Ako ste svoju bebu redovno cijepili prema Hrvatskom programu obveznog cijepljenja, Vaša beba u ovom periodu neće trebati cijepljenje, osim eventualnih nadoknada cijepljenja. Slijedeće obvezno cijepljenje (zadnja doza „6 u1“ te treće cjepivo protiv pneumokoka) biti će u drugoj godini života.

Hoće li uskoro Vaše dijete biti čuvano van Vašeg kućanstva? U tom slučaju već možete razgovarati s pedijatrom o cijepljenju protiv ospica (morbili), zaušnjaka (pertusis) i rubeole (MO-PA-RU) koje se preporučuje djeci od 12 mjeseci. U Hrvatskoj je to obvezno cjepivo za djecu koja će krenuti u jaslice te treba donijeti Potvrdu o provedenom cijepljenju (kopiju Knjižice cijepljenja) prije nego krenu u kolektiv. U dogovoru s pedijatrom, datumi cijepljenja mogu se unaprijed planirati.

Prvi razumljivi glasovi Vaše bebe

Vaša će beba sada moći izgovarati cijele slogove te dvostruke slogove poput “lalala” i “bububu” i pri tom se jako zabavljati razgovarajući s Vama dječjim jezikom. Oponašanjem Vaših i njezinih zvukova, vježba svoj daljnji jezični razvoj. Razumijevanje jezika također napreduje: Vaša beba već razumije izraze za svakodnevne predmete kao što su “boca”, “krevet”, i sl., te imena poznatih osoba. Neke bebe čak počinju s željno iščekivanim “mama” ili “tata” kada koriste dvostruke slogove.

U početku se slogovi i glasovi mogu činiti malo skraćenima. Ne brinite, Vaša će beba sljedećih tjedana posebno intenzivno vježbati izgovor. Vokabular će se vrlo brzo širiti. Roditelji brzo razviju intuitivni osjećaj s kojim glasovima i slogovima njihova beba želi igrati određenu igru.

Što možete sada učiniti za svoju bebu:

 • Izbjegavajte tepanje tijekom razgovora s Vašom bebom. Bolje je govoriti jasno, kratim rečenicama i normalnim tonom.
 • Budite strpljivi ako Vaša beba „govori“, a vi ju odmah ne razumijete- zajedno ćete brzo naučiti kako svladati jezik!
 • Igrajte se igricu „Što je to?“, listajte jednostavne slikovnice i nastavite nazivati svakodnevne predmete, boje ili oblike s kojima se beba susreće.

Kako su mama i tata?

U svakodnevnom životu s bebom u 10. mjesecu ponekad nema previše mogućnosti za predah. Vraćate li se uskoro na posao ili imate stariju djecu o kojima se također morate brinuti? Uz svakodnevno istraživanje Vaše bebe, imate puno toga za organizirati i svaki je dan izazovan.

Kako bi se sve to uspjelo, bebine kratke pauze od igre u potpunosti iskoristite kako biste odradili svaku stavku na popisu obaveza. Ali, mislite i na sebe, osigurajte si trenutke mira i odmora. Podignite noge, gledajte svoju bebu kako prazni svoju omiljenu kutiju za igračke ili uživajte u malo sunca- uvijek možete pronaći kratke trenutke predaha. To će Vam napuniti baterije i pripremiti Vas za sljedeće uzbudljive sate s bebom. 

Naši najbolji savjeti za bebin 10.mjesec

Koliko je trajala Vaša trudnoća toliko je sada Vaša beba stara. Uz naše savjete možete posebno uživati u 10. mjesecu svoje bebe:

 • Kupujte slikovnice i didaktičke knjige.
 • Vrijeme je za nove igre pljeskanja i pjevanja s bebom.
 • Igre “Uhvati me!” s bebom koja puže posebno su zabavne.
 • Otkrijte nova jela za zajedničke obiteljske obroke.
 • Pripremite kameru- za prvu riječ ili prve korake.
 • Predah za mamu i tatu: priuštite si nekoliko zajedničkih trenutaka nasamo dok Vaša beba puže i istražuje.

Važna pitanja o bebinom 10. mjesecu

1. Kako mogu zaokupiti svoju bebu u 10. mjesecu? 

Bebe u 10. mjesecu obožavaju igre s vodom i igre bacanja. Stavite bebu u bazenčić ili kadu napunjenu s malo vode i dajte joj različite posude ili kanticu za zalijevanje. Rado će puniti i prazniti posude.

Bazen s lopticama je lijepa ideja za igru za bebe koje su fascinirane šarenim lopticama. Neka Vaša beba baca loptice ili zajedno tražite crvene, zelene ili plave loptice.

Bebe u dobi od oko 10 mjeseci jako vole igre pjevanja i pljeskanja te će entuzijastično pljeskati zajedno s Vama kada započnete „Eci peci pec“ ili druge kratke brojalice koje se rimuju.

2. Koliko su velike bebe u 10. mjesecu? 

U prosjeku, bebe u 10. mjesecu teže između 8500 g i 9200 g i dugačke su oko 72 cm do 79 cm. Odjeća veličine 80 dobro pristaje većini beba u ovoj dobi.

Bebe se različito razvijaju, pa se može dogoditi da je Vaša beba veća ili manja ili da se njezina težina razlikuje od standardnih vrijednosti. Razgovarajte sa svojim pedijatrom ukoliko ste zabrinuti.

3. Kada će moja 9-mjesečna beba progovoriti?

Oko 10. mjeseca bebe obično počinju govoriti prve konkretne riječi. Neke riječi s dvosložnim slogovima- poput „mama“ i „tata“- posebno je lako oblikovati i stoga su među prvim izgovorenim riječima.

Ponekad Vaša beba nauči izgovarati druge, jednosložne riječi, koje često uključuju „ne“, „auto“ ili „vau vau“ za psa. U početku, se izgovor može činiti pomalo nerazgovjetnim i nejasnim i ovisi o raspoloženju Vaše bebe toga dana.

Za podršku svojoj bebi možete:

 • koristite jasne, kratke riječi,
 • govorite normalnim (tišim) tonom umjesto tepanja,
 • opetovano nazivajte svakodnevne predmete dok se igrate s bebom.

4. Što jedu bebe u 10. mjesecu?

U ovom trenutku, neke bebe tijekom dana jedu sve obroke za stolom. U pravilu se dohrana sastoji od različitih mliječnih ili žitnih kašica, potpunih obroka za ručak i međuobroka s voćem i povrćem ili kruhom.

Uz obroke možete u čaši ponuditi napitke bez šećera. Dentalna higijena nakon jela je važna za sprječavanje karijesa.

Ako ste s dohranom krenuli kasnije ili sporije, na jelovniku Vaše bebe biti će znatno više mliječnih obroka. Općenito, možete nastaviti dojiti ili davati bočicu prema potrebi te dodatno ponuditi obrok dohrane. S 10 mjeseci većina beba također voli jesti odgovarajući obiteljski obrok, koji je najbolje:

 • pripremljen sa što manje šećera i soli,
 • blago začinjen,
 • lako se može uhvatiti prstićima.