Skip to main content

Kalendar razvoja

Bebin 6. mjesec

Već ste skoro pola godine mama i tata. Vrijeme tako brzo leti, zar ne? U 6. mjesecu Vaša će beba otkriti da se već može kotrljati po sobi i hvatati stvari s obje ruke – pa čak ih i ponovno puštati.

Razvoj Vaše bebe

Vaša beba sada ima skoro šest mjeseci i već je prošla svoje prve velike prekretnice. Oko 6. mjeseca beba će uglavnom trenirati pokretljivost. Čak i dok spavaju, šestomjesečne bebe vježbaju pokrete potrebne za stajanje na sve četiri.

U isto vrijeme, Vaša beba nastavlja razvijati svoje govorne vještine. Čavrljanje s Vašom bebom zabavit će Vas dok pokušava oponašati zvukove, glasno kukurikati, urlati, brbljati ili čak gotovo pjevati.

Tjelesne promjene Vaše bebe

Vaša beba je primjetno narasla, u njenom ormaru sada se nalazi odjeća u veličinama od 68 do 74. Nekadašnje zaobljene crte lica polako se izdužuju. U usporedbi s ostatkom tijela, glava se više ne čini tako velikom. Međutim, slatki dječji obraščići ostat će još neko vrijeme. Važne rezerve masti obično se potroše tek kada Vaše dijete prohoda.

Rast i razvoj Vaše bebe

Težina otprilike između 7300 7900 g
Duljina oko 2,5 cm rasta u duljinu Opseg glave otprilike 41-43 cm
Zvukovi nanizani slogovi ("lalala"), dugotrajni glasovi
Motorika mišići vrata naglašeni su za gledanje unaprijed; odmaranje na rukama u ležećem položaju; ciljano hvatanje predmeta i njihovo prenošenje iz jedne ruke u drugu
   

Težina i rast u duljinu i dalje su varijabilni i mogu se značajno razlikovati čak i za bebe rođene na isti dan. Tolerancija do 800 g težine i 2-3 cm duljine sasvim je normalna unutar individualnog razvoja. Na preventivnom pregledu pedijatar može procijeniti rast mozga iz veličine glave u odnosu na djetetovu tjelesnu dužinu i težinu te tako provjeriti razvija li se beba dobro i ravnomjerno.

Emocionalne i motoričke promjene kod Vaše bebe

Motoričke sposobnosti kod mnogih beba sada stvarno uzimaju maha:

 • ruke mogu ispružiti i poduprijeti se njima
 • gornji dio tijela podižu od tla
 • noge su dugo ispružene ili skupljene u neku vrstu položaja žabe (potrbušni položaj)
 • ponekad je „stajanje“ na sve četiri već uspješno
 • okretanje oko vlastite osi
 • okretanje s trbuha na leđa
 • dvoručno, ciljano hvatanje u potrbušnom i ležećem položaju
 • povlačenje nogu prema gore i kretanje prema ustima (ležeći položaj)

Neke bebe sada intenzivno koriste svoj novi repertoar pokreta i kotrljaju se po sobi. Druge i dalje radije ostaju tamo gdje su spuštene. Ova sloboda kretanja također predstavlja emocionalni izazov za bebe. Sada se mogu samostalno odmaknuti od mame i tate – ali ovaj novi korak i dalje zahtijeva puno povjerenja. Zato Vaše maleno vjerojatno trenutno zahtijeva puno blizine.

Ukratko: potreba za intenzivnom blizinom gotovo se uvijek javlja istovremeno s novim motoričkim vještinama. Bebe trebaju stalno uvjeravanje da su u dobrim rukama mame i tate, čak i kad postaju sve pokretljivije.

Potaknite bebu kroz igru

Sada je dobro vrijeme da redovito spuštate bebu na pod. Okretanje i puzanje teško se mogu vježbati ležaljci ili kolijevci. Pod (normalne temperature), podloga za igru ili mali tepih najbolja su površina za vježbe kretanja Vaše bebe u šestom mjesecu, stoga osigurajte dovoljno prostora.

Najbolji način da potaknete bebinu finu motoriku je da joj ponudite razne igračke. Zvečke, igračke za hvatanje i tješilice ili prstenovi za zube potiču Vaše dijete da ih dohvati. U tom procesu stječe različita osjetilna iskustva: vidi, čuje, miriše, dodiruje i kuša te stvari. To joj daje važne informacije o težini stvari i kako se ponašati kada padnu. Također uči kakav je opip različitih materijala – mekani, tvrdi, topao, hladan, glatki, hrapavi, okrugli, uglati, itd. Iz ovih različitih osjetilnih dojmova prilikom hvatanja, Vaše dijete postupno razvija vlastitu predodžbu o svojoj neposrednoj okolini.

Bebe s braćom i sestrama težit će kretati se prema svojoj većoj braći i sestrama. Kućni ljubimci ili roditelji u susjednoj sobi također su uzbudljive mete zbog kojih vrijedi puzati po podu.

Pjevanje i igre s pokretima sada mogu polako postati malo složenije. Međutim, zabava bi trebala biti na prvom mjestu - a ne "promotivni ciljevi". Fizički kontakt i maženje dio su svake igre. Ako pohađate tečajeve za bebe, sigurno ste primijetili da pokreti Vaše bebe postaju sve raznolikiji.

Prehrana bebe

Većina roditelja odlučuje započeti s uvođenjem krute hrane između navršenih četiri i šest mjeseci svoje bebe. Postavlja se pitanje: koja je najbolja hrana za početak? Brokula, mrkva – ili možda voćni pire?

Raznolikost je ogromna i zbunjujuća za roditelje, posebno s prvim djetetom. Pogled na druge kulture i prehrambene navike često pomaže: diljem svijeta prva hrana tipična je za svaku zemlju i vrlo je različita. Od voćnog pirea, povrća ili žitarica do izdašnih juha ili jela od riže, postoji širok izbor namirnica i oblika obroka.

To znači da su preporuke o redoslijedu obroka i pojedinačnih komponenti hrane kulturološki određena pomagala koja će Vam pomoći da započnete s dohranom. Ako primijetite da je podnevni obrok nezgodno vrijeme za početak za Vašu bebu, počnite s drugim obrokom. Ostanite opušteni i pronađite najbolji način da integrirate bebinu prvu krutu hranu u svakodnevni život.

Ukratko: plan dohrane je pomoć koja Vam daje prvu orijentaciju za razdoblje uvođenja krute hrane. Ako Vam preporuke na ovaj način ne odgovaraju, najbolje je da o tome porazgovarate sa svojom patronažnom sestrom, nutricionistom, savjetnikom za prehranu ili pedijatrom.

Dojenje

Dojenje na zahtjev i dalje je prava stvar kada počnete dodatno hraniti krutom hranom. Neke bebe same smanjuju učestalost dojenja, druge koriste češće pauze na dojkama kako bi napunile baterije. Oboje je normalno.

Oko 6. mjeseca zalihe željeza Vaše bebe polako će se trošiti. Hrana bogata željezom, poput mesa, trebala bi biti na bebinom jelovniku sljedećih mjeseci. Alternative mesu bogate željezom su zob, proso ili amarant. Ali ne brinite! Zalihe željeza nikada neće iznenada ostati prazne kod redovno rođenih, zdravih beba. Uz visoko probavljivo željezo iz majčinog mlijeka, svojoj bebi možete osigurati sve što joj je potrebno za nadolazeće mjesece uvođenja odgovarajuće dohrane.

Ukratko: majčino mlijeko ne pospješuje apsorpciju željeza, zbog čega općenito možete dojiti zajedno s bilo kojim obrokom za dohranu.

Prehrana beba koje nisu isključivo dojene

U ovom slučaju i dalje vrijedi sljedeće: nastavite s dojenjem ili dajte bebi bočicu po potrebi. Ako ste već uveli dohranu u bebinom 5. mjesecu, potrebna količina mlijeka možda je malo smanjena. Konkretno, ako želite sačuvati udio majčinog mlijeka u mliječnom obroku, tada:

 • dojite bebu prije davanja dohrane ako je moguće,
 • održavajte učestalost izdajanja, ako izdajate majčino mlijeko.

Ukoliko želite bebu odviknuti od dojenja u ovoj fazi, prvo ponudite dohranu i postupno smanjite učestalost izdajanja mlijeka ili dojenja.

Mliječne formule

Čim je prva hrana za dohranu na rasporedu, posebna HA formula – za bebe s rizikom od alergija – obično više nije potrebna i moguć je prelazak na konvencionalnu formulu. Osim toga, sve gore navedeno vrijedi i ovdje: nastavite hraniti bebu po potrebi.

Dohrana

Osim "što?", pitanje "kada i kako?" javlja se za mnoge roditelje:

 • Kad točno se prvi obroci trebaju odvijati?
 • Treba li beba za to biti posebno gladna?
 • Treba li unaprijed odgoditi obrok dojenja ili hranjenje na bočicu?
 • Trebate li početi u podne?

Počnimo s dobrim vijestima: uvođenje dohrane možete organizirati tako da se prilagodi u Vašu dnevnu rutinu. Ako starija braća i sestre dolaze iz škole u vrijeme ručka i zato je u to vrijeme posebno užurbano, teško da je ovo pravo vrijeme za prve pokušaje uvođenja dohrane Vašem mališanu.

Jako gladne bebe obično nemaju veliku želju za istraživanjem, što je ključno za prvi kontakt s novom hranom. Stoga slobodno dojite ili hranite svoju bebu na bočicu čak i malo prije planiranog hranjenja krutom hranom. Saznajte više o dohrani.

Posjet pedijatru

U šestom mjesecu bi trebao biti još jedan preventivni pregled. U sklopu ovog pregleda pedijatar će izmjeriti Vašu bebu i provjeriti jesu li njezin razvoj i zdravstveno stanje primjereni dobi:

 • pregled organa,
 • pregled osjetilnih organa,
 • pregled spolnih organa i kože,
 • dokumentacija rasta,
 • ispitivanje motoričkih funkcija i živčanog sustava.

Vaš pedijatar će razgovarati s Vama o tome kako funkcionira uvođenje krute hrane i ukazati Vam na važnost njege zuba. Njega zubi mora biti dio svakodnevne rutine čim niknu prvi zubići. S mekim nastavcima za četkicu za zube možete razigrano četkati prve vidljive zubiće. Ovo je dobar način da svoju bebu pripremite za kasniju njegu zuba zubnom četkicom.

Ritam spavanja Vaše bebe

Zasigurno ćete primijetiti da je šesti mjesec Vaše bebe u znaku rastuće želje za kretanjem. To također znači da bebe vježbaju kako ustati na sve četiri čak i kad spavaju.

Ponekad to dovodi do nemirnih noći sve dok Vaša beba ne savlada ovu fazu svojih pokreta. Ovo možete primijetiti kada gledate svoju bebu kako spava navečer: okreće se na trbuh, uspravlja na rukama, stražnjica se miče – isti pokreti koji se koriste za vježbu tijekom dana također se događaju noću dok spavaju.

Vreća za spavanje može ograničiti kretanje. Iako je preporuka da bebe u prvoj godini što više spavaju na leđima, bebe u šestom mjesecu često mijenjaju položaj.

Ali ne brinite, radije pronađite kompromise:

 • noću stavite bebu na leđa u krevetić,
 • i ponovno nakon svakog dojenja ili hranjenja na bočicu noću.

Nastavite slijediti preporuke za sigurno okruženje za spavanje.

Jednom kad Vaša beba dođe do točke u kojoj će noću sama ležati na boku ili na trbuhu, odabirat će ovaj položaj za spavanje iznova i iznova. To je vrlo slično odraslima koji radije spavaju na boku ili na trbuhu. Naravno, možete pokušati spavati na leđima, ali to baš ne funkcionira.

Ako u ovom mjesecu uvedete krutu hranu, nije najbolja ideja da u isto vrijeme radite na rasporedu spavanja. Odgodite ova razmatranja ili primjenu dobronamjernih savjeta za spavanje od prijatelja ili članova obitelji za kasnije. Zbog velikih koraka u motoričkom razvoju i novih iskustava u uvođenju dohrane, bebama je posebno potrebna blizina noću kada navrše šest mjeseci. Stoga biste trebali pažljivo razmotriti daljnje promjene.

Savjet: ako je moguće, nemojte uvoditi nikakvu dosad nepoznatu hranu tijekom prvog razdoblja hranjenja krutom hranom, osobito navečer. Lakše se osloniti na poznatu formulu ili na namirnice koje su već poznate i koje se dobro podnose.

Kako su mama i tata?

Jeste li ponekad iznenađeni kako vrijeme brzo leti? Nakon gotovo pola godine vjerojatno ste se već odavno snašli u novoj ulozi roditelja. No moguće je da su, nakon 5 mjeseci uzbudljivog roditeljstva, Vaše baterije malo prazne i žudite za više vremena za sebe. I upravo sada ponovno nestaje gotovo opipljiva sloboda jer Vašoj bebi odjednom ponovno treba iznimna količina blizine.

Drugim je roditeljima svaki mali korak prema osamostaljenju veliki razlog za veselje. Ali ovo se odnosi na sve njih: zabilježite ovo posebno vrijeme u životu Vaše bebe kamerom. Prvo okretanje, prvi smijeh od srca i prvi zub kao prekretnice u životu Vašeg djeteta čine vrijeme koje prolazi opipljivijim.

Savjet: iznad svega, zapamtite da bi mama također trebala biti na fotografijama s bebom. Često su mame te koje bilježe sve prekretnice i fotografiraju smiješne scene s tatom, bakom ili djedom. Podsjetite članove obitelji i prijatelje da i Vi želite biti na fotografijama!

Naši najbolji savjeti za 6. mjesec

Poluvrijeme je u prvoj godini Vaše bebe! Ovo je dobar način da preživite bebin šesti mjesec:

 • češće spuštajte bebu na pod,
 • pohađajte tečajeve za bebe, grupe podrške ili druženja s drugim majkama,
 • opskrbite se receptima za dohranu i isprobajte ih,
 • neka mobilni telefon ili fotoaparat budu spremni za stolom za blagovanje za prve fotografije zajedničkih obroka.

Važna pitanja o bebinom 6. mjesecu

Kako mogu zaokupiti svoju bebu u 6. mjesecu?

Sa šest mjeseci bebe vole hvatanje, pjevanje, kretanje i igre prstima. U kraćim vremenskim periodima, baby gym ili prostirke za puzanje sa senzornim elementima također su uzbudljiva pomagala za zaokupljanje Vaše bebe.

Najveće iskušenje ipak jest i ostaje lice. Bebe su još uvijek jako fascinirane ljudima koji govore. Stoga su vrlo popularne igre pjevanja i zajedničko pravljenje grimasa. S igračkama za hvatanje, kolutima i zvečkama možete kroz igru vježbati motoričke vještine koje će Vašoj bebi kasnije trebati za puzanje i koordinaciju ruka-usta.

Koliko su velike bebe u šestom mjesecu?

Bebe sa šest mjeseci:

 • teže između 7300 i 7900 g,
 • obično su duge između 63 i 68 cm,
 • opseg glave od 41 do 43 cm.

U težini i duljini moguća su odstupanja do 800 g i 2-3 centimetra.

Što moja beba jede u svom šestom mjesecu?

S početkom 6. mjeseca Vaša beba je u preporučenom roku za uvođenje dohrane. Mlijeko je (majčino ili mliječna formula) i dalje glavna hrana, dohranu treba nuditi samo kao dodatak.

Često birane prve namirnice za uvođenje hrane za dohranu su:

 • povrće poput mrkve, brokule, tikvice ili krumpira
 • voće kao što su jabuke, kruške i banane

U pravilu, nove namirnice treba uvoditi u dovoljnim vremenskim razmacima kako bi se utvrdile eventualne intolerancije.

Što moja beba može u šestom mjesecu?

Bebe mlađe od 6 mjeseci obično mogu učiniti sljedeće:

 • samouvjereno držati glavu
 • okretati se iz potrbušnog položaja na leđa
 • podizati gornji dio tijela i gurati ruke prema gore (potrbušni položaj)
 • hvatati stvari objema rukama kao i svakom rukom posebno, prinositi ih ustima i ponovno puštati
 • nizati slogove i „pjevati“, također "čavrljati" i smijati se naglas.

Postanite član HiPP BabyCluba!

Kao član, redovito ćete primati novosti na svoj e-mail!

 • važne informacije o trudnoći, porodu i razvoju djeteta
 • važni popisi za provjeru
 • poklon i još mnogo toga za Vas!

Učlanite se