Skip to main content

Kalendar razvoja

Bebin 1. mjesec

Vaša je beba napokon stigla na svijet! Nadamo se da je sve prošlo u najboljem redu. Sada proživljavate prvi zajednički mjesec nakon trudnoće. Trebali biste iskoristiti ovo posebno vrijeme kao dug medeni mjesec za bebu. Čak i ako vam je mnogo toga nepoznato u prvih nekoliko dana, Vi i Vaše dijete polako ćete ući u nove uloge.

Ako možete dobiti podršku od obitelji ili prijatelja, prihvatite je sa zahvalnošću!

Razvoj Vaše bebe

Nakon rođenja, novorođenčad vrlo jasno doživljava kakav je zapravo svijet "vani" - sa svime što uz njega ide. Sam porod bio je pravi doživljaj! Sada već kruli u želucu jer se probava pokrenula. Mamini i tatini glasovi su poznati, ali drugačiji, više nisu prigušeni plodnom vodom. Jaka svjetlost može štetiti bebinim očima, a mora obraditi i mnogo stranih mirisa.

Ako vaša beba na početku puno spava, to je prvenstveno radi samozaštite: svi novi dojmovi obrađuju se tijekom spavanja. Stoga je većina novorođenčadi pospana u prva dva tjedna i ima vrlo veliku potrebu za odmorom. Prenatalni ritam spavanja, kratkih razdoblja budnosti s dva do četiri sata pauze za spavanje, česti su još neko vrijeme.

Individualna potreba za snom razlikuje se od bebe do bebe. U pravilu, novorođenčad u početku treba između 14 i 18 sati sna dnevno. Neki se snalaze sa znatno manje, dok drugi kao da spavaju gotovo 24 sata dnevno i mora ih se buditi za hranjenje.

Izgradite vezu sa svojom bebom

U prvih nekoliko tjedana nakon rođenja sve je usmjereno razvoju povezanosti. Zato vaše novorođenče tako divno miriše i jedva možete odoljeti milovanju njegove nježne kože. Hormon ljubavi i maženja, oksitocin, igra golemu ulogu.

Srećom, danas se u većini rodilišta naglasak stavlja na uspostavljanju povezanosti što prije i što više. Dakle, vjerojatno ste svoje novorođenče mogli položiti na prsa odmah nakon rođenja. Nije li čudo od kojeg zastaje dah, odjednom uživo vidjeti tko je to rastao pod vašim srcem? Ni kod carskog reza nije izostavljen važan kontakt koža na kožu: ako ne može biti na maminim prsima odmah nakon operacije, novorođenče će što prije biti predano sretnom tati koji će doživjeti isto intenzivan prvi kontakt kao i majka.

Ako je porođaj bio težak ili je djetetu još uvijek potreban medicinski nadzor, rano razdoblje vezivanja možda je prekinuto. Srećom, iskustvo vezivanja prvih nekoliko sati nakon rođenja može se ostvariti i kasnije.

Neke majke nerado daju svoju bebu, bilo pedijatru na pregled ili članovima obitelji – uključujući i tatu! Međutim, tate bi svakako trebali imati priliku intenzivno upoznati svoje dijete i povezati se u ovom početnom razdoblju.

Ono što također potiče povezivanje je:

 • dodir koža na kožu, po mogućnosti na maminim i tatinim golim prsima ili trbuhu
 • kontakt očima, posebno tijekom hranjenja i njege bebe
 • dojenje ili hranjenje mliječnom formulom
 • odgovarajući i pravovremeni odgovori na potrebe kao što su glad, žeđ, blizina, hladnoća, toplina itd.
 • zajedničko spavanje

Osim samog dojenja, sve drugo mogu raditi i mama i tata. Pa ako se trenutno osjećate pomalo suvišnim kao tata jer vaša partnerica doji: možete sudjelovati u uspavljivanju bebe, nošenju, maženju, mijenjanju pelena kao i u pranju, kupanju i njegovanju. To vam omogućuje da se povežete sa svojim djetetom jednako intenzivno kao što to može majka kroz dojenje. Dakle, nema razloga za ljubomoru!

Tjelesne promjene vaše bebe

U prosjeku bi vaša beba trebala dobivati između 170g i 330g tjedno u prva dva mjeseca. Povećanje tjelesne težine ovisi o čimbenicima kao što su porođajna težina, prehrana, nasljedna predispozicija, ritam hranjenja itd.

Ako ste zabrinuti zbog bebinog dobivanja na tjelesnoj težini, pitajte za savjet patronažnu sestru ili pedijatra.

Rast i razvoj bebe

Dani/tjedni života Težina i tjelesne promjene
1. - 3. dan nakon rođenja težina pada do 10 posto porođajne težine odmah nakon rođenja
izlučuje se mekonij (prva stolica)
3. - 10. dan nakon poroda ostatak pupčane vrpce bi trebao otpasti i pupak bi trebao zacijeliti
10. - 14. dan nakon rođenja porođajna težina bi se trebala polako vraćati
3. tjedan života porođajna težina bi se trebala do ovog tjedna dosegnuti
U prvom mjesecu približno 3,5 cm rasta u duljini
približno 1 centimetar rasta u opsegu glave
porast težine između 80 i 300 grama tjedno

Važno: Dojenčad ima individualan i prije svega različit ritam razvoja. Sve informacije su prosječne vrijednosti! 

Napomena: u početku vaša beba može jasno vidjeti udaljenost od samo 20 do 25 centimetara. Točno je tolika udaljenost između lica mame ili tate kada se okrenu prema djetetu kako bi s njim uspostavili kontakt očima. Može vidjeti samo objekte ili ljude koji su dalje vrlo mutni. Međutim, ono što je vašoj bebi mnogo važnije od toga da u početku vidi stvari je miris vaše kože te zvuk i melodija vašeg glasa - čak i ako riječi još nemaju veliko značenje.

Emocionalne i motoričke promjene kod vaše bebe

Blizina i sigurnost dvije su konstante koje su vašem novorođenčetu najpotrebnije u prvom mjesecu života kako bi se dobro razvijalo. U početku će se prvenstveno fokusirati na poznate glasove i visoke tonove. Sve što podsjeća na lice privlači pozornost vaše bebe.

 • novorođenčad nehotice pokazuje svoj “anđeoski osmijeh”, obično dok spava, rjeđe dok je budna
 • vanjski podražaji (glasovi, glazba, lica, itd.) moraju biti postojani kako bi beba mogla obraditi podražaje i odgovoriti na njih
 • vanjski podražaji mogu se svjesno blokirati, posebno tijekom spavanja
 • različiti refleksi određuju akcije:
  • refleks traženja: ako se novorođenčetu dotakne obraz, ono okreće glavu u tom smjeru, otvara usta i traži dojku
  • refleks sisanja: bebe hvataju bradavicu ili dojku usnama i sišu
  • Moro refleks: refleks prianjanja je ostatak naše evolucije, koji je vjerojatno izvorno služio da se dijete „pričvrsti“ na majčino tijelo u opasnim situacijama (slično ponašanju životinja)
  • refleks hvatanja: ako dodirnete dlanove, beba čvrsto hvata
  • refleks koračanja: ako bebu držite uspravno, počet će "koračati" čim osjeti čvrstu površinu pod nogama

Nakon stresnih dana s puno posjetitelja ili nakon pregleda kod pedijatra, Vaša beba može puno plakati. U ovom slučaju, vrištanje je često oblik obrade podražaja koji je najbolje popratiti s ljubavlju. Omogućite tiho okruženje, držite svoje dijete uza sebe i tješite ga s ljubavlju nježnim riječima. Tek postupno će Vaša beba razviti sposobnost obrade vanjskih podražaja na drugačiji način.

Potaknite bebu kroz igru

U prvih mjesec dana beba se navikava na svijet oko sebe – za početak je to sasvim dovoljno i za Vas i za bebu. Kako biste podržali bebin osjećaj za ravnotežu, motorički razvoj i navikavanje na brojne osjetilne podražaje, trebali biste je nositi.

U marami ili nosiljci imate obje ruke slobodne u isto vrijeme, dok se beba mazi uz vaše tijelo.

Ne želite koristiti maramu ili nosiljku? Naravno da može i bez toga. Držite bebu uspravno uz svoje rame i što bliže tijelu. Na taj način vas beba uvijek može osjetiti, pomirisati i vidjeti.

Prehrana beba

Tema prehrane posebno je važna za roditelje: oni ne žele učiniti ništa loše i žele ponuditi svom djetetu najbolju prehranu. Istovremeno, mogućnosti su gotovo neograničene kada su u pitanju izbor i opcije. Čak i kad je riječ o dojenju, ne postoje jedinstvene preporuke. Strukturirani plan prehrane može pružiti mnogo sigurnosti nesigurnim roditeljima.

Bez obzira čime hranite svoju bebu, važno je sljedeće:

 1. Ako je moguće, uvijek hranite bebu tako da ste u bliskom tjelesnom kontaktu-s blago podignutim gornjim dijelom tijela bebe u pregibu vaše ruke.
 2. Održavajte kontakt očima, posebno u prvih nekoliko mjeseci života.
 3. Provjerite jeste li u udobnom i ergonomskom položaju u kojem se možete osloniti, ispružiti noge i dobro osloniti ruke.
 4. Ostanite opušteni i strpljivi dok hranite svoju bebu. Vaše će novorođenče u početku trebati malo više vremena. To se vremenom mijenja. Osobito u prvih nekoliko tjedana također je vrlo važno da vaša beba može zadovoljiti ne samo svoju glad već i svoju potrebu za sisanjem i blizinom.

Koliko često dojiti?

U početku se dojenje često odvija u položaju kolijevke; noću je dojenje najlakše ležeći. Kod dojenja vrijedi sljedeće: beba općenito pije onoliko koliko joj je potrebno. Iskustvo je pokazalo da ćete bebu u prvom mjesecu života prilično često dojiti. Ovo također potiče proizvodnju mlijeka. Nekoliko mokrih pelena dnevno pokazuje da je vaša beba dovoljno dojena.

Naš kalkulator količine mlijeka pomoći će vam da odredite pravu količinu mliječne formule.

Ukratko: Vaša patronažna sestra bit će tu da vam pomogne oko svih pitanja o dojenju koja imate. Dobit ćete stručnu podršku, posebno na početku, jer dobro vođenje dojenja daje vam sigurnost i povjerenje u vlastito tijelo.

Slučajevi u kojima bebe nisu isključivo dojene

Ponekad je potrebno dohraniti bebu iz medicinskih razloga. Individualna količina koju bebe piju može uvelike varirati. Slobodno o tome razgovarajte sa svojom patronažnom sestrom ili pedijatrom. Mnoge dojilje su zabrinute da će hranjenje kombinacijom dojke i bočice brzo dovesti do odvikavanja od dojenja. Ali ne mora biti tako. Vaša patronažna sestra također će biti tu da vam pruži podršku i da vam da savjete o tome kako uspješno postići kombinirano hranjenje.

Mliječne formule

Ako iz nekog razloga ne možete dojiti, vaša će beba dobivati adaptirano mlijeko iz bočice. Ako je vaša beba izložena riziku od razvoja alergija, preporučuje se HA mliječna formula. Ovdje vrijedi isto kao i kod dojenja: hranite prema potrebama svoje bebe.

Sljedeći znakovi mogu ukazivati na glad:

 • beba okreće glavu naprijed-natrag
 • mršti se
 • čini brze pokrete očima, osobito u polusnu
 • liže usne
 • čini pokrete i zvukove kao kod sisanja
 • plazi jezik
 • drži ruku na ustima

Ukupna količina koju će beba popiti ovisi o dobi i težini. Za vas smo sakupili puno korisnih savjeta o pripremi i hranjenju mliječnom formulom.

Posjet pedijatru/prvi pregled

Za novorođenčad i djecu do 14 godina predviđeno je pet obaveznih, sistematskih pregleda kod pedijatra. Tijekom ovih pregleda liječnik redovito provjerava opće zdravstveno stanje i razvoj primjeren dobi vašeg djeteta. To znači da se mogući problemi ili abnormalnosti mogu rano prepoznati i liječiti. Saznajte više o zdravlju i razvoju Vaše bebe.

Prvi pregled općeg stanja se odvija odmah nakon rođenja-APGAR. Primalja ili dežurni liječnik će provesti neke kratke pretrage. Taj prvi pregled treba biti što kraći kako bi se novorođenče brzo vratilo mami ili tati. Nekoliko kapljica krvi iz pete Vašeg djeteta koristi se za traženje urođenih metaboličkih nedostataka između 2. i 3. dana života. Vaša će beba brzo preboljeti kratki ubod u tabanu za ovaj pregled. Ako su svi rezultati testa normalni, nećete dobiti nikakve daljnje povratne informacije. U ovom slučaju, „nema informacija“ je dobra vijest!

Pregled prvog dana života uključuje:

 • kontrola boje kože, disanja, aktivnosti mišića, otkucaja srca i refleksa
 • provjera kralježnice
 • provjera kukova
 • probir sluha najčešće metodom otoakustičke emisije
 • novorođenački probir

Sljedeći pregled Vaše bebe, obavit će patronažna sestra, u vašem domu, po povratku iz rodilišta.

Drugi pregled, odnosno prvi pravi sistematski pregled Vaše bebe provodi se kod odabranog pedijatra.

Prvi pregled patronažne sestre u Vašem domu uključuje:

 • pregled pupka
 • ispitivanje osjetila
 • ispitivanje refleksa
 • mjerenje težine i dužine te opsega glave

Stoga ovaj pregled ne traje dugo.

Prvi sistematski pregled kod pedijatra bit će malo opsežniji.

Prvi sistematski pregled uključuje:

 • provjeru razvoja refleksa, motorike i reakcija primjerena dobi
 • mjerenje težine i dužine te opsega glave
 • pregled organa i kukova
 • upit o načinu hranjenja

Sistematski pregledi obično se zakazuju s određenim vremenskim intervalom. Obično je to sistematski pregled s 2 mjeseca starosti bebe, 4 mjeseca, 6, 9 i 12 mjeseci.

Savjet: Najbolje je unaprijed dogovoriti sve preglede sa svojim pedijatrom. Tada ne morate razmišljati o pojedinačnim vremenskim okvirima svakih nekoliko tjedana u svakodnevnom životu.

Prvo cijepljenje nakon onog u rodilištu, potrebno odraditi sa 2 mjeseca starosti bebe. Na prvom sistematsko pregledu, možete razgovarati s pedijatrom o cijepljenju.

Ukratko: ukoliko želite, Vaš pedijatar će Vas opširno savjetovati o mogućim cijepljenjima i svim drugim preventivnim pregledima.

Kako su mama i tata?

Neki roditelji po prvi put drže svoje dijete u rukama. Koliko god se činio malenim i krhkim, ujedno je i nježno. Ako bebu u početku vrlo pažljivo podižete u rodilištu ili radije čekate da je patronažna sestra prvi put okupa kod kuće, to je potpuno normalno. Tijekom prvih nekoliko dana i tjedana postat ćete sve sigurniji u ophođenju sa svojim mališanom.

“Vježbom do savršenstva” dobar je moto. Svaka beba od rođenja nosi sa sobom svoju individualnu osobnost. Čak i ako ste već iskusan roditelj, nova beba u obitelji vjerojatno će vas iznenaditi jer reagira potpuno drugačije od druge djece prije nje. Zato je sa svakim djetetom sve novo.

Prihvaćanje poroda

Ono što predstavlja "dobar porod" žene doživljavaju vrlo različito. Možda ste prije željeli porod bez intervencija i to se dogodilo. Možda je bilo jasno da se planirani carski rez treba odvijati u djelomičnoj anesteziji kako biste odmah mogli držati svoju bebu u naručju – ali vaša se želja nažalost nije mogla ispuniti?

Odvojite svo vrijeme ovoga svijeta da shvatite rođenje kao iskustvo koje vam mijenja život. Čak i ako osjećate da se morate vratiti u rutinu što je brže moguće, pogotovo ako već imate djecu, nemojte žuriti ni s čim.

Ukratko: vaša primalja, vaš ginekolog, ali i obučena doula ili prijateljica s iskustvom poroda dobri su partneri za intimne razgovore o vašem vlastitom porodu. Najbolje je unaprijed razjasniti što želite od druge osobe: suosjećanje puno ljubavi, konstruktivnu pomoć ili samo slušanje.

Smatrate li da su vaši osjećaji nakon rođenja više sjenoviti nego sunčani, unatoč slatkom potomstvu? To je normalno, osobito u prvih nekoliko dana nakon poroda zbog promjene hormona. Više od polovice svih majki iskusi ovo loše raspoloženje u prvih nekoliko dana nakon poroda - što je također poznato kao „baby blues“. Tada su rodilje vrlo ranjive, doživljavaju snažne promjene raspoloženja i općenito su sklone plakanju. Stanje se obično popravlja samo od sebe nakon nekoliko dana, ali u nekim slučajevima mogu se razviti ozbiljne psihičke bolesti, poput postporođajne depresije. Dakle, ako ne možete pronaći izlaz iz krize, svakako biste trebali potražiti stručnu pomoć.

Postporođajno razdoblje

Postporođajno razdoblje traje 40 dana ili šest do osam tjedana, tijekom kojih se možete oporaviti od poroda i prilagoditi novoj situaciji. Za neke aktivne žene ovo se čini pravim izazovom. Međutim, svakako biste trebali uživati u ovoj važnoj fazi promjena u kojoj vam je dopušteno ponašati se kao kad ste bolesni.

Vaša patronažna sestra će vas također zamoliti da usporite. Iz dobrih razloga:

 • tetive i ligamenti su još uvijek mekši nego prije trudnoće i pretjerana uporaba ih može oštetiti
 • vaše je dno zdjelice još uvijek pod velikim opterećenjem i mora se polako oporavljati
 • vaša je maternica u procesu smanjivanja

U isto vrijeme, postporođajno razdoblje ima za cilj pomoći vam da se uhodate u novi roditeljski život. Dojenje ili pripremanje bočice, mijenjanje pelena, ljuljuškanje bebe za spavanje i zajedničko maženje jačaju čarobnu vezu između Vaše bebe i Vas kao roditelja i kao para.

Savjet: naravno, u postporođajnom razdoblju ne morate samo ostati u krevetu. Neka novopečeni tata pripremi ugodne kutke za opuštanje u kojima se možete izmjenjivati. Mekani jastuci, nešto za popiti i grickati, kao i materijal za čitanje ili opuštajuća glazba najbolja su osnovna oprema.

Naši najbolji savjeti za bebin 1. mjesec

Prvi mjesec s novorođenčetom obično je tako uzbudljiv. Novopečeni roditelji smatraju da im se život sada potpuno preokrenuo. Ništa nije kao što je bilo. A ipak žele da ovo vrijeme nikada ne završi. Kako biste se mogli što više koncentrirati na svoju bebu, imamo ove savjete za vas:

 • Uživajte u postporođajnom razdoblju i svemu što uz njega ide.
 • Zakažite vrijeme posjeta koje odgovara Vama i Vašoj obitelji.
 • Pozovite obitelj, prijatelje da kuhaju za vas ili ponekad koristite dostavu iz restorana.
 • Spavajte kad god možete.
 • Napravite album s fotografijama za bebu i zabilježite prve prekretnice u razvoju bebe.

Važna pitanja o bebinom 1. mjesecu

Što beba može s mjesec dana?

Kao novorođenče, vaša beba tek pronalazi svoj put u svijetu. Osim instinktivne reakcije na vanjske podražaje poput svjetla, tame, buke ili fizičkog kontakta, može se kretati samo refleksno. Svoje potrebe za blizinom, hranom ili toplinom izražava instinktivnim pokretima i vokalizacijama. Potreba za snom obično nadmašuje interes za istraživanjem svijeta. Pred kraj prvog mjeseca života, međutim, beba će moći podići bradicu s površine na nekoliko sekundi dok leži na trbuhu jer je postala znatiželjna, primjerice zbog nečega uzbudljivog u vidnom polju.

Koliko spava beba od mjesec dana?

Ritam spavanja i budnosti novorođenčadi često neko vrijeme odgovara onom u trudnoći. Između kratkih razdoblja budnosti spavaju između dva i četiri sata. U jednom danu mogu spavati između 12 i 18 sati. Međutim, kako beba raste, potreba za snom se znatno smanjuje.

Međutim, stvarni ritam spavanja vrlo je individualan. Neke bebe spavaju znatno manje od drugih. Koliko je potreba za snom različita može se vidjeti u razgovorima s drugim roditeljima.

Koja je prava količina hrane za novorođenče?

U prvih nekoliko dana života želudac novorođenčeta je jedva veličine trešnje, ali u roku od tjedan dana naraste otprilike do veličine marelice. Količina hrane koja je potrebna u prvim danima života je odgovarajuće mala i polako se povećava.

Za izračun količine koju treba popiti za potpuno dojeno dijete može se koristiti formula: bebina težina u kilogramima x 150 ml.

Za nedonoščad, višestruke porode ili za posebne medicinske indikacije, količina hrane može varirati. Razgovarajte o detaljima sa svojom pedijatrom.

Prepoznaje li moje novorođenče moje lice?

U prvom mjesecu života bebe mogu jasno vidjeti udaljenost od samo oko 20 do 25 centimetara. Prvenstveno reagiraju na oblike koji podsjećaju na lice. Novorođenče roditelje prepoznaje posebno po glasu, a majku po mirisu.

Glasovi su mu već poznati iz trudnoće. Osim toga, male žlijezde oko majčinih bradavica izlučuju sekret koji dojenče podsjeća na amnionsku tekućinu. Stoga se osjeća sigurno i zaštićeno na majčinom tijelu - čak i bez mogućnosti da jasno i detaljno vidi vaše lice.

Podaci o autoru:

Sabrina Sailer volonterka je savjetnica za dojenje i educirana savjetnica za nošenje beba od 2010. godine. Radi kao reklamni copywriter i urednik, a također vodi i razne radionice koje se tiču kompatibilnosti obitelji i posla.
Tehnički savjeti i uređivanje: Birgit Laue, primalja i medicinska edukatorica, kvalificirana PR stručnjakinja, autorica

Postanite član HiPP BabyCluba!

Kao član, redovito ćete primati novosti na svoj e-mail!

 • važne informacije o trudnoći, porodu i razvoju djeteta
 • važni popisi za provjeru
 • poklon i još mnogo toga za Vas!

Učlanite se