Skip to main content

Kalendar razvoja

Bebin 7.mjesec

U bebinom 7. mjesecu sve je usmjereno na kretanje. Mnoge bebe u to vrijeme svladaju prve pokušaje puzanja, a neke već uspijevaju stabilno sjediti. Druge su ipak manje pokretne, ali sve više zainteresirane za sve što se može uhvatiti i istražiti rukama.

Razvoj Vaše bebe

Nakon 6. mjeseca bebe obično više ne dobivaju tako mnogo na težini, a također nešto sporije rastu u duljinu. Jedna prednost je što odjeća sada malo duže pristaje Vašoj bebi. U 7. mjesecu mali istraživači često nose odjeću od 68 do 74. Stoga sada u ovoj veličini možete s punim povjerenjem kupovati dječju odjeću za tople i hladne dane.

U isto vrijeme, još više se događa na emocionalnoj i kognitivnoj razini s Vašim djetetom:

 • Vaša beba razumije značenje pojedinih riječi,
 • može razlikovati obitelj od stranaca i reagirati u skladu s tim,
 • stječe bolju sposobnost shvaćanja stvari i njihovog pomnog proučavanja,
 • aktivno zahtijeva maženje i udobnost. 

 

Tjelesne promjene Vaše bebe

Treniranje leđnih i trbušnih mišića kroz brojne pokušaje okretanja pokazuje uspjeh! Vaša će se beba stoga vjerojatno moći dobro držati u sjedećem položaju do sedmog mjeseca, možda uz malu pomoć odrasle osobe, ali neke se mogu i same držati uspravno.

Za neke bebe sada je vrijeme za šišanje prvih vrhova kose. Kod drugih beba, kosi treba malo više vremena da naraste.

Rast i razvoj Vaše bebe

Težina mjesečni rast na težini se smanjuje, težina je u prosjeku između 7,600 i 8,300 g
Duljina cca oko 1,5 cm rasta u duljinu te prosječna duljina bebe 69 do 74 cm Opseg glave je 43 do 45 cm
Izraz lica odraz je Vaših izraza lica; bebe jasno pokazuju emocije poput radosti i zgrče cijelo lice kada ih boli trbuščić ili se boje
Zvukovi glasno uzvikivanje, piskutanje, „brbljanje“, šaputanje; tvorba po dva sloga
Motorika beba već možda samostalno sjedi i/ili puže; stoji na sve četiri; diferencirano hvata manje predmete i razvija hvatanje cijelom dužinom palca i kažiprsta (pincetni hvat)

Neke su bebe već malo ispred svoje dobi u pogledu duljine, težine ili motoričkih sposobnosti. Druge imaju ležerniji tempo. Važno je da podržavate svoju bebu u njenom individualnom ritmu razvoja i potičete je na odgovarajući način bez preopterećenja.

Emocionalne i motoričke promjene kod Vaše bebe

Otprilike u sedmom mjesecu Vaša beba uči prepoznavati svoje ime. Ako ju pozovete imenom, beba će okrenuti glavu u Vašem smjeru i primjetno regirati.

Također pouzdano prepoznaje druge jednostavne riječi. Ako kažete "ne" jasnim tonom, Vaša beba odmah ispusti stvar. Neke bebe također reagiraju preplašenošću ili plačem.

Ukratko: razgovarajte s bebom kratkim, jasnim i jednostavnim rečenicama. Najbolje je koristiti "Ja poruke" i puno ponavljanja. Na taj način potičete djetetovo razumijevanje jezika i istovremeno trenirate njezin vokabular.

Vaša će beba i dalje mnogo jače reagirati na visoke tonove i glasnoću nego na pojedinačne riječi – njihov će vokabular od ove točke rasti polako i postojano.

U 6. mjesecu Vaša je beba već naučila kako zauzeti savršen položaj za puzanje. Neka se djeca u 7. mjesecu uspiju podići na sve četiri, neka otpužu, druga odmah savladaju sljedeću razvojnu fazu i sjednu.

Ova nova razina motoričkih vještina otvara potpuno novi svijet za Vašu bebu: sada može sudjelovati u obiteljskom životu, npr. za blagovaonskim stolom, s potpuno novom perspektivom u Vašem krilu, na sofi ili u visokoj stolici. U početku će sjedenje još uvijek biti jako zamorno za Vašu bebu i brzo će poželjeti ponovno stati na sve četiri ili leći.

Imajte na umu: bebe bi trebale sjediti uspravno i bez potpore samo kada mogu same zauzeti taj položaj. Do tada, može biti korisno držati bebu ili u ljuljački – ili još bolje – naslonjenu na Vaše krilo u uspravnom položaju kada zajedno jedete ili se igrate.

Umjesto da primarno koristi usta, u sedmom mjesecu Vaša beba otkriva da se mnogi predmeti mogu dobro pregledati i rukama i očima. Da bi to učinila, nastavlja razvijati pincetni hvat, držeći odgovarajuće stvari između palca i kažiprsta, prebacujući igračke iz jedne ruke u drugu i promatrajući ih sa svih strana.

Omiljena igra je majstorska izvedba motoričkih funkcija u isto vrijeme: ciljano hvatanje i bacanje ili ispuštanje stvari. Od beba u sedmom mjesecu ništa nije sigurno, sve što im je na dohvat ruke će uzeti i baciti na pod.

Ukratko: bebe koriste ponavljanje kako bi isprobale ponašaju li se stvari uvijek na isti način. Činjenica da gravitacija radi i da igračke doista uvijek padaju na pod je nešto što će Vaša beba nesvjesno pokušavati dok se spoznaja o tome sigurno ne usidri u njenoj svijesti.

Potaknite bebu kroz igru

Vjerojatno ste već pogodili: pjevanje i igre pokretima ostaju optimalno zanimanje za vašu bebu. U kontekstu svog emocionalnog razvoja, Vaša će se beba vrlo rado priviti uz Vas uz večernje pjesmice ili se zajedno s Vama smijati iz sveg glasa škakljanju.

U 7. mjesecu, međutim, možete pokušati nešto drugo čim beba bude mogla sama sjesti: stavite je s omiljenom igračkom ispred stabilnog ogledala. Većina beba je fascinirana svojim odrazom koji im uzvraća smijeh. Međutim, djeca se obično prepoznaju tek kasnije. Do tada, Vaša beba vjerojatno samo voli gledati svog dvojnika u ogledalu.

Za sljedeću malu igru, Vi kao roditelji trebate zdrava leđa: stavite bebu u dječju stolicu i dajte joj različite stvari da ih baca, npr. pjenaste kocke, loptice, kuglice vate, žlice ili drvene kocke. Vaša će beba voljeti bacati stvari s povišenog položaja. Različiti materijali čine igru još uzbudljivijom – a Vaša beba uči da različite stvari proizvode različite zvukove kad padnu na pod.

Prehrana bebe

S fleksibilnim vremenskim okvirom za uvođenje krute hrane, možda ste već na sredini i imate praksu nuditi svojoj bebi ukusnu hranu i jela prema preporučenom planu prehrane od 7. mjeseca. Možda ste tek na početku. U svakom slučaju, ne zaboravite da svakoj bebi treba dopustiti da otkriva dohranu vlastitim tempom, uz dojenje ili hranjenje na bočicu. U ovoj dobi većina djece je vrlo znatiželjna i nije baš izbirljiva, pa je dobro ponuditi im širok izbor hrane.

Čak i ako je iskušenje veliko, nikamo Vam se ne žuri. Sada se postavljaju temelji za zdrave prehrambene navike, stoga obratite pozornost na signale Vašeg djeteta. Zdravo dijete neće gladovati za postavljenim stolom, čak i ako mu se ponekad ne jede. Ako niste sigurni, pitajte svog pedijatra ili jednostavno naše HiPP savjetovalište za savjet o prehrani.

Dojenje i formula

Nastavite dojiti po potrebi ili dajte bočicu po potrebi. Čak i ako, ovisno o fazi uvođenja krute hrane, svoju bebu već hranite s više ili manje obroka žličicom, mlijeko je i dalje važan dio prehrane.

Obratite posebnu pozornost na svoju bebu: ako je vidljivo gladna, možda će htjeti utažiti svoju primarnu glad dojkom ili bočicom prije nego što počne uživati u dohrani. Ali to ne vrijedi za svaku bebu. Neke su toliko uzbuđene zbog različitih okusa da sada više vole dohranu od mlijeka.

Dohrana

Ovisno o tome kada ste počeli uvoditi krutu hranu, možda ste na samom početku ili ste već upoznali svoju bebu s različitim okusima putem žlice. Ako se oslanjate na BLW (metoda „Beba vođa dohrane“), nekoliko namirnica možda je već dio prehrane Vašeg djeteta.

Možda samo razmišljate o sljedećem obroku. Tradicionalno, nakon popodnevnog obroka navečer slijede mliječne i žitne kašice, što se često povezuje s nadom da bi bogati večernji obrok mogao osigurati bolji san Vašoj bebi.

Ali sama hrana ne osigurava da Vaša beba spava duže ili bolje. Bebe još mogu trebati hranu noću sve dok sazrijevanje mozga nije dovršeno.

Ukratko: za večernji mliječni obrok možete koristiti gotove mliječne kašice koje se pomiješaju s vodom. Alternativno, možete pripremiti vlastite večernje mliječne kašice sa žitaricama za bebe i majčinim mlijekom ili formulom.

Uz dohranu bebi možete dati malo vode ili nezaslađenog čaja. Kao i stariji članovi obitelji, i oni mlađi žele nešto popiti. Prikladne bočice „kljunašice“, s posebnim zatvaračima, sprječavaju prolijevanje. Međutim, u 7. mjesecu napitci više služe za privikavanje, budući da Vaša beba još uvijek svoje potrebe za tekućinom dobiva preko mlijeka, a mlijčne i žitne kašice također osiguravaju tekućinu.

Posjet pedijatru

Ako ste bili na planiranom preventivnom pregledu u 6. mjesecu bebe, u 7. mjesecu nema posjeta liječniku. U to vrijeme neke se bebe prvi put prehlade ili obično zbog nicanja zubića, dobiju blagi proljev. Iako ovo zapravo nije ozbiljno stanje, mnogi roditelji odlaze u ordinaciju pedijatra kako bi bili sigurni.

Napomena: ako imate pitanja ili ste zabrinuti zbog određenog ponašanja Vašeg djeteta, dogovorite sastanak iz predostrožnosti.

Strah od nepoznatih osoba

U sedmom mjesecu roditelji često opažaju potpuno novo ponašanje svoje bebe: kada im priđu manje poznati ljudi, bebe odjednom zauzimaju obrambeni stav ili odbijaju kontakt. Strašljivo zure u osobu, skrivaju lice ili se ukoče. Ako ih se dalje gleda ili im se govori, obično počnu plakati.

Ovo se ponašanje naziva "strah od nepoznatih osoba" i zapravo je dobar znak: Vaša je beba uspostavila vezu s Vama i sada može razlikovati poznate osobe od stranaca ili manje poznatih ljudi. Njezine socijalne vještine jako napreduju. Bebe postaju sramežljive kako u maminom ili tatinom naručju, tako i u kolicima ili u skupini s bebama.

Ne pokazuju sva djeca takvo ponašanje u istoj mjeri – ponekad može zahvatiti čak i baku i djeda, ponekad samo susjeda. Čak i ako ljubazna gospođa u pekarnici ili dragi gospodin ispred supermarketa ne žele ništa loše, Vaša beba sada od Vas traži zaštitu i podršku. "Strah od nepoznatih osoba" nestaje čim Vaša beba nauči govoriti.

Dobre strategije za fazu sramežljivosti:

 1. Ponudite djetetu priliku da se povuče u bilo kojem trenutku – na Vašu ruku, iza vaših leđa ili naslonjeno na Vas.
 2. Dopustite djetetu da odluči kada će i kako stupiti u kontakt s drugim ljudima – to se obično događa vrlo brzo u toj dobi.
 3. Ako je moguće, izbjegavajte situacije u kojima Vašu bebu naglo dodiruju, razgovaraju ili je drže nepoznate osobe.
 4. Prihvatite da čak i vrlo malo dijete već ima svoju privatnu sferu.

Ako Vaše dijete ima priliku pristupiti nepoznatim ili manje poznatim ljudima vlastitim tempom, obično će rado iskoristiti tu priliku.

Savjet: bebe su posebno otvorene raspoloženjima i emocijama u sedmom mjesecu. Vaša će beba stoga instinktivno odbijati ljude koji Vam se ne sviđaju. Žestoke rasprave ili svađe također mogu dovesti do toga da Vaša beba traži veću blizinu mame ili tate jer se tamo osjeća najsigurnije.

Kako su mama i tata?

Kao mama, jeste li krenuli s vježbanjem nakon poroda? Ako niste, sada je još uvijek dobro vrijeme da nadoknadite propušteno i učinite nešto za sebe. Vaša će beba u 7. mjesecu vjerojatno biti dobrano ometena od strane tate ili bake i djeda pa možete bez problema izaći iz kuće na nekoliko sati.

Tijekom ovog mjeseca Vaša beba još više otkriva svoju sposobnost izražavanja osjećaja. To se odnosi na emocije poput ljutnje ili odbijanja, ali i na potrebu za bliskošću, maženjem i utjehom. Ako ste bili odsutni na kratko vrijeme, ponovni susret uz zagrljaje, poljupce i intimno maženje može biti posebno dirljiv u ovoj fazi razvoja. Vaša beba neće samo tražiti Vašu blizinu, već ju doslovno i zahtijevati.

Naši najbolji savjeti za 7. mjesec

Kako 7. mjesec učinit ugodnijim? Ovo su naši savjeti:

 • Ako to već niste učinili, umetnite zaštite za utičnice!
 • Uklonite ukrase i lomljive predmete s nižih polica ili ih postavite na više.
 • Nabavite perivu prostirku za dječju stolicu – i pripremite nelomljivo posuđe za bebe.
 • Zajedničko kupanje ili plivanje – uz trenutne motoričke sposobnosti Vaša će se beba sada baš dobro zabavljati u vodi!
 • Ne zaboravite na njegu zubića!

  Važna pitanja o bebinom 7. mjesecu

  Kako mogu zaokupiti svoju bebu u sedmom mjesecu?

  Bebe u sedmom mjesecu vole gledati sebe u ogledalu, braću i sestre te kućne ljubimce. U isto vrijeme, mobilnost igra glavnu ulogu. Pozovite svoju bebu da se kreće postavljajući igračke na pod koje može okretati, kotrljati te puzati do njih da ih dosegne uz malo truda.

  Daljnje ideje za zabavu:

  • dovoljne su igračke koje beba može bacati ili ispuštati,
  • stavite bebu s igračkom ispred ogledala,
  • igre pjevanja i puzanja,
  • ponudite igračke u različitim veličinama i izrađene od različitih materijala, kao što su drvo, karton, papir, tkanina, šuškavi materijal ili različite teksture.

  Koliko su velike bebe u sedmom mjesecu?

  Bebe obično u sedmom mjesecu dosegnu veličinu odjeće 74, što znači da su dugačke između 69 i 74 centimetra. Rast duljine malo se usporava od ovog mjeseca nadalje, pa bi im odjeća mogla pristajati malo duže nego prije, a možda čak i tijekom dvije sezone.

  Opseg glave im je između 43 i 45 cm. Prosječna težina je između 7600 i 8300 grama.

  Kada bebe pokazuju strah od nepoznatih osoba?

  Neke bebe započinju fazu sramežljivosti kada su stare samo nekoliko mjeseci. U prosjeku, ova faza počinje sa 6 do 8 mjeseci kad bebe razviju veću pokretljivost. Tada postaju sramežljive u kontaktu s manje poznatim ili potpuno nepoznatim ljudima.

  Tijekom faze sramežljivosti, bebe sve više traže podršku svojih roditelja i bliskih osoba. To uključuje skrivanje ili okretanje od stranaca. Međutim, ako bebe dobiju dovoljno vremena da same uspostave kontakt, obično rado iskoriste tu priliku.

  Pužu li bebe već u sedmom mjesecu?

  Bebe koje su već u 6. mjesecu prešle u četveronožni položaj i savladale okretanje s trbuha na leđa obično u sedmom mjesecu počinju s prvim pokušajima puzanja. Neke bebe također prvi put samostalno sjednu u to doba.

  Ti se razvojni koraci ipak ne mogu natjerati. Povezivanje pojedinih koraka pokreta u mozgu zahtijeva i vrijeme i mnogo ponavljanja. Djeca uče ove faze u svojim vremenskim okvirima kada imaju dovoljno prilika vježbati okretanje, kotrljanje i puzanje po podu ili sigurnim, ravnim površinama.

  Što moja beba može raditi u sedmom mjesecu?

  Bebe u 7. mjesecu odazivaju se na svoje ime i vole biti u centru pažnje. Također će: 

  • pratiti mamu i tatu po sobi pogledom,
  • obično sjediti uspravno (po mogućnosti uz malu potporu),
  • okretati se sa trbuha na leđa i natrag, 
  • sve više ispitivati predmete rukama i očima umjesto ustima,
  • prebacivati igračke iz jedne ruke u drugu, 
  • uživati u prvoj dohrani u obliku pirea.

  Budna osjetila Vaše bebe precizno registriraju okolinu i primaju različite podražaje. Ljudski glasovi, ali i glazba, fasciniraju Vašu bebu u ovom mjesecu jednako kao i vlastiti odraz.

  Postanite član HiPP BabyCluba!

  Kao član, redovito ćete primati novosti na svoj e-mail!

  • važne informacije o trudnoći, porodu i razvoju djeteta
  • važni popisi za provjeru
  • poklon i još mnogo toga za Vas!

  Učlanite se