Skip to main content

Kalendar razvoja

Bebin 4. mjesec

Pospano novorođenče prvih tjedana postalo je živahna beba. I dalje se veseli povremenom pjevanju i igrama s prstima, a pritom ciljano hvata sve što joj se nađe na dohvat ruke.

Razvoj Vaše bebe

Brzi rast vaše bebe sada se malo usporava. Težina i duljina tijela rastu nešto sporije nego u posljednja dva mjeseca. Sada je motorički razvoj u prvom planu. Vaša će se beba uskoro moći samostalno okretati i hvatati stvari.

Vrlo je zainteresirana za svoju okolinu. Najvažniji alati u istraživanju sada su njene ruke i usta. Vaša se beba puno kreće i uživa ispružiti se na podu ili drugim ravnim površinama. Ako Vaša beba ipak više voli ostati uz Vaše tijelo, jednostavno lezite zajedno na pod ili kauč.

Tjelesne promjene Vaše bebe

Do sada Vas Vaša beba već sve prati pažljivim, budnim očima i može Vas dobro prepoznati čak i iz daljine.

Rast i razvoj Vaše bebe

Težina porast od oko 1.000 g
Duljina oko 2 cm u duljinu
Izrazi lica radost i frustracija sada se mogu jasnije vidjeti
Zvukovi grgljanje, smijanje i drugi dugotrajni zvukovi
Motorika koordinacija ruka-usta se poboljšava; nestaje refleks hvatanja; noge su ispružene kada su stopala na čvrstom tlu

Emocionalne i motoričke promjene kod Vaše bebe

Refleksno hvatanje posljednjih nekoliko tjedana ustupa mjesto svjesnom hvatanju u četvrtom mjesecu. Vaša beba odlučuje hoće li zgrabiti Vašu kosu, igračku ili odjeću. Koliko god hvatanje bilo svjesno, kada je u pitanju puštanje, refleks hvatanja često je još uvijek prisutan. Tada im je potrebna Vaša podrška tako što ćete vrlo pažljivo olabaviti bebinu šaku i pustiti kosu ili zvečku.

U četvrtom mjesecu, posebno spretne bebe, počinju vježbati okretanje u ležećem položaju. Svojoj bebi možete olakšati ovu važnu motoričku vježbu ako joj pružite:

 • čvrstu površinu poput podova ili (tvrdih) madraca
 • bez skliskih, pahuljastih pokrivača kao podloge
 • ako je moguće da bude bosa, bez vreće za spavanje za to vrijeme

Ruke i noge rade zajedno prilikom kotrljanja i okretanja. Igračke kao što su zvečke, prstenovi za hvatanje ili šarene igračke za maženje koje se nalaze izvan trenutnog dosega Vaše bebe, također nude poticaje da se okrene. Vaša će se beba istegnuti i ciljano kretati prema svom omiljenom predmetu.

Savjet: pružite svojoj bebi osjećaj postignuća i afirmacije. Mali napori su poželjni, ali ne treba zahtijevati previše. Vašem mališanu treba omogućiti da u miru i tišini isprobava stvari, stječe iskustvo i time uči.

Potaknite bebu kroz igru

Vjerojatno ste pogodili: igre s pjevanjem su hit i savršene za razvoj govora! Sada se, međutim, može dodati malo više pokreta. Znate li neke brojalice u kojima možete koristiti ruke i prste? Isprobajte ih sa svojim mališanom.

Alternativno, legnite na leđa, savijte noge, stavite bebu na potkoljenice u ležeći položaj i igrajte se "aviona".

Smiješni zvukovi i šašava lica fasciniraju Vašu bebu jednako kao i sve što može uhvatiti i staviti u usta. Didaktičke gračke, zvečke i prvi akustični instrumenti sada su savršena pomagala koja će neko vrijeme zaokupiti vašu bebu.

Prehrana bebe

Kao i do sada, svoju bebu možete i trebate hraniti po potrebi, bilo da je isključivo dojite, kombinirate dojenje i hranjenje mliječnom formulom ili hranite isključivo samo bočicom.

Možda ćete dobiti savjet od rodbine ili prijatelja da polako dodajete malo čaja ili vode u bebinu prehranu. Međutim, to nije potrebno ako isključivo dojite ili hranite mliječnom formulom.

Noću će vaša beba i dalje trebati hranu za svoj optimalan razvoj – njezin mozak se još uvijek brzo razvija i stoga većina beba instinktivno zahtijeva nadoknadu za visoku potrošnju kalorija koju donosi rast.

Dojenje

Pitate li se koliko često trebate dojiti svoju bebu? Nekim dojiljama se čini da u bebinom četvrtom mjesecu neprestano doje. Ponekad neke dojilje misle da nemaju dovoljno mlijeka, no to je samo bebin pametan način da poveća količinu mlijeka (laktaciju).

Ukratko: u četvrtom mjesecu bebe često doje duže vrijeme. To se zove ‘’cluster dojenje“ (prekomjerno sisanje u kratkom vremenu). Zato je dojenje na zahtjev odličan odabir jet će tako bebino često sisanje povećati proizvodnju mlijeka te je pametna taktika za proizvodnju optimalne količine mlijeka u kratkom razdoblju za nadolazeći dan. Jedno dojenje slijedi drugo i dojenju nema kraja.

Prehrana beba koje nisu isključivo dojene

Čestitamo, ako ste dogurali do sada s kombinacijom dojenja i mliječne formule! Dojenje, izdajanje i priprema bočica s mliječnom formulom oduzima puno vremena i predstavlja izazov u svakodnevnom životu.

Do četvrtog mjeseca možete pouzdano procijeniti količinu koju Vaša beba treba popiti i odgovarajuće količine majčinog mlijeka ili formule. Upamtite: ako je Vaša beba trenutno vrlo nervozna, to je uglavnom zbog njezinih skokova u razvoju.

Mliječne formule

Vjerojatnije je da će bebe koje se hrane mliječnom formulom razviti dosljedan ritam hranjenja. Ali nemojte se previše oslanjati na taj ritam - osobito u bebinom četvrtom mjesecu, lako se izgubi. Međutim, to obično nije znak premalo hranjenja, već ima iste uzroke kao i kod dojenih beba: Vašem djetetu trenutno treba puno blizine i sigurnosti te stoga ima veću potrebu za sisanjem.

Dohrana

Neki u obitelji možda već čekaju prvu žlicu pirea i vape za novim planom dohrane - ali još nije vrijeme. Nacionalna i europska specijalizirana društva preporučuju da se djeca potpuno doje najmanje prvih četiri do šest mjeseci. Također možete nastaviti s dojenjem uz hranjenje odgovarajućom krutom hranom do drugog rođendana i kasnije – sve dok majka i dijete to žele!

Pedijatri i nutricionisti preporučuju uvođenje dohrane tijekom dojenja, ako je moguće. Dohrana bi trebala nadomjestiti mlijeko najranije nakon četvrtog mjeseca. Najbolji način da vidite je li pravo vrijeme za uvođenje dohrane je da se obratite svom pedijatru. Sljedeći znakovi govore da je Vaša beba dovoljno spremna za dohranu:

 • moguće je stabilno, nagnuto sjedenje sa sigurnom kontrolom glave i uspravnim gornjim dijelom tijela u krilu odrasle osobe
 • beba može raditi koordinirane pokrete ruku i usta
 • refleks guranja jezika je slabo izražen ili je potpuno nestao, tj. vaša beba više ne gura automatski strane predmete iz usta
 • interes za hranu, a ne samo za žličicama ili hvatanjem hrane

Svaka beba ima svoj tempo kada je u pitanju prva kruta hrana. Dajte svojoj bebi – i sebi – potrebno vrijeme.

Posjet pedijatru

Oko četvrtog mjeseca bebe su često nemirne i piju manje nego prije. Dobivanje na težini se malo usporava, što može zabrinuti neke roditelje. Kratak pregled kod pedijatra može donijeti sigurnost u tom pogledu. Ako pogledate krivulju rasta u liječničkoj knjižici Vašeg djeteta, vidjet ćete da se i ona nešto manje povećava oko četvrtog i petog mjeseca bebe.

Nicanje zubića

Jesu li poljupci Vaše bebe postali vlažniji? Nije ni čudo, jer između 4. i 9. mjeseca u malim ustima Vaše bebe događa se nešto stvarno veliko: dolazi prvi zubić, a izbijanje zubića uzrokuje mnogo više sline nego inače.

Već sada možete osjetiti zube koji polagano napreduju na zubnom grebenu, a ponekad ih možete i vidjeti kada Vaša beba širom otvori usta dok se smije ili plače. To je zato što je sluznica iznad sada sve tanja i tanja. Bjelkasti rubovi u desnima jasni su znakovi da Vaša beba sada polako "grize".

Savjet: ohlađeni prsten za zube pomaže ako bole desni. Neke bebe također vole žvakati mamine i tatine oprane prste kako bi ublažile natečene i peckajuće desni. Ono što uvijek pomaže je utjeha i velika pomoć mame ili tate!

Kako su mama i tata?

Umorni? U ovoj dobi većina beba opet slabije spava. U isto vrijeme, mnogo je vjerojatnije da će biti budne tijekom dana i izričito zahtijevati pažnju.

Kako biste učinili nešto dobro za sebe, možete rasporediti kratke pauze u svoju dnevnu rutinu:

 • Idite u šetnju s bebom koja spava u nosiljci ili u kolicima dok slušate podcast, audio knjigu ili glazbu na slušalicama.
 • Čim Vaša beba zaspi ili joj je pozornost privučena igračkom, nekoliko puta svjesno udahnite i izdahnite. Ne radite ništa drugo dok to radite, već se potpuno koncentrirajte na vlastiti dah kako biste ponovno pronašli sebe.
 • Ostavite svoju bebu s članom obitelji i učinite nešto samo za sebe - bilo da je to kupovina, sport ili samo šetnja po parku - učinite sve što možete kako biste uživali u ovom trenutku!

Za neke je roditelje odrastanje njihovog djeteta može istovremeno biti impresivno i ravnodušno. Izraz "bore-out" odnosi se na fenomen u kojem stalno iste rutine dovode do latentnog nezadovoljstva, nedostatka ispunjenja i dosade. To često iskuse žene koje su prije poroda bile jako angažirane u zahtjevnim aktivnostima. Sada je kombinacija svakodnevnog života s bebom i potrebne rutine iscrpljujuća. Srećom, to se s vremenom ponovno mijenja, osobito kada Vaša beba počne govoriti.

Dotad može biti od pomoći svjesno traženje intelektualnih izazova: neke majke krenu s daljnjim obrazovanjem tijekom roditeljskog dopusta, druge uče novi jezik ili se počnu baviti odgovarajućim sportovima poput postporođajne joge, laganih treninga i slično.

Naši najbolji savjeti za bebin 4. mjesec

Kako najbolje provesti četvrti mjesec s bebom? Saželi smo savjete za ovo razdoblje:

 • Nabavite set za izradu mjehurića i fascinirajte svoju bebu mjehurićima koji se prelijevaju.
 • Potražite lijepo mjesto za postavljanje prostirke za puzanje ili baby gym – Vaša će beba biti oduševljena!
 • Prskajte se vodom zajedno s bebom, u kadi kod kuće ili u bazenu za bebe.
 • Uvijek držite kameru pri ruci kada beba napravi prvi pokušaj prevrtanja i okretanja.

Važna pitanja o bebinom 4. mjesecu

1. Kako mogu zaokupiti svoju bebu u 4. mjesecu?

Igre pjevanja i puzanja posebno privlače Vašu bebu u 4. mjesecu. Sve što kombinira izravnu interakciju i Vaš glas natjerat će Vašu bebu da guguće od užitka. Isprobajte male, kratke igre s pjevanjem u kojima nježno pomičete bebu naprijed-natrag.

Mjehurići od sapunice, šareni baloni i sve što stvara buku pri hvatanju i udaranju o pod: time možete posebno razveseliti svoju bebu u četvrtom mjesecu.

2. Koliko su velike bebe u 4. mjesecu?

U četvrtom mjesecu bebama obično sasvim dobro pristaje veličina odjeće od 62 do 68, ali Vaša beba može biti veća ili manja.

U prosjeku, oko četvrtog mjeseca, bebe teže oko 6,5 do 7 kilograma i dugačke su preko 60 centimetara.

3. Treba li moja beba dohranu već u četvrtom mjesecu?

Ne. Prema najnovijim spoznajama, preporuča se isključivo dojenje ili hranjenje odgovarajućim zamjenama za majčino mlijeko do bebina 5. mjeseca nakon čega možete početi uvoditi dopunsku prehranu.

Dakle, od 5.mjeseca (nakon punih četiri mjeseca) možete prvi put pokušati dati dopunsku prehranu pod određenim uvjetima. Obratite pažnju na znakove je li Vaša beba dovoljno zrela za krutu hranu:

 • stabilno, nagnuto sjedenje sa sigurnom kontrolom glave i uspravnim gornjim dijelom tijela u krilu odrasle osobe
 • usklađeni pokreti ruku i usta
 • refleks guranja jezika je gotovo/u potpunosti nestao
 • interes za hranu

Za početak hranjenja krutom hranom bez stresa, ovi bi znakovi trebali biti vidljivi što je više moguće.

4. Što beba može raditi u 4. mjesecu?

U 4. mjesecu neke se bebe već počinju aktivno okretati u ležećem položaju. Kontrola glave obično je sigurna, a gornji dio tijela ostaje stabilan kada bebu naslonite na krilo.

Vaša beba sada može prepoznati poznata lica i pratiti zvukove, čak i na većim udaljenostima. Jasno će izraziti svoje osjećaje kao što su radost i frustracija.

Refleks hvatanja je gotovo nestao. Umjesto toga, koordinacija oko-ruka sve se više pojačava, a Vaša beba sada može shvaćati stvari sasvim svjesno. Sve su ovo pouzdani znakovi da Vaša beba uživa u zdravom razvoju.

Podaci o autoru:

Sabrina Sailer volonterka je savjetnica za dojenje i educirana savjetnica za nošenje beba od 2010. godine. Radi kao reklamni copywriter i urednik, a također vodi i razne radionice koje se tiču kompatibilnosti obitelji i posla.
Tehnički savjeti i uređivanje: Birgit Laue, primalja i medicinska edukatorica, kvalificirana PR stručnjakinja, autorica

Postanite član HiPP BabyCluba!

Kao član, redovito ćete primati novosti na svoj e-mail!

 • važne informacije o trudnoći, porodu i razvoju djeteta
 • važni popisi za provjeru
 • poklon i još mnogo toga za Vas!

Učlanite se