Skip to main content

Kalendar razvoja

Bebin 2. mjesec

Vrijeme leti s bebom, zar ne? U 2. mjesecu vaša beba službeno više nije novorođenče, već - do kraja svoje prve godine - dojenče. Što više vremena prolazi, vaše dijete postaje aktivnije. Ako leži na trbuhu, kasnije ovog mjeseca možda će moći nakratko podići glavu i po prvi put vam se svjesno nasmiješiti.

Razvoj Vaše bebe

U drugom mjesecu vaše maleno ima puno posla: beba će sada postupno razvijati vratne i potporne mišiće kako bi mogla podizati glavicu i ubrzo će je moći samostalno držati. Kada pronađe zanimljive predmete nadohvat ruke, čvrsto će ih stiskati malim šakama i može njima malo mahati prije nego što se šake ponovno otvore.

Mozak vaše bebe ne treba puno motivacije za učenje i optimalan rast: bebina su osjetila potpuno spremna za primanje, a mozak na svaki podražaj reagira stvaranjem novih veza. Od samog početka vaš mališan je istraživač koji sve mora isprobati i razumjeti, želi aktivno istraživati svoju okolinu i promatrati sve što se oko njega događa.

Tjelesne promjene vaše bebe

Postaje li odjeća polako tijesna? Čestitamo, uskoro slijedi bebina prva promjena veličine odjeće! Mnoge bebe u drugom mjesecu polako dođu do veličine 62. Prve dječje kapice također treba zamijeniti modelima koji su malo komotniji.

Veličina i težina bebe vrlo je individualna. Imajte to na umu prije nego što svoju bebu usporedite s bebama iste dobi. Percentilne krivulje u knjižici Vašeg djeteta pružaju najbolje informacije o tome kako se ono razvija. Niste sigurni je li rast normalan? Razgovarajte o tome sa svojim pedijatrom.

Rast i razvoj bebe

Težina u prosjeku 850 g u 2. mjesecu
konstantan porast težine duž vlastite krivulje percentila
Duljina 3-4 cm u duljinu
Izraz lica spontani, iskreni osmijesi
Zvukovi prvi glasni artikulirani zvukovi, poput gugutanja ili dugotrajnih tonova
Motorika šake se otvaraju i zatvaraju
Moro refleks se smanjuje

Emocionalne i motoričke promjene kod Vaše bebe

Prilično nehotičan anđeoski osmijeh prva četiri tjedna polako se pretvara u pravi osmijeh u drugom bebinom mjesecu. Sada i reagira na osmijeh, ali potreban je pravi poticaj.

Vaša će beba sada usavršiti druge izraze lica i neprestano raditi na boljoj komunikaciji. Tako njezino udaranje postaje naglašenije kada joj se nešto ne sviđa, a plač postaje glasniji i jači kada ga se predugo ignorira. To nisu signali razmažene bebe - već instinktivno ponašanje za aktivnu komunikaciju sa svojom okolinom.

Neke bebe jako plaču u drugom mjesecu. To se često objašnjava bolovima u trbuhu i grčevima, no to je samo u rijetkim slučajevima uzrok pretjeranog plača. Poput odraslih, bebe reagiraju na vanjske podražaje, preplavljene su njima i mogu biti tužne ili ljute ako se njihove potrebe ne zadovolje odmah. Ali budući da još ne mogu komunicirati riječima, sve što mogu učiniti je plakati.

Potaknite bebu kroz igru

Jednostavni drveni predmeti – i mamini ili tatini prstići – najljepše su igračke. S njima Vaša beba marljivo vježba čvrsto hvatanje i ponovno otpuštanje. To nije uvijek uspješno i može čak izazvati jedan ili dva frustrirana plača Vaše bebe.

Nježni, milujući dodiri duž ruku i nogu posebno fasciniraju bebe u 2. mjesecu. To možete jednostavno prakticirati pri svakom mijenjanju pelena i odjeće. Opsežna, nježna masaža nakon kupanja posebno se preporuča navečer kako bi se Vaša beba umirila prije spavanje.

Pokušajte s vremena na vrijeme polegnuti dijete na trbuh na deku, na kauč ili na pod: iz trbušnog položaja ono može vježbati kontrolu glave ponavljajući podizanje glavice, koja je još uvijek vrlo teška u odnosu na ostatak tijela. Naravno, uvijek ste tu tijekom vježbi. Probajte!

Vaša će beba polako otkrivati glazbu. Više će voljeti ljudske glasove i sve će se više okretati u smjeru zvuka. Ako primijetite da Vaša beba preferira ležanje na jednom boku te zbog toga gubi kosicu na toj strani, iskoristite interes za zvukove kada ju polegnete na bok koji ne preferira. Tada se mala glavica svako malo okrene u drugom smjeru.

Savjet: Vaš glas i bliski tjelesni kontakt su ono što je potrebno vašoj bebi, čak i u drugom bebinom mjesecu. Pjevušite i tiho pjevajte u bebinoj prisutnosti ili tiho čitajte priče. Beba će vas fascinirano slušati.

Prehrana bebe

Intuitivno, mnogi roditelji hrane svoje dijete na zahtjev tijekom prvog mjeseca, kad god se čini da je gladno. U drugom mjesecu postavlja se pitanje: treba li bebi ritam hranjenja?

Odgovor je: ne. Možete i dalje biti fleksibilni što se tiče hranjenja, prema potrebi, bilo da dojite ili hranite mliječnom formulom. Neke se bebe brzo prilagode određenom ritmu, druge su pouzdane u svojoj nepravilnosti. I jedno i drugo je potpuno u okvirima. Voda ili druge tekućine obično nisu potrebne kao dodatak dojenju ili mliječnoj formuli. S mlijekom je vaš mali mezimac dobro opskrbljen svime.

Hranjenje na zahtjev ima mnoge prednosti:

 • jača djetetove vještine samoregulacije
 • sprječava kasniju pretilost
 • Vašoj bebi daje pravu količinu kalorija i tekućine u pravo vrijeme

Važno je da obratite pozornost na znakove punog trbuščića:

 1. beba više ne siše ili samo povremeno, polagano siše
 2. bradavica ili dojka su otpuštene
 3. opuštena, zadovoljna beba bez znakova gladi
 4. beba je zaspala
 5. okrenula je glavicu i stisnula usta

Savjet: neke su bebe pravi gurmani. Vole češće raditi kratke pauze i priuštiti si "drugu porciju" na dojci ili još jedan gutljaj iz bočice nakon nekoliko minuta. Je li Vaša beba zadrijemala tijekom hranjenja, ali se nedugo nakon toga probudila i pokazala znakove gladi? Tada je završio odmor i želi još malo jesti. Ali to ne znači da nemate dovoljno mlijeka!

Koliko često dojiti?

U drugom mjesecu bebinog života dojenje se često ustalilo, ali ne uvijek. Ako je dojenje bolno, imate bolne bradavice ili često začepljene mliječne kanale, potražite savjet o dojenju od patronažne sestre, pedijatra ili druge stručne osobe što je prije moguće. Možda postoji i lokalna grupa za dojenje kojoj se možete pridružiti. Tema je obično mnogo više od dojenja. Prijateljstva se često razvijaju s drugim majkama čije su bebe slične dobi kao i Vaše.

Ukratko: bolne bradavice vrlo su česta pojava prvih nekoliko tjedana nakon rođenja, no to ne mora biti tako. U većini slučajeva bradavice su bolne jer beba dojku ne prima ispravno. Ne očajavajte: možete polako učiti dojiti zajedno s bebom i naviknuti se jedno na drugo. Nastavite li se boriti s jakim ili upornim bolovima i u drugom bebinom mjesecu, svakako razgovarajte sa svojom pedijatrom ili nekim drugim stručnjakom!

Prehrana beba koje nisu isključivo dojene

U drugom bebinom mjesecu dojenje i hranjenje adaptiranom mliječnom formulom često također dobro funkcionira, ali ne uvijek. Osobito kod blizanaca, prilagodba na kombinaciju bočice i majčinog mlijeka traje duže.

Ako trenutno nadopunjujete dojenje mliječnom formulom i niste sigurni trebate li odabrati oblik hranjenja: ne, ne morate. Ako vam dojenje i hranjenje formulom u isto vrijeme dobro funkcioniraju, samo nastavite tako. Tijekom proteklih nekoliko tjedana vjerojatno ste uspostavili rutinu kada dojiti, a kada dati bočicu.

Samo ako je ovakvo kombiniranje težak teret i zahtijeva puno snage, vrijeme je da detaljnije sagledate situaciju. Neke dojilje tada postavljaju konkretne ciljeve ili prekretnice kako bi lakše donijele odluku. Ove prekretnice mogu biti specifične težine koje je vaša beba dosegla ili početak bebinog 3. mjeseca. Vi odlučujete koliko dugo želite paralelno dojiti i koristiti mliječnu formulu.

Savjet: zatražite savjet od pedijatra ili stručnjaka u vezi s količinama hrane ako niste sigurni.

Mliječne formule

Kao i kod dojenja, nastavite hraniti po potrebi i na način koji dobro funkcionira za Vas i Vaše dijete. Općenito, priprema manjih porcija u bočicama zahtijeva malo više vremena, ali u isto vrijeme možete bolje zadovoljiti različite potrebe gladi. Baš kao i odrasli, bebe nemaju baš svaki dan isti apetit, pogotovo u prvim mjesecima – ponekad je njihova glad malo jača, ponekad malo slabija. Formula se stoga može pripremati i u manjim obrocima.

Posjet pedijatru

U drugom mjesecu bebe nemaju daljnjih kontrola ako ste obavili pregled (ili više njih) sa patronažnom sestrom.

Kada vaša beba napuni dva mjeseca, treba primiti prvo cjepivo 6-u-1, te pneumokok koja se daju tijekom trećeg mjeseca bebe.
Neki roditelji iskoriste priliku nadolazećeg cijepljenja da ponovno provjere težinu svog mališana, kako bi se uvjerili da se beba razvija u skladu sa svojom dobi.

Kako su mama i tata?

Drugi mjesec s bebom je turbulentan. Vjerojatno ponekad poželite samo prespavati noć. Naime, roditelji s dvomjesečnom bebom često su kronično umorni. Vaša se beba može buditi svaki sat ili svaka dva do tri sata; također može spavati vrlo neredovito, s dužim ili kraćim prekidima. Iako ste još uvijek u postporođajnom razdoblju kao mama, često se polako vraćaju svakodnevna očekivanja od vas, npr. da preuzmete kupovinu i kućanske poslove.

Ako i partner nije na roditeljskom dopustu, često se postavlja pitanje: kako će se nakon nemirnih noći i nespavanja nositi s profesionalnim životom?

Odgovor na ovo je oksitocin! “Hormon sreće” čini vas otpornijima na stres jer smanjuje otpuštanje hormona stresa kortizola. Važnu ulogu ima i hormon prolaktin. Što je viša razina prolaktina u tijelu, to je manja individualna potreba za snom. Također se možete izmjenjivati u noćnim buđenjima, povremeno spavati odvojeno ili što više spavati svi zajedno u obiteljskom krevetu.

Postporođajno razdoblje

Možda još uvijek osjećate posljedice poroda, ali se vjerojatno već neko vrijeme osjećate dobro. Ipak, postporođajno razdoblje ne završava do kraja drugog bebinog mjeseca.

Sasvim je u redu ako i dalje budete opušteni i sve radite prilično polako. Nemojte osjećati pritisak obavljanja aktivnosti s bebom ili samo da se riješite hrpe rublja i posuđa. Još uvijek ste u fazi oporavka nakon poroda, kako tjelesno tako i u ulozi majke, i dopušteno vam je uzeti sve vrijeme ovoga svijeta.

Ako se osjećate dobro i opušteno te očajnički trebate više vježbe i raznolikosti, pokušajte sljedeće:

 • kratke šetnje s bebom u marami, nosiljci ili kolicima
 • prvi (kratki!) odlasci u shopping
 • prihvatite pozive rodbine ili prijatelja, izađite zajedno u šetnju

Otprilike od 6. do 8. tjedna nakon poroda moguće je pohađati i tečaj poslijeporođajne tjelovježbe. Oba načina su dobra za početak lagane tjelesne aktivnosti za stabilizaciju dna zdjelice. Intenzivno vježbanje može pričekati još malo.

Naši najbolji savjeti za bebin drugi mjesec

Nadamo se da ćete uživati u postporođajnom razdoblju, jer se ono proteže na prva dva mjeseca. Kako biste nastavili opušteno uživati u bebinom "medenom mjesecu", za vas smo pripremili nekoliko savjeta za bebin 2. mjesec:

 • opskrbite se nadolazećom veličinom odjeće unaprijed
 • vježbajte pjevanje i igre s prstima i otkrijte ih zajedno s bebom
 • fotografirajte prvi osmijeh vaše bebe – po mogućnosti bez bljeskalice
 • njegujte svoju kožu nakon poroda nježnim masažama kako biste podržali elastičnost kolagenih vlakana u koži i vezivnom tkivu

Važna pitanja o bebinom drugom mjesecu

Treba li bebi uspostaviti ritam sa dva mjeseca?

Bebe obično spavaju i jedu točno onda kada je to potrebno njihovim malim, tijelima u razvoju. Cirkadijalni ritam (ritam spavanja i budnosti) obično proizlazi sam od sebe ako dan započinjete i završavate u isto vrijeme kada je to moguće. Zajedno s dnevnim svjetlom i rutinama, kao što je zamračena spavaća soba ili ista uspavanka, unutarnji sat vaše bebe polako će se prilagoditi dnevnom i noćnom vremenu.

Slična je situacija i s vremenom hranjenja, koje često proizlazi iz dnevnog obrasca i ustaljene rutine. Ako već imate stariju djecu, njihov raspored u vrtiću ili školi obično pomaže odrediti kada je najbolji tih i miran trenutak za hranjenje.

Koliko spava beba od 2 mjeseca?

Potrebe za snom vaše bebe mijenjaju se iz mjeseca u mjesec. Možda se već naviknula na izmjenu dana i noći, ali možda će i u drugom mjesecu nastaviti spavati na isti način kao što je spavala u Vašem trbuščiću. Faze budnosti sveukupno postaju duže, povezane faze spavanja nešto kraće – vaša beba želi sudjelovati u svijetu. Nakon jednog do dva sata, međutim, period držanja pažnje obično je premašen - tada je vrijeme za još jedan odmor. Znakovi umora Vaše bebe vjerojatno su Vam sada poznatiji nego što su bili u prva četiri tjedna:

 • trljanje oči
 • okretanje glave naprijed-natrag
 • nemir, tiho stenjanje ili plač

Tjelesni kontakt, nježno milovanje ili lagano ljuljanje pomoći će Vašoj bebi da mirno utone u san.

Koja veličina odjeće treba bebi u drugom mjesecu?

U pravilu je prva odjeća u veličini 50/56 sada malo preuska. Bebe u drugom mjesecu obično se kreću između 51 i 56 cm ukupne tjelesne duljine. Veličina odjeće 56 ili 62 sada je pravi izbor.

Savjet: dječja odjeća može biti veća i šira. Ako niste sigurni u veličinu, bolje je odabrati onu veću.

Kako pravilno poticati svoju bebu u drugom mjesecu?

U drugom mjesecu Vaša beba počinje aktivno željeti razumjeti svoju okolinu. Male ručice oduševljeno primaju sve što im se približi. Jednostavne drvene igračke za držanje savršene su za vježbanje ove nove vještine.

Potičite bebina osjetila ovim aktivnostima:

 • igre prstima preko bebinih ruku i nogu
 • masaže beba
 • prve igre s pjevanjem

Sada je također savršeno vrijeme da bebu s vremena na vrijeme stavite u trbušni položaj. To potiče Vašu bebu da drži glavu gore i dodatno jača mišiće vrata.

Što moja beba vidi u drugom mjesecu?

U prvih nekoliko tjedana nakon rođenja, vid Vaše bebe je oštar samo nekoliko centimetara. U drugom mjesecu djetetove oči su već mnogo jače - vide oštro do jednog metra udaljenosti. Izvan ovog raspona, međutim, ljudi ili objekti ostaju zamućeni.

Vaša beba posebno dobro vidi primarne boje (crvenu, plavu, žutu) u drugom mjesecu, ali još ne prepoznaje delikatnije nijanse boja, poput pastelnih nijansi. Ako želite pobuditi interes svoje bebe, koristite igračke za maženje jarkih boja ili igračke s jakim kontrastima boja ili uzoraka.

Što moja beba može u drugom mjesecu?

Tijekom drugog mjeseca bebe uče sljedeće:

 • kratko drže glavu gore
 • pogledom pratiti malo udaljenije objekte ili osobe
 • okretanje prema zvukovima i glasovima (kretanje glave, smjer gledanja)
 • otvaranje šake i primanje stvari
 • pomicanje ruku i nogu malo svrhovitije

Saznajte više o razvoju beba.

Podaci o autoru:

Sabrina Sailer volonterka je savjetnica za dojenje i educirana savjetnica za nošenje beba od 2010. godine. Radi kao reklamni copywriter i urednik, a također vodi i razne radionice koje se tiču kompatibilnosti obitelji i posla.
Tehnički savjeti i uređivanje: Birgit Laue, primalja i medicinska edukatorica, kvalificirana PR stručnjakinja, autorica

Postanite član HiPP BabyCluba!

Kao član, redovito ćete primati novosti na svoj e-mail!

 • važne informacije o trudnoći, porodu i razvoju djeteta
 • važni popisi za provjeru
 • poklon i još mnogo toga za Vas!

Učlanite se